5 tips om in de eerste 5 minuten te slagen op sollicitatiegesprek

Geplaatst door

De eerste ogenblikken van je sollicitatiegesprek kunnen een doorslaggevende invloed hebben op hoe de rest van het gesprek verloopt. Recruitment specialist Robert Walters geeft je een aantal nuttige tips voor een geweldige start.

goede indruk maken sollicitatie

1. Denk eraan dat je interview begint zodra je thuis vertrekt

Het sollicitatiegesprek begint al lang voordat je elkaar de hand schudt en aan tafel gaat zitten. Je weet nooit wie je tegen het lijf loopt als je uit de bus of trein stapt of het bedrijfsgebouw binnenloopt – jouw gesprekspartner kan wel eens in dezelfde rij staan als jij in de koffiebar. Zorg er dus voor dat je vanaf het begin een vriendelijke, zelfverzekerde en professionele houding aanneemt.

Je hebt er waarschijnlijk voor gezorgd dat je er vroeg bent. Gun jezelf de nodige tijd om te ontspannen en wat water te drinken. Maak een praatje met de receptionist, zet je telefoon uit en observeer je omgeving – misschien valt je iets op dat later een nuttig gespreksonderwerp kan zijn. Probeer niet op het laatste moment nog informatie in te studeren – je wilt kalm en georganiseerd overkomen, niet zenuwachtig en onvoorbereid.

2. Behandel iedereen die je ontmoet alsof het jouw gesprekspartner is

Zorg ervoor dat je beleefd en vriendelijk bent tegen iedereen die je ontmoet tijdens het sollicitatiegesprek. Of je nu de receptioniste begroet, de mensen met wie je de lift neemt of door een open kantoor naar de vergaderruimte wandelt … Dit zijn allemaal contactmomenten met je potentiële toekomstige werkgever en collega’s zullen vaak achteraf hun indrukken over bezoekers delen. Je wilt dus dat iedereen die met je in contact komt, je in een zo positief mogelijk daglicht ziet.

3. Maak een sterke eerste indruk

De eerste indruk telt, en non-verbale signalen zijn nog belangrijker dan verbale. Dus in de eerste paar minuten draait het allemaal om zelfverzekerd glimlachen, een stevige handdruk geven, oogcontact maken en de indruk wekken dat je blij bent dat je er bent en dat je de job wilt. Leun iets naar voren, trek je wenkbrauwen iets op en wacht tot je gevraagd wordt om te gaan zitten. Zorg bij alles wat je doet voor een houding van energie, enthousiasme en interesse.

Als het om kleding gaat, probeer dan je kledingstijl aan te passen aan die van het bedrijf waarmee je kennismaakt. Je zou een goede indruk moeten kunnen krijgen van de typische dresscode van het bedrijf via hun website en posts op sociale media, vooral content met betrekking tot hun werkcultuur, en ook je recruiter kan je advies geven. Je wilt een bepaalde persoonlijkheid en charisma uitstralen, maar je wilt ook passen bij het bedrijf, dus ga bij twijfel altijd voor de iets formelere optie.

4. Bereid je voor op een babbel

Een goed (of slecht) gesprek kan verstrekkende gevolgen hebben. Het is een manier voor mensen om verstandhouding en affiniteit op te bouwen en die ongrijpbare ‘chemie’ te creëren die kenmerkend is voor alle effectieve zakelijke relaties.

Ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het een goed idee om van tevoren na te denken over bepaalde onderwerpen die het gesprek vlotter kunnen laten verlopen. Het belangrijkste is om onderwerpen te vinden waarin jullie een gemeenschappelijke interesse hebben, zodat je geloofwaardige vragen kunt stellen en beantwoorden.

Als je bijvoorbeeld een foto ziet van de familie van de andere persoon, kun je misschien naar hen vragen – en bereid zijn om een familieanekdote te vertellen. Ook als je een sportliefhebber bent en je ziet dat je gesprekspartner dat ook is, kun je een gepaste vraag stellen waarop je een interessant antwoord hebt (“Ga je wel eens naar de wedstrijden?”, “Wie gaat er dit jaar de beker winnen?”, enzovoort).

Denk ook na over actuele kwesties. Is je potentiële werkgever bijvoorbeeld onlangs in de pers verschenen? Je kunt ook vragen naar de mogelijke impact van een recente gebeurtenis op het bedrijf, zoals Brexit, dalende aandelenkoersen of een ernstige malware-aanval. Zorg er in elk geval voor dat je een interessant idee hebt om bij te dragen.

5. Vanaf het begin op koers liggen

Politici die in de media getraind zijn, wordt altijd aangeraden om maximaal drie kernboodschappen over te brengen, waar ze zich aan moeten houden en die ze gedurende het interview moeten herhalen.

Op dezelfde manier is het een goed idee om twee of drie kernpunten te hebben over wat je te bieden hebt en waar je naar op zoek bent – bijvoorbeeld: “Ik ben klaar voor de uitdaging van het managen van een team”, “Ik combineer compliance-ervaring met technische expertise”, “In de loop van mijn carrière heb ik diepgaande digitale transformatievaardigheden ontwikkeld”. Dit zijn de drie belangrijkste punten die je gesprekspartner van jou moet onthouden. Probeer er dus zoveel mogelijk op een natuurlijke manier aandacht aan te besteden, zelfs in de eerste paar minuten.

Formuleer je belangrijkste punten zo dat ze je ervaring vertalen in een tastbaar voordeel voor de organisatie waarmee je in gesprek gaat.

Nog meer sollicitatietips:

Hoe jezelf voorstellen bij een sollicitatie?

Nerveus voor een sollicitatiegesprek? 6 tips!

Dit neem je best mee naar je sollicitatiegesprek