Meerdere sollicitaties tegelijk: moet je hier transparant over zijn?

Geplaatst door

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe job, is de kans klein dat je eerste sollicitatie meteen succesvol is. Vandaar dat de meeste professionals meerdere sollicitaties tegelijk lopen hebben, al dan niet bij concurrerende bedrijven. Maar kan en mag je eigenlijk wel zeggen tegen een potentiële werkgever dat je nog een sollicitatie hebt lopen bij een ander bedrijf? Staffing specialist Walters People geeft enkele tips die in de drie meest voorkomende situaties gebruikt kunnen worden.

meerdere sollicitaties tegelijk

Meerdere sollicitaties tegelijk: moet je hier transparant over zijn?

Werkgever stelt de vraag

Als een werkgever je de vraag stelt of je nog ergens anders een sollicitatie hebt lopen, kan je daar gewoon eerlijk op antwoorden. Werkgevers of managers weten ook wel dat professionals steeds gerichter zoeken naar organisaties die echt bij hun persoonlijke doelen en ambities passen. Het is dus een heel normale vraag, en een werkgever zal het daardoor zeker niet ervaren alsof je toch niet graag voor hem wil komen werken. Het is immers niet de enige organisatie die personeel zoekt.

Werkgever stelt de vraag niet

Het kan ook zijn dat je toekomstige baas de vraag vergeet te stellen. Moet je hier dan zelf iets over vertellen? Wanneer je voelt dat er interesse is van het bedrijf en je wil eerst nog reacties op andere sollicitaties afwachten, kan je altijd zelf het onderwerp naar voor brengen. Hierdoor zal de werkgever je niet vreemd bekijken.

Sterker nog: hij zal blij zijn dat je hem op de hoogte houdt van je persoonlijke situatie en zal daardoor niet voor verassingen komen te staan. Bovendien zal hij het appreciëren dat je niet bang bent om de waarheid te vertellen, en zal een volgend gesprek mogelijk zelfs iets sneller ingepland worden.

Werkgever doet een aanbod

Ook wanneer je een concreet aanbod krijgt terwijl je nog in onderhandeling bent met een tweede of derde organisatie, kan het geen kwaad om je situatie te verduidelijken. Vertel dat je blij bent dat je de job krijgt aangeboden, maar dat je er toch nog even over moet nadenken, omdat je nog ergens anders op gesprek kan. Opnieuw zal je potentiële werkgever hier waarschijnlijk geen probleem van maken. Wil de organisatie je écht aan boord, dan zullen ze op je wachten als dat nodig is.

Wanneer je van je andere lopende sollicitatie ook een aanbod krijgt, zal je dus moeten kiezen. Op dat moment is het belangrijk goed na te gaan of je persoonlijke ambities wel bij de normen en waarden van het bedrijf passen. Denk goed na welke richting je uit wil op lange termijn en teken voor jezelf een carrièreplan uit. Vergelijk dan in hoeverre de verschillende jobaanbiedingen overeenstemmen met je persoonlijk plan. Zo kan je met een gerust hart ingaan op het beste aanbod.

Lees ook:

Nerveus voor een sollicitatiegesprek? 6 tips!

Hoe jezelf voorstellen bij een sollicitatie?

Je werkpunten benoemen in een sollicitatiegesprek: zo doe je dat!