4 dingen die je niet mag missen als je Madeira bezoekt

Geplaatst door

Als je het tropische eiland Madeira op stapt, begrijp je al snel waarom het ook wel het Hawaï van Europa wordt genoemd. Begroeide bergen, zwarte lavarotsen, kleurrijke bloemen en een frisse blauwe zee wachten je op. Een auto huren op Madeira is een leuke manier om het eiland te verkennen en de vele bezienswaardigheden af te gaan.

Als toerist mag je het slenteren door de historische hoofdstad Funchal en het beklimmen van de Pico Ruivo, het hoogste punt van Madeira, eigenlijk niet overslaan, maar wat mag er nog meer niet ontbreken op je Madeira bucketlist? Als je je zintuigen op scherp zet, is er namelijk nog veel meer moois te ontdekken! Lees hier 4 dingen die je niet mag missen als je Madeira bezoekt.

madeira vakantie tips

4 dingen die je niet mag missen als je Madeira bezoekt

Bloemeneiland

De grote trots van Madeira zijn toch wel de vele opvallende bloemen. De kleurexplosies op berghellingen en langs wegen is eigenlijk al niet te missen als je je over het eiland beweegt, maar het is zeker de moeite waard om er je specifieke aandacht aan te wijden. De blauwe agapanthus, de strelitzia (oftewel paradijsvogelbloem) en de witte aronskelk zijn slechts een paar voorbeelden van de bonte bloemenpracht.

Vergeet ook niet je neus te gebruiken, want je vindt er ook veel heerlijke geurende kamperfoelies en oleanders. Tijdens het jaarlijkse bloemenfestival, dat twee weken na Pasen plaatsvindt, wordt de uitbundige flora van het eiland nog eens extra in het zonnetje gezet.

Maak een roadtrip

Het landschap van Madeira is ontzettend veelzijdig en daarom is het zeker de moeite waard om een roadtrip te maken als je de kans hebt. Je kunt via Easyterra gemakkelijk aanbiedingen van autoverhuurders vergelijken en voor vertrek de autohuur al regelen. Zo kun je bijvoorbeeld direct van het vliegveld wegrijden in je huurauto en na elke bocht een nieuw landschap ontdekken. Cruise langs de ruige kustlijnen, manoeuvreer je over kronkelende bergweggetjes en vergaap je aan het snel wisselende decor.

Spot dolfijnen en walvissen

Naast de welbekende adembenemende flora op het eiland, mag je ook zeker de fauna niet overslaan. Met een beetje mazzel is het namelijk mogelijk om tijdens je bezoek aan Madeira dolfijnen en walvissen te spotten! Er leven meer dan 20 soorten dolfijnen in de wateren rond het eiland, waarvan de meeste zich tussen april en oktober het vaakst laten zien. Walvissen kun je soms zelfs vanaf de kust spotten, maar het leukst is het natuurlijk om ze vanaf een boot te bewonderen in hun natuurlijke habitat. Boek een boottocht of excursie en raadpleeg een van de kalenders die beschikbaar zijn, waarop je na kunt gaan welke soorten in welke periodes het meest voorkomen.

Drink Poncha

Als je je zintuigen wilt prikkelen door alle ervaringen op Madeira, dan mag de smaakbeleving van de Poncha, een traditioneel drankje, niet ontbreken. Poncha, ook wel Poncha da Madeira genoemd, is een cocktail op basis van sterke drank, fruitsap en honing. Poncha staat niet alleen bekend als lekkere cocktail, maar wordt van oudsher ook gebruikt vanwege de schijnbare gezondheidsvoordelen. Zo werd het door de zeevaarders uit Madeira gedronken om allerlei ziektes tegen te gaan en schijnt het goed te zijn tegen verkoudheid. Dus zet al je zintuigen open en geniet van alle geuren, kleuren en smaken die Madeira te bieden heeft!