Waterkoker ontkalken: de beste tips verzameld

Geplaatst door

Je waterkoker ontkalken is heel belangrijk als je jouw apparaat goed wilt onderhouden. Kalkaanslag kan de efficiëntie van je waterkoker verminderen en zelfs de smaak van je thee beïnvloeden. Hieronder deel ik een aantal tips om je waterkoker te ontkalken en vertel ik hoe je kalk in je waterkoker kunt voorkomen.  

waterkoker ontkalken

Waarom waterkoker ontkalken?

Water bevat mineralen zoals calcium en magnesium. Wanneer water wordt verwarmd in de waterkoker, kunnen deze mineralen zich afzetten op de wanden en de bodem van de waterkoker. Dit wordt kalkaanslag genoemd. Kalkaanslag kan de werking van de waterkoker belemmeren en de levensduur verkorten. Daarnaast zal je thee niet lekker meer smaken. 

Hoe vaak waterkoker ontkalken?

Hoe vaak je je waterkoker moet ontkalken, hangt af van de hardheid van je water. Als je in een gebied woont met hard water, moet je je waterkoker misschien eens per maand ontkalken. Bij zacht water kan dit eens per kwartaal zijn.

kalk in de waterkoker

Natuurlijke ontkalkingsmiddelen

Er zijn verschillende natuurlijke producten die je kunt gebruiken om je waterkoker te ontkalken. Drie van de meest populaire zijn schoonmaakazijn, citroensap en een vaatwastablet. 

1. Waterkoker ontkalken schoonmaakazijn

Vul de waterkoker voor de helft met gelijke delen water en schoonmaakazijn. Breng het mengsel aan de kook en laat het 15 minuten staan. Giet het mengsel uit en spoel de waterkoker grondig uit. Herhaal indien nodig. Om te voorkomen dat er een vieze azijnsmaak in het apparaat achterblijft, kan je de waterkoker laten koken met proper water. Als je dit twee of drie keer herhaalt, zal je merken dat de binnenkant van het apparaat niet meer naar azijn ruikt. 

2. Citroensap

Je waterkoker ontkalken zonder azijn? Dat kan ook, bijvoorbeeld met citroensap. Vul de waterkoker voor de helft met gelijke delen water en citroensap. Breng het mengsel aan de kook en laat het één uur staan. Giet het mengsel uit en spoel de waterkoker grondig uit.

3. Waterkoker ontkalken vaatwastablet 

Ook met een vaatwastablet kan je een waterkoker ontkalken. Vaatwastabletten zijn niet alleen goed in het ontvetten, maar ook in het ontkalken van keukenapparatuur. Breek een stukje van de tablet af (niet meer dan een kwart), leg dit in de waterkoker en vul deze met water. Zet de waterkoker aan, laat het water koken en laat het daarna nog even staan. Geen kalk meer te bespeuren! Spoel de waterkoker nog een paar keer uit met proper water en daarna is hij weer klaar voor gebruik. 

Lees ook: 5 dingen die je met vaatwastabletten kan doen

hoe vaak waterkoker ontkalken

Ontkalkingsmiddelen voor zware verkalking

Je kunt natuurlijk ook ontkalkingsmiddelen kopen. Deze zijn dikwijls krachtiger dan natuurlijke ontkalkingsmiddelen en kunnen handig zijn als je waterkoker zwaar verkalkt is. Volg altijd de instructies op de verpakking.

Hoe voorkom je kalk in de waterkoker?

Je kunt kalkaanslag in je waterkoker verminderen door alleen de hoeveelheid water te koken die je nodig hebt. Het laten staan van water in de waterkoker kan leiden tot meer kalkaanslag. Het gebruik van gefilterd water kan ook helpen om kalkaanslag te verminderen.

Het regelmatig ontkalken van je waterkoker zal de efficiëntie en levensduur verlengen en zorgen voor een betere smaak van je warme dranken. Dus, vergeet zeker niet om deze eenvoudige onderhoudstaak op te nemen in je schoonmaakroutine!

Lees ook: Koffiemachine ontkalken: dit moet je erover weten