Kunnen katten en honden nu eigenlijk samenleven?

Geplaatst door

Katten en honden – Als er een spreekwoord over bestaat, dan moet er wel iets van zijn. Maar is het echt zo moeilijk voor honden en katten om in harmonie met elkaar om te gaan? Kan een kat en een hond samen? Kattengedragstherapeute Joline en hondenexperte Margaux van het Belgische Fantail, een 100% Belgisch merk van innovatieve accessoires voor huisdieren, geven hun antwoord, inzichten en tips op de ‘als-kat-en-hond-kwestie’.

kan een kat en een hond samen

Kunnen katten en honden samenleven? 

Er zijn genoeg voorbeelden online te vinden van katten en honden die zelfs beste vrienden zijn, dus het is zeker mogelijk. Maar het introduceren van een nieuw huisdier naast een reeds aanwezige compagnon kan het nodige geduld vragen, zowel van de huisdieren als van de baasjes. ​

“Verkeerde eerste indrukken zijn vaak de oorzaak van moeilijkheden”

Huisdieren die tijdens de ontwikkeling een soort van trauma hebben meegemaakt met de andere soort, kunnen vaak moeilijkheden vertonen om een vernieuwd vertrouwen op te bouwen met de ‘indringer’. Daarom is het erg belangrijk om je tijd te nemen met het introductieproces, waarbij je altijd eerst uitgaat van de situatie van het reeds aanwezige huisdier. ​

“Training draait vooral over zintuigen”

Denk bij een introductieproces altijd aan de 3 zintuigen: geur, geluid en zicht. De geuruitwisseling begint zodra het nieuwe huisdier door de deur komt. Daarna introduceer je geleidelijk geluid en pas als laatste zicht. Zo’n visuele blokkade blijkt voor velen echt een uitdaging, maar het is zeker de beste manier om beide dieren tijd te geven om aan de nieuwe situatie te wennen.

We nemen het voorbeeld van een reeds aanwezige kat die een hond moet verwelkomen: “Eerste zaak is ervoor te zorgen dat de leefomgeving van je kat niet toegankelijk is voor de hond. Die moeten vaak tijdelijk naar een andere verdieping of kamer verplaatst worden en er moet een visuele blokkade zijn. Wat daarnaast ook heel belangrijk is: toegang tot hoge plekken. Je kat voelt zich het veiligst boven de grond. Die toegang moet er trouwens altijd zijn, niet alleen in het begin. Het is een basisbehoefte.”

Het is aan te raden om hond en kat apart te houden en te wachten met de introductie tot de hond ‘onder controle’ is, en dus basiscommando’s begrijpt. Je hond moet zijn naam kennen en erop reageren, en In het ideale geval al naar je toe komen op commando. Zo voorkom je -in de meeste gevallen – dat de hond achter de kat aan rent. Het is aangeraden om je hond tijdens de introductiefase aan de lijn te houden wanneer die in de buurt van je kat is.

kunnen katten en honden samen

“Bezint eer ge begint”

Denk eerst eens goed na over de impact die het introduceren van een nieuw huisdier kan hebben op je eigen leven. Ben je bereid om de bestaande relatie met je huisdier op het spel te zetten? Want of je het leuk vindt of niet, de dynamiek zal veranderen. Denk aan je favoriete moment met je huisdier en stel jezelf de vraag: ben ik bereid dat op te geven? ​

“Die momenten kunnen zeker verdwijnen. Hopelijk worden ze vervangen door iets nog beters, maar besef dat je wel moet wel accepteren dat dingen zullen veranderen. En als de introductie langer duurt dan verwacht, en beide huisdieren hebben meer tijd nodig weg van elkaar: kun je en wil je ze dat geven? Heb je de tijd en de motivatie om hun tempo te volgen?”

De perfecte huisdieraccessoires, die zorgen voor een ‘veilig nest’ voor zowel kat als hond, kan je vinden op www.fantail.eu.

Lees ook: Een mooi interieur met huisdieren? Met deze tips kan het!