Wespen weg houden: 10 tips op een rijtje

Geplaatst door

Wil jij wespen weg houden? Vanaf het voorjaar begint er een nieuwe cyclus voor wespen. Na de winter wordt de koningin actief en begint ze aan de bouw van een wespennest. Omdat het in de maand april al droog, warm en zonnig is, komen de wespen sneller tevoorschijn. Allemaal goed en wel, maar wespen kunnen erg vervelend zijn. Zeker als je van het zonnetje wilt genieten, kan je behoorlijk gek worden van dat gezoem in de tuin. Hoe wespen weghouden? In dit artikel vind je tien wespen verjagen tips!

wespen

Wespen weg houden, maar niet doden

Als je op jacht bent naar die ene wesp die jou het leven zuur maakt, probeer hem dan weg te jagen in plaats van te doden. Je verwacht het misschien niet, maar wespen zijn nuttige diertjes. Wespen vangen hoeft dus niet. Ze jagen namelijk op andere insecten die ook heel irritant kunnen zijn. Daarnaast helpen wespen bij het opruimen van de natuur. Er zijn zelfs soorten wespen die, net als bijen, helpen bij de bestuiving van planten. Ondanks dat ze heel irritant zijn, zijn ze dus eigenlijk wel nuttig. Daarom kan je beter wespen weg houden met deze wespen verjagen tips!

1. Wespen verjagen tips: kruidnagel tegen wespen

Hoe wespen weghouden? Je kunt bijen en wespen verjagen door middel van kruidnagel. Bijen en wespen hebben namelijk een hekel aan de geur van kruidnagel. Ook citroenen en sinaasappels kunnen deze beestjes niet uitstaan. Je kunt wespen verjagen door een citroen of sinaasappel door midden te snijden en er stukjes kruidnagel in te steken. Deze dubbele vieze lucht zal de wespen bestrijden.

2. Hoe wespen weghouden? Met wierook!

Je hoeft natuurlijk niet te beginnen roken om wespen weg te jagen, maar het is wel een feit dat wespen niet van rook houden. Gelukkig hoef je geen sigaret aan te steken om aan rook te komen. Steek in de tuin wat wierook aan en de beestjes blijven gegarandeerd weg. Wierook is een uitstekend wespen verdelgingsmiddel!

3. Wespen weghouden tips: etherische olie

Je kunt ook wespen verjagen door middel van etherische oliën. Dit zijn geconcentreerde oliën uit planten die een sterke geur afgeven. Je kunt wespen bestrijden met citronellaolie, lavendelolie en kruidnagelolie. Deze geuren vinden wespen niet fijn. Je kunt etherische olie laten verdampen middels een aromalampje of een speciaal schaaltje. 

4. Wespen verjagen ammoniak

Hoe verjaag je wespen? Ammoniak is een sterk geurend schoonmaakmiddel en dat helpt bij wespen verdrijven. Doe een beetje ammoniak in een bakje en zet het op de tuintafel. Let wel op want ammoniak is een zeer giftig middel. Het kan huidirritatie veroorzaken en moet zeker uit de buurt van kinderen en huisdieren gehouden worden. 

5. Vermijd zoetigheden

Wespen zijn gek op zoetigheden. Wil je wespen wegjagen? Dan is het belangrijk om na het eten de tafel op te ruimen, anders zal al dat lekkers op tafel wespen aantrekken. Daarnaast is het van belang om het aanrecht proper te houden en meteen af te wassen na het eten. Let ook op met blikjes frisdrank want zonder dat je het weet kan er een wesp in gekropen zijn. 

wespen weg houden

6. Wespen afschrikken met waterzak

Deze tip werkt tegen vliegen, maar ook tegen wespen. Vul een doorschijnende plastic zak met kraantjeswater, bind hem dicht en hang deze op ooghoogte in de tuin of op je terras. Vliegende insecten raken door het weerkaatste licht van deze waterzak in de war en blijven liever op afstand. Wespen vangen is dus niet nodig, je kunt ook wespen wegjagen met de nodige trucjes!

7. Vermijd parfum en felle kleuren

Hoe wespen verjagen? Hou rekening met je parfum en kleding. Wespen houden van zoete geuren en komen daar op af. Wespen weg houden, doe je dus door dat heerlijke parfum een keertje te laten voor wat het is. Ook felle kleuren laat je beter in je kleerkast liggen. Wit, lichtgroen en bruin trekken geen wespen aan. Je gaat dus beter met een witte bikini in de tuin liggen, dat rode setje bewaar je dan maar voor een andere keer!

8. Niet slaan naar wespen

Wat doen tegen wespen? Je mag in ieder geval niet slaan naar wespen als ze in je buurt komen. Het is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, maar wespen steken namelijk als ze in het nauw gedreven worden en dat wil je natuurlijk vermijden. Blijf liever rustig zitten of sta langzaam op om vervolgens weg te lopen. Wespen verjagen met geluid doe je ook beter niet, hier kunnen ze agressief van worden. 

9. Plaats een nep wespennest

Wespen verjagen tips? Je kunt ook een nep wespennest in de tuin plaatsen. Wespen zullen denken dat ze in het territorium van andere wespen beland zijn en zullen maken dat ze wegkomen. Deze tip helpt natuurlijk alleen als er geen echt wespennest in je tuin aanwezig is. Een nep wespennest kan je in diverse tuincentra kopen. 

10. Sla wespen niet dood

Ik zei het al eerder, maar sla een wesp niet dood. Wespen zijn niet alleen nuttige diertjes, maar wespen doden brengt ook gevaar met zich mee. Als je een wesp dood maakt, komt er ook een gif van de wesp vrij en dat bevat een feromoon dat andere wespen ook agressief maakt. Voor je het weet, komen er nog meer wespen tevoorschijn die je het leven zuur willen maken. Je kunt dus beter bijen en wespen verjagen in plaats van ze te doden!

wespen verjagen tips

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Zo houd je ongewenste beestjes buiten

Hoe houd je insecten buiten in de lente en zomer?

Mieren in huis bestrijden: 5 handige tips

3 reacties

  1. Zet een plantenspuit met water bij je in de buurt waar je zit. Komt er dan een wesp, spuit dan in zijn richting. De wesp denkt dat het regent en vertrekt weer. Heel effectief, milieu- en diervriendelijk.

Reacties zijn gesloten.