Welke ramen en deuren zijn het meest geschikt voor een nieuwbouw?

Geplaatst door

Ben je bezig met een nieuwbouwwoning? Dan heb je vast al ondervonden dat er heel wat zaken zijn waar je aandacht aan moet besteden. Van grote beslissingen zoals het aantal kamers, tot details zoals de kleur van de knopjes van de keukenkasten. Ook kwalitatieve ramen en deuren zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen vanwege een fijne look and feel, maar ook omdat ze koude én inbrekers buiten moeten houden. Op zoek naar tips over de meest geschikte ramen en deuren? In dit artikel lees je er alles over.

ramen en deuren nieuwbouw

BEN-woning

Een nieuwbouwwoning moet sinds 2021 verplicht bijna-energie neutraal (BEN) zijn. Dergelijke woningen horen weinig energie te verbruiken en de energie die gebruikt wordt moet groen zijn. Bijgevolg zijn goede ramen en deuren die geen koude binnenlaten en de warmte binnenhouden essentieel. In zo’n BEN-woning mogen vensters – zowel het raamprofiel als de beglazing – niet hoger zijn dan 1,50 W/m2K zijn. Hoogrendementsglas is sowieso een goede keuze, maar dankzij nieuwe technieken kunnen pvc ramen en deuren ook meer isolerend en luchtdicht gemaakt worden, waardoor hun energieprestaties verbeteren. Ideaal voor een BEN-woning!

Pvc vs. aluminium

Of je nu voor ramen en deuren in aluminium of toch liever in pvc kiest, je maakt hoe dan ook een goede keuze. Beide materialen zijn onderhoudsvriendelijk, bestand tegen slijtage en inbraakveilig. Kies je voor pvc, dan mag je er zeker van zijn dat je ramen 30 jaar zullen meegaan. Bovendien is pvc een goedkope grondstof, dus pvc ramen zullen niet zo’n grote hap uit je budget nemen. Ook de isolatiewaarden van pvc ramen zijn zeer goed. Dit materiaal heeft een betere U-waarde dan aluminium ramen en isoleert bijgevolg nog niet iets beter. Aluminium ramen zijn dan weer steviger dan pvc ramen en kunnen beter tegen een krasje. De kwaliteit voor bijvoorbeeld grote raampartijen is dan ook uitstekend.

Nog een reden waarom aluminium ramen een prima keuze zijn? Duurzaamheid. Aluminium is 100 procent recycleerbaar en dus heel duurzaam. Oude aluminium ramen worden opnieuw gebruikt voor nieuwe raamkozijn zonder in te boeten aan kwaliteit. Houd er wel rekening mee dat je voor dit type ramen meer zal betalen.

Aluminium deuren zijn trouwens ook een mooie aanvulling op een moderne woning vanwege de strakke en moderne afwerking. Aluminium is een hoogwaardig materiaal, dus je mag zeker zijn van de kwaliteit en stevigheid. Langs deze deur raakt een inbreker niet snel binnen!