Spijsverteringsenzymen bij voedingsintoleranties

Geplaatst door

De term voedingsintolerantie wordt steeds bekender en intoleranties lijken ook vaker voor te komen. Maar wat is er precies aan de hand bij een voedingsintolerantie en wat kun je er eigenlijk aan doen? We leggen je graag uit wat er aan de hand is, hoe je het kunt herkennen en wat je er aan kunt doen!

voedselintolerantie

Wat is een voedingsintolerantie

Een voedingsintolerantie is een overgevoeligheidsreactie op een bestanddeel uit voeding, vaak een bepaald type koolhydraat zoals lactose of fructose. Een voedingsintolerantie is niet hetzelfde als een voedselallergie waarbij het immuunsysteem betrokken is. Bij een intolerantie is er een probleem met de afbraak van een bepaald type voedingsstof, waardoor dit niet goed kan worden verteerd. Intoleranties voor koolhydraten (suikers), zoals bijvoorbeeld lactose-intolerantie, komen de laatste jaren steeds vaker voor. Een van de oorzaken hiervan is de groeiende koolhydraatconsumptie wereldwijd.

Een aantal veelvoorkomende voedingsintoleranties zijn de intolerantie voor lactose en die voor complexe koolhydraten. Bij een lactose-intolerantie wordt er gereageerd op melk en andere zuivelproducten zoals yoghurt, platte kaas en room. Bij een intolerantie voor complexe koolhydraten reageert iemand op bijvoorbeeld graanproducten, groente (zoals ui, knoflook, prei en kool) of bonen.

Hoe herken je een voedingsintolerantie?

Een voedingsintolerantie kenmerkt zich door een rij aan darmklachten, die per persoon kunnen verschillen. Het gaat dan om klachten als een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn of diarree. De mate waarin je last kunt hebben van deze klachten verschilt ook per persoon.

De meest gebruikelijke manier om een intolerantie vast te stellen is door de klachten te linken met de voeding. Zo herkennen mensen met een lactose-intolerantie vaak wel dat de klachten ontstaan wanneer ze zuivel hebben geconsumeerd. Soms is de link minder gemakkelijk te leggen en kan een diëtist of arts helpen. Ook het volgen van het zogeheten FODMAP-dieet onder begeleiding van een diëtist kan helpen om te achterhalen welke voeding de veroorzaker is van de klachten.

voedselintolerantie symptomen

Spijsverteringsenzymen bij voedingsintoleranties

Wanneer bepaalde voedingsmiddelen een risico vormen op het ontstaan van darmklachten, zoals lactose of complexe koolhydraten, dan is de eerste stap het maken van aanpassingen in je dieet. Dit kan echter op sommige momenten best lastig zijn om hier rekening mee te houden, bijvoorbeeld wanneer je uit eten gaat of op vakantie bent. Op die moment kunnen spijsverteringsenzymen uitkomst bieden.

Spijsverteringsenzymen zijn specifieke eiwitten welke helpen om bepaalde voedingsstoffen af te breken. Zo helpt het enzym lactase bij de afbraak van lactose en helpt Alpha Galactosidase bij de vertering van complexe koolhydraten. Door spijsverteringsenzymen in supplementvorm te gebruiken vul je je lichaamseigen enzymen aan waardoor je het risico op klachten door bijvoorbeeld een voedingsintolerantie kunt verlagen. Spijsverteringsenzymen zijn volledig veilig om te gebruiken en kennen tevens geen enkele bijwerkingen.

Intoleran

De spijsverteringsenzymen van Intoleran

Intoleran ontwikkelt al sinds 2008 supplementen met spijsverteringsenzymen. De eenvoudig te gebruiken tabletten, capsules en druppels ondersteunen het lichaamseigen enzymsysteem. Door een complete range van verschillende supplementen helpt Intoleran om mensen weer te laten genieten van eten.

De lactase producten bevatten het spijsverteringsenzym lactase voor de vertering van lactose. Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen voor tabletten, capsules of druppels. De lactase 20.000 tabletten zijn het hoogst gedoseerd en ideaal voor grote hoeveelheden lactose.

Het product quatrase 10.000 (forte) van Intoleran bevat een mix van verschillende spijsverteringsenzymen welke helpen bij de vertering van complexe koolhydraten* zoals in groente, granen en peulvruchten.

Meer informatie over de supplementen van Intoleran vindt je op de website. Ook staan de diëtisten van Intoleran klaar om persoonlijk advies te geven.

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating