Last van diarree? 5 natuurlijke tips tegen diarree

Geplaatst door

Sommige mensen hebben bijna nooit diarree, anderen hebben er wekelijks mee te maken. Leuk voor de eerste groep, maar erg vervelend voor de laatste groep. Diarree is dan wel een relatief klein ongemak, maar wel een zeer vervelend. Het gaat immers vaak samen met buikkrampen en een ongemakkelijk gevoel. Wat te doen tegen diarree? Voor je direct naar medicijnen tegen diarree grijpt, kan je eerst een natuurlijk middel tegen diarree proberen. In dit artikel vind je vijf natuurlijke tips tegen diarree!

tips tegen diarree

Tips tegen diarree

1. Wat te doen tegen diarree? Drink veel water

Water drinken is altijd belangrijk en zeker als je diarree hebt. Je loopt immers het risico om gedehydrateerd te raken. Door genoeg water te drinken, verhelp je de diarree dus niet maar zo hou je wel voldoende vocht binnen. Moet je ook overgeven? Drink dan niet teveel water tegelijk want daardoor moet je misschien nog meer overgeven. In dat geval kan je beter iedere tien minuten een klein beetje water drinken. Thee of bouillon zijn ook prima om te drinken bij diarree. 

2. Gember tegen diarree

Wat doen bij diarree? Gember heeft een relaxerende werking op je darmen waardoor de ongecontroleerde samentrekkingen afnemen. Door het gebruik van gember wordt ook de misselijkheid aangepakt. Je kunt gember vers eten of verwerken in een gerecht, maar je kunt ook gemberthee drinken. Twee tot drie kopjes per dag moeten normaal al helpen. 

3. Bananen, beschuiten en rijst

Wat doen tegen diarree? Bananen eten is een goed idee als je diarree hebt. Ze verteren licht waardoor je het makkelijk kan eten. Veel andere en zware voedingsmiddelen worden vaak niet binnengehouden. Je kunt ook beschuiten en rijst eten, die hebben hetzelfde effect. De vezels in deze voeding nemen het overtollige water in je darmen op waardoor je stoelgang terug vaster wordt en de diarree verminderd. 

4. Eet regelmatig

Diarree wat te doen? Misschien heb je helemaal geen zin om te eten als je diarree hebt en sla je daarom maaltijden over. Toch is het belangrijk om net wél regelmatig te eten. Voor sommige mensen werkt het goed om drie hoofdmaaltijden per dag te eten met enkele tussendoortjes. Bij andere mensen helpt het om bijvoorbeeld zes kleine maaltijden per dag te eten. Dat moet je zelf een beetje uitzoeken.

5. Zorg voor een goede hygiëne

Wat kun je doen tegen diarree? Het is belangrijk om een goede hygiëne te hanteren, vooral na een toiletbezoek en wanneer je de keuken ingaat. Het wassen van je handen is nodig om de besmetting niet te verspreiden. Was bestek en glazen ook goed af. Via speeksel wordt de besmetting immers makkelijk overgedragen.

diarree

Hoe lang duurt diarree?

Plotselinge, kortdurende diarree gaat meestal binnen één dag tot een paar dagen vanzelf over. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je iets verkeerd hebt gegeten. Ook reizigersdiarree met dunne ontlasting komt vaak voor door besmet voedsel of drinken. Hoe stop je diarree? Bij acute diarree hoef je niet direct een diarreeremmer in te nemen, je kunt eerst natuurlijke middelen proberen. Als de diarree dagen blijft duren is het verstandig om naar de huisarts te gaan. In dat geval is het belangrijk om de oorzaken diarree te vinden en kan diarree behandelen nodig zijn. De huisarts kan eventueel antibiotica diarree voorschrijven waardoor je je snel weer beter voelt. 

Wat bij chronische diarree?

Als je langer dan vier weken last blijft hebben van je maag of darmen, dan kan je misschien niet zo goed tegen bepaalde voeding of is er iets anders aan de hand. Langdurige diarree en vermoeidheid kan ook wijzen op het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ga liever niet zelf experimenteren wat wel en niet werkt, maar ga naar de huisarts om samen uit te zoeken wat er aan de hand is. De huisarts kan je eventueel doorsturen naar de diëtist. 

Lees ook: Spijsverteringsenzymen bij voedingsintoleranties

GezondheidGezondheid