Welke tegels zijn geschikt voor vloerverwarming?

Geplaatst door

Tegels voor vloerverwarming – Vind jij het heerlijk om het hele jaar door op je blote voeten rond te lopen? In de winter moet je helaas sokken of pantoffels aantrekken. Tenzij je vloerverwarming hebt natuurlijk! Vloerverwarming heeft slechts één nadeel: niet ieder type vloer is ervoor geschikt. Als je op zoek bent naar een goede vloerbedekking voor vloerverwarming, dan zijn tegels een uitstekende keuze. Al moet je wel rekening houden met het soort tegels. In dit artikel bespreek ik welke tegels geschikt zijn voor vloerverwarming en waar je zoal op moet letten bij het plaatsen hiervan.

welke tegels zijn geschikt voor vloerverwarming

Vloerverwarming onder tegels

Vloerverwarming gaat niet samen met ieder type vloer. Tegels worden het meest gekozen en zijn ook de beste keuze om te combineren met vloerverwarming. De reden hiervan is dat de betegeling de opgewekte warmte kan opslaan en traag kan afgeven. Op die manier is je energieverbruik minder hoog en krijg je toch nooit koude voeten. Wat wil je nog meer? 

Welke tegels zijn geschikt voor vloerverwarming?

In principe kunnen de meeste tegels gebruikt worden, maar er zijn een paar tegels die veel meer voordelen hebben.  Tegels uit keramiek en tegels uit natuursteen zijn hier twee perfecte voorbeelden van. Deze harde materialen zijn goed te combineren met vloerverwarming. De materialen isoleren niet en geven de opgenomen warmte geleidelijk af aan de ruimte. 

Kies je voor tegels uit natuursteen? Dan kies je wel het beste voor lichtere tegels. Donkere tegels krijgen namelijk meer warmte te verduren waardoor ze makkelijker kunnen barsten. Denk hierbij ook aan de zon als er veel ramen in de kamer aanwezig zijn. Hoewel scheuren nauwelijks optreden, is het aangeraden om geen al te grote betegeling te plaatsen. Kies bij voorkeur ook voor tegels die gelijkmatig verdeeld zijn qua afmetingen.

Naast natuursteen en keramiek kan je ook kiezen voor beltraline. Deze tegel is eigenlijk een natuurstenen vloer die direct op de dekvloer kan verlijmd worden. Doordat hun afmetingen perfect gelijk zijn, is de kans op scheurtjes en breuken zeer klein.

Schlüter vloerverwarming

De tegels kiezen is één ding, maar welke vloerverwarming ga je combineren met de tegels? Schluter vloerverwarming is een hoogwaardig vloerverwarmingssysteem dat wordt aangeboden door Storax. Het wordt ontwikkeld en geproduceerd door Schlüter Systems, een toonaangevend bedrijf in de tegel- en steenindustrie. 

Hoe werkt Schlüter vloerverwarming?

Het Schlüter vloerverwarmingssysteem bestaat meestal uit een reeks elektrische verwarmingskabels of watergedragen (hydraulische) buizen die onder de vloerbedekking, zoals steen of tegels, worden geïnstalleerd. De kabels of buizen zijn verwerkt in een laag van Schlüter’s gespecialiseerde ontkoppelingsmembraan, dat dient als een beschermende barrière die de vloerbedekking isoleert van mogelijke spanning en beweging in de ondervloer. Dit helpt om barsten en beschadiging aan de bedekking van de vloer in de loop van de tijd te voorkomen.

De vloerverwarming wordt bediend door een thermostaat waarmee gebruikers de gewenste temperatuur voor elke kamer of zone kunnen instellen, zodat er op maat gemaakte comfortniveaus zijn. Het is ook mogelijk de thermostaat te programmeren, waarbij er schema’s voor verwarming en energiebesparende instellingen kunnen worden ingesteld. Als je dus energie wilt besparen in huis, dan zit je met deze Schlüter vloerverwarming helemaal goed!

Welk verwarmingssysteem past bij jouw behoeften? 

Er zijn twee types vloerverwarmingssystemen om uit te kiezen: DITRA-HEAT en BEKOTEC. De keuze tussen deze twee types vloerverwarming hangt af van diverse factoren zoals de ondergrond, de gewenste opbouwhoogte en het beoogde gebruik van de ruimte. 

Over het algemeen kan je stellen dat Schlüter DITRA-HEAT een prima keuze is in situaties waarbij de totale vloerhoogte beperkt moet blijven en een snelle opwarmtijd gewenst is. De Schlüter BEKOTEC kan dan weer geschikter zijn in situaties waarbij een hoger rendement, flexibiliteit en duurzaamheid in de installatie belangrijk zijn, alsook waar de totale vloerhoogte minder belangrijk is.  

Het is sowieso een goed idee om professioneel advies te vragen bij het kiezen van de juiste Schlüter vloerverwarming voor jouw specifieke situatie. De experts zullen je ook meer informatie geven over de afwerking en bescherming van de geplaatste tegelbekleding, zoals bijvoorbeeld de tegelprofielen voor jouw vloer. Want pas als het tegelwerk optimaal is beschermd, zal je ten volle kunnen genieten van die heerlijke warme vloer onder je voeten! 

Veel liefs,
Vanessa xxx