Wat te doen tegen stinkende waterfles?

Geplaatst door

Je herkent het vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en vergeet je waterfles leeg te maken en schoon te maken. Met als gevolg een stinkende waterfles die je al van ver kan ruiken. Ieuw! Vraag je jezelf wel eens af: waarom stinkt mijn waterfles? En wat te doen tegen stinkende waterfles? Dan ben je hier op de juiste plek. Met onderstaande tips krijg jij jouw fles weer helemaal fris en schoon! 

wat te doen tegen stinkende waterfles

Waarom stinkt mijn waterfles?

Het is niet alleen vervelend als je waterfles stinkt, maar het kan ook heel ongezond zijn. De vieze geur wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Daarom is het belangrijk dat je hem regelmatig schoonmaakt. Hoe vaak waterfles schoonmaken? Maak er een gewoonte van om dit iedere dag te doen. Op die manier blijft jouw fles schoon en kan je lekker water drinken zonder je te storen aan een muffe geur. 

Wat te doen tegen stinkende waterfles? 

1. Waterfles in vaatwasser

De meeste drinkflessen mogen in de vaatwasser, maar controleer voor de zekerheid toch even de verpakking. Als je van de vaatwasser gebruikmaakt, is het belangrijk dat je alle onderdelen los in de vaatwasser plaatst zodat je zeker bent dat alle gaatjes en hoekjes schoon worden gemaakt. Zet de fles ver genoeg van ander vuil servies om hygiënisch te werk te gaan. Bovendien kan jouw fles verkleuren wanneer je deze te dicht bij ander servies plaatst.

Stop je jouw waterfles in de vaatwasser en blijft deze stinken? Dan kan je proberen om hem schoon te maken met een borstel en afwasmiddel. Maar soms is dat nog niet voldoende om van die muffe geur af te geraken. In dat geval kan je een van onderstaande tips proberen.

2. Drinkfles reinigen met baking soda

Hoe krijg je de geur uit een bidon? Als eerste kan je baking soda gebruiken om de stank te verdrijven. Vul je fles voor een vijfde met baking soda en voeg warm water toe (geen kokend water). Schud je fles even goed en laat hem daarna tien minuutjes staan voor het beste resultaat. Was je fles vervolgens goed af met afwasmiddel en water en voilà, de vieze geur is weg! 

3. Drinkfles reinigen met citroensap

Een andere manier is om je fles te vullen met warm water en citroensap, en deze een paar uurtjes te laten staan. Het beste resultaat krijg je wanneer je de fles een hele nacht laat weken. Geen citroensap in huis? Je kunt ook azijn gebruiken om je fles te reinigen. De zuurtegraad in deze producten doodt bacteriën, schimmels en andere veroorzakers van vieze geurtjes. Spoel je fles daarna nog eens goed af met water en daarna ruikt hij weer lekker fris.

waarom stinkt mijn waterfles

Nog een paar handige tips

  • Kies niet voor een fles met een sportdop. Dit soort flessen zijn misschien handig voor als je gaat joggen of wielrennen, maar hygiënisch is het niet. Als je jouw drinkfles vooral thuis of op kantoor gebruikt, dan kies je beter eentje met een grote opening die je goed kunt schoonmaken. 

  • Heb je jouw drinkfles schoongemaakt? Droog je fles daarna altijd goed af met een schone keukenhanddoek en bewaar hem steeds zonder dop zodat hij goed kan luchten. Plaats hem niet in de kast want bacteriën zijn dol op gesloten ruimtes.

  • Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen om je waterfles schoon te maken. Die maken wel komaf met de bacteriën, maar ze laten ook een onaangenaam smaakje achter.

  • Is je fles bestand tegen vriestemperaturen? Dan kan je hem na het reinigen (en drogen) een nachtje in de diepvriezer leggen, uiteraard zonder vloeistof. Bye bye bacteriën, hallo frisse fles!

drinkfles reinigen

Zo, dit zijn een aantal manieren om je drinkfles te reinigen en de muffe geur te verwijderen. Blijft er, ondanks het toepassen van bovenstaande tips, toch een vieze geur achter in je fles? Dan kan je het beste een nieuwe waterfles kopen. Bacteriën en schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid en bovendien is het niet prettig om een stinkende waterfles te blijven gebruiken.

Veel liefs,
Vanessa xxx