3x voordelen van brandhout in netten

Geplaatst door

Vandaag de dag zijn er verschillende manieren om een open haard of een kachel te laten werken. De meest klassieke manier is nog altijd door het gebruik van brandhout. Naast voldoende warmte brengt het ook een hoge sfeerfactor met zich mee. Wanneer je op zoek bent naar brandhout zijn er heel wat verschillende soorten waardoor je soms niet goed weet welke je het beste neemt. In dit artikel worden enkele tips gegeven waardoor het kiezen van het juiste brandhout in de toekomst een stuk vlotter verloopt.

voordelen van brandhout in netten

Gedroogd hout voor goed rendement

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar indien je op zoek bent naar brandhout dat je meteen wil gebruiken, moet je brandhout kopen dat gedroogd is. Nog beter is brandhout omdat dat gedroogd is in de oven omdat dit hout echt volledig droog is. Nat hout brandt veel slechter en daarnaast produceert het voornamelijk rook en minder vlammen. Natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om te weten hoe droog het hout nu juist moet zijn om er voldoende rendement uit te halen. Een richtlijn kan daarom zijn om te kijken naar brandhout dat maximaal twintig procent vocht bevat. Koop je hout dat vochtiger is? Dan kan het zijn dat je tot twee jaar moet wachten tot het hout droog genoeg is.

Online of in de winkel te koop

Wanneer je op het internet op zoek gaat naar brandhout, zijn er heel wat verschillende plaatsen waar je het kan kopen. Zo kan je hout best bij een online lokale handelaar kopen. De kans is namelijk groot dat het hout dan ook uit de omgeving komt waardoor het transport beperkt is. Dit is dan weer goed voor het milieu. Bovendien wordt het hout vaak bij je thuis geleverd, in tegenstelling tot bij fysieke winkels waar je zelf het hout moet ophalen.

Hoe het hout stockeren?

Ook hier speelt de vochtigheid van het hout een belangrijke rol. Wanneer je hout aankoopt dat nog redelijk vochtig is, is het belangrijk dat je het op de juiste manier stockeert. Zorg er dus voor dat er voldoende ruimte is tussen de verschillende houtblokken zodat er lucht kan circuleren. Dit zorgt er ook voor dat er geen schimmel ontstaat omdat het vocht geen uitweg vindt. Wanneer de houtblokken te dicht bij elkaar gestapeld zijn, blijven ze ook vochtig waardoor het, zoals hierboven al is gezegd, niet goed brandt. Leg de onderste laag brandhout ook niet op de grond, maar plaats er een pallet onder. Ook dit weer om te voorkomen dat er geen luchtcirculatie is, wat zou leiden tot schimmel.

Daarnaast is het ook af te raden om je hout langer dan drie jaar te stockeren. Hoe langer je het bijhoudt, hoe meer risico je loopt op houtrot of houtworm. Houtworm is niet gevaarlijk voor de mens, maar het is natuurlijk niet aangenaam om insecten tussen je houtblokken terug te vinden.

Veel liefs,
Vanessa xxx