Waarom trainen met dumbbells?

Geplaatst door

Dumbbells, je hebt ze vast wel eens in de sportschool of sportwinkel zien liggen. Veel mensen trainen graag met deze korte staaf met gewichten en met een goede reden. Aan het trainen met dit welbekende stukje trainingsmateriaal zitten veel voordelen. Train jij nu nog niet met dumbbells maar wil je dit in de toekomst misschien wel gaan doen? Je leest hier precies waarom trainen met dumbbells zo’n geweldig idee is.

dumbbells

Veelzijdige en leuke training

Dumbbells zijn erg veelzijdig trainingsmateriaal. Er zijn talloze oefeningen die je met de dumbbells kunt doen. Hierdoor is het mogelijk om je hele lichaam te trainen met dit trainingsmateriaal. Vaste dumbbells zijn verkrijgbaar in diverse gewichten, maar je kunt ook voor verstelbare dumbbells kiezen. Op deze dumbbells pas je het gewicht zelf aan. Een workout met dumbbells wordt bovendien nooit saai. Omdat je de keuze uit hebt uit zo ontzettend veel oefeningen breng je gemakkelijk variatie aan in jouw training. Zo blijft trainen met dumbbells effectief en leuk.

Breng je lichaam in balans

De linker- en de rechterkant van ons lichaam is eigenlijk nooit gelijk. De kans is groot dat één kant sterker is dan de andere. Als je oefeningen doet met een lange halter compenseert de sterke kant de zwakkere kant. Hierdoor blijft je lichaam uit balans. Met dumbbells kun je deze balans herstellen. De dumbbells laten je spiergroepen los van elkaar trainen. Zwakkere spieren worden hierdoor aan het werk gezet, zonder dat de sterkere spieren het kunnen compenseren. Zo raakt je lichaam beter in balans en train je écht je hele lichaam.

dumbbell-oefeningen

Verbeter je stabiliteit

Tijdens oefeningen met dumbbells verbeter je (onbewust) de stabiliteit in je lichaam. De oefeningen vragen vaak veel van jouw spieren. Je bent ze niet alleen bewust aan het trainen, maar ze moeten je tijdens de oefeningen ook nog in balans houden. Hierdoor activeer je meer spiervezels. Dit verbetert de stabiliteit van je lichaam, maar zorgt ook voor extra spiergroei.

Meer bewegingsvrijheid en bewegingsbereik

Als je nu met een barbell of met apparaten traint, heb je binnen oefeningen maar weinig bewegingsvrijheid. Met dumbbells wordt deze bewegingsvrijheid een stuk groter. Zo kun je tijdens het bankdrukken met dumbbells niet alleen omhoog en omlaag bewegen, maar ook van binnen naar buiten en andersom. Ook is het mogelijk om je arm te draaien tijdens oefeningen en pas je gemakkelijker je handpositie aan. Zo voelen oefeningen natuurlijker aan en bereik je betere resultaten. Daarnaast wordt met dumbbells ook het bewegingsbereik groter. Met bewegingsbereik wordt de begin- en eindpositie van een oefening bedoeld. Met dumbbells heb je hier meer mogelijkheden voor.

dumbbells-oefeningen

Veel voordelen en eindeloze mogelijkheden

Zoals je ziet heeft trainen met dumbbells veel voordelen en kun je alle kanten op met dit trainingsmateriaal. Genoeg reden om het zelf eens uit te proberen dus!

Veel liefs,
Vanessa xxx