Borstverkleining: dit moet je erover weten

Geplaatst door

Plastische chirurgie wordt over het algemeen geassocieerd met het aanpassen van het uiterlijk vanuit esthetische overwegingen. Maar wist jij dat plastische chirurgie ook vanuit medische overwegingen wordt gedaan? Sommige mensen laten bijvoorbeeld botox in hun zweetklieren injecteren tegen overmatig zweten. Daarnaast worden er borstverkleiningen uitgevoerd vanwege de fysieke klachten door het gewicht van de borsten. In dit artikel ga ik verder in op borstverkleiningen en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

borstverkleining

Waarom voor een borstverkleining kiezen?

Vrouwen met een te zware boezem hebben dikwijls last van rugpijn en/of nekpijn. Soms hebben ze ook klachten zoals hoofdpijn, smetplekken onder de borsten en striemen van beha bandjes in de schouders. Daarnaast kunnen er psychische klachten ontstaan zoals zich ontevreden voelen over het uiterlijk, het krijgen van vervelende opmerkingen over hun grote borsten en moeite hebben met het vinden van een passende beha of kleding. Voor vrouwen die langdurig last hebben van deze klachten, kan een borstverkleining een oplossing zijn.

Hoe verloopt de behandeling?

Een borstverkleining is best een flinke ingreep. De operatie gebeurt dan ook onder algehele narcose. Voor de behandeling tekent de plastisch chirurg nauwkeurig alles af. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het teveel aan klierweefsel, verplaatst hij de tepels omhoog en verkleint deze dikwijls ook een beetje. De operatie duurt gemiddeld twee uur.

Na de operatie zit er dikwijls een drain in de borst en pleisters om de wonden. Dikwijls blijft de patiënt een nacht slapen in het ziekenhuis en wordt de drain de volgende dag verwijderd. Na de borstverkleining moet je rekening houden met de hersteltijd. De eerste twee weken mag je niet zwaar tillen. Daarnaast wordt geadviseerd om gedurende zes weken dag en nacht een sportbeha te dragen, het rustig aan te doen en niet te sporten.

te zware boezem

Wat zijn de voordelen van een borstverkleining?

Allereerst heeft deze ingreep als voordeel dat bovenstaande fysieke en psychische klachten waarschijnlijk verminderen of weggaan. Je hebt minder pijnklachten, minder vervelende opmerkingen over je te zware boezem en je vindt gemakkelijker passende beha’s en kleding. Bovendien heb je stevigere borsten, zeker als je de borstverkleining met een borstlift combineert.

Wat zijn de nadelen van een borstverkleining?

Helaas zitten er ook nadelen aan deze ingreep. De operatie is namelijk niet zonder risico’s. Los van de standaard operatierisico’s, zoals een infectie of problemen met de wondgenezing, kan een borstverkleining ervoor zorgen dat je geen borstvoeding meer kunt geven. Daarnaast kan het gevoel in de tepels veranderen. Deze ingreep brengt natuurlijk ook littekens ter hoogte van de borsten met zich mee. Meestal genezen deze vrij mooi, maar ze blijven altijd in meer of mindere mate zichtbaar.

Is er een terugbetaling van de mutualiteit?

Er is een gedeeltelijk financiële tussenkomst van de mutualiteit mogelijk. Hiervoor moet er een aanvraag bij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds gebeuren om toelating te krijgen om de ingreep uit te voeren. Er wordt vereist dat de BMI onder de 35 is en er 400 gram per borst zal verwijderd worden, wat best veel is. Indien er een terugbetaling wordt verkregen, zal de ingreep slechts gedeeltelijk zelf betaald moeten worden. Let op: dit is het systeem in België.

Veel liefs,
Vanessa xxx