Zo leer je ook de kleinsten onder ons recycleren

Geplaatst door

Het klimaat belangt ons allen aan. Sinds de klimaatmarsen van 2017 proberen we allemaal ons steentje bij te dragen. Maar terwijl jij investeerde in verschillende vuilbakken en plichtsbewust je afval recycleert, trekt je kind er zich niks van aan en wordt alles samen weggegooid. Hoe leer je ook de allerkleinsten onder ons recycleren? Lars B. Andersen, CEO van My Nametags, deelt je zijn tips en tricks.

kinderen leren recycleren

Je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen. Hoe sneller de gewoonte wordt aangeleerd, hoe eenvoudiger je kind het ook zal volhouden. En dat hoeft helemaal niet saai of ingewikkeld te zijn.

Tip 1: Jong geleerd is oud gedaan

Ook wanneer je kind nog maar net naar de kleuterschool gaat, kan je hem of haar al betrekken bij het recycleren van afval. Een kind leert door herhaling. Bied dus vaak genoeg de mogelijkheid aan om te leren recycleren. Geef ze niet meteen een berg afval mee. Begin met een papiertje en geef aan in welke vuilbak dat moet. Daarna kan je het klokhuis van een appel geven en weer wat later een stuk plastic.

Tip 2: Maak het visueel

Laat de theoretische lessen maar voor op de schoolbanken. Geef de vuilbakken een kleur zodat je kleintje meteen ziet wat in welke vuilbak moet. Knutsel een affiche waarop duidelijk de verschillende vuilbakken staan en wat erin moet. Zo kan je één grote affiche maken waarop de verschillende vuilbakken staan of knutsel je 4 verschillende posters. Door je vuilbak op deze manier te labelen, kan je kindje telkens kijken naar het afval en vergelijken met de affiche(s).

Tip 3: Al spelenderwijs leer je meer

Maak recycleren leuk door er een spel rond te verzinnen. Misschien kan je er een beloning aankoppelen. Wie als eerste 5 dagen achter elkaar correct recycleert, mag het eten kiezen op zondagavond. Wedden dat het hen meteen motiveert om beter hun best te doen?

spelletjes rond afval

Tip 4: Hoe minder je moet recycleren, hoe eenvoudiger

Niet alleen recycleren is belangrijk voor het milieu. Stap 1 is het beperken van je afval. Gebruik een herbruikbare verpakking wanneer je gaat winkelen en zoek maximaal naar producten die niet met plastic verpakt zijn. Het is daarnaast ook handig om je spullen te labelen. Zo vinden verloren gewaande spullen gemakkelijker hun weg terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Bovendien kan je op websites zoals My Nametags (www.mynametags.be) snel en eenvoudig je eigen labels ontwerpen.

Tip 5: Trek de lijn door

Ook op verplaatsing is het belangrijk dat je jouw kinderen het goede voorbeeld geeft. Wanneer jullie op uitstap zijn, gooi je al jullie afval ook netjes in de daarvoor voorziene containers of afvalemmers. Mag het wat interactiever? Ga dan ploggen met de kinderen. Zo hebben ze iets om te doen tijdens het wandelen, dragen ze mee zorg voor ons klimaat en leer je ze meteen bij over het belang van niets weg te gooien in de natuur.

afvalsorteerspel

Persbericht

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

  1. Ik zeg ook altijd aan Rui in welke vuilbak hij wat moet smijten. Zo leert hij dat. Naar school mogen ze geen verpakkingen meenemen.

Reacties zijn gesloten.