Besparen met energiezuinig witgoed

Geplaatst door

Door het vervangen van oude en energie slurpend witgoed door energiezuinige apparaten kan de consument veel geld besparen. Het vervangen van bijvoorbeeld een oude koelkast door een energiezuinige geeft al een besparing van ongeveer 70 euro per jaar. Als de keuze wordt gemaakt om te vervangen, dan is het advies van Knibble om dit vooral in de vierde week van januari te doen. Uit eerder onderzoek van deze vergelijker is namelijk gebleken dat de vierde week van januari de beste week is om voordelig witgoed aan te schaffen.

Witgoedweek

Besparen met energiezuinig witgoed

Besparen op de energierekening kan door het vervangen van verouderde witgoedapparaten. Dit levert al snel tientallen euro’s besparing op, want de energienota valt fors lager uit. Een goede reden om bijvoorbeeld een verouderde wasmachine, droger, koelkast of vaatwasser te vervangen door een energiezuinig en modern exemplaar. Hoewel reparatie van kapotte elektrische apparaten vaak duurzamer is, geldt dit niet voor oudere witgoedapparaten.

Een nieuwe koelkast binnen enkele jaren terugverdienen

Fabrikanten zijn steeds beter geworden in het energiezuinig maken van koelkasten. Zelfs met een nieuwe energieklasse D koel-vriescombinatie van 250 liter die een verbruik heeft van 160 tot 200 kWh per jaar, kan er al flink bespaard worden ten opzicht van een 8 jaar oude koelkast met een gemiddeld verbruik van 350 kWh per jaar. Een koelkast van 25 jaar oud verbruikt zelfs 500 kWh per jaar. (Bron: Essent)

Met het huidige gemiddelde stroomtarief van 40 cent per kWh kan met het vervangen van een 8 jaar oude koelkast door een nieuwe energiezuinige koelkast dus al gauw 68 euro bespaard worden op de energierekening. En met een koelkast van 25 jaar kan met gemak 128 euro bespaard worden per jaar. Hierdoor is een nieuwe koelkast al gemiddeld binnen 3 tot 4 jaar terug te verdienen.

Hoge kortingen in de vierde week van januari

De vierde week van januari blijkt de beste periode om te besparen op energiezuinig witgoed. Witgoedwinkels stunten in die periode met de beste aanbiedingen en hoge kortingen. In februari worden namelijk de nieuwe modellen gepresenteerd, waardoor het bestaande assortiment wordt opgeruimd. Het gevolg daarvan is terug te zien in aantrekkelijke aanbiedingen. De vierde week van januari wordt daarom ook wel gezien als dé witgoedweek van het jaar.

Is het gewenste product niet in de aanbieding tijdens de witgoedweek? Dan kan ervoor gekozen worden om een zogenaamde “beknibbel-wekker” te zetten op dit product. Komt dit product later in de aanbieding, dan ontvangt de consument een seintje, zodat er alsnog bespaard kan worden bij de aanschaf van energiezuinig witgoed.

Energiezuinig witgoed in een handig overzicht

Vervangen van oud witgoed voor witgoed waarmee bespaard kan worden en ook nog eens in de aanbieding is? Dan is het verstandig om de vierde week van januari in de agenda te zetten. Op de speciale witgoed aanbiedingen pagina van Knibble zijn alle energiezuinige apparaten op een rij gezet en wordt zichtbaar welke daarvan in de aanbieding zijn. Goed voor de portemonnee van de consument en natuurlijk het milieu!

Veel liefs,
Vanessa xxx