Kerststress? 4 tips voor een stressvrije Kerst!

Geplaatst door

Heb je last van kerststress? Je bent zeker niet de enige! Kerst mag dan wel een leuke periode zijn, maar dikwijls brengt het ook veel stress met zich mee. Vaak is het extra druk op je werk aan het einde van het jaar en dan moet je ook nog kerstkaartjes schrijven, kerstcadeaus shoppen en een lekker kerstdiner op tafel zien te toveren. Het is dan ook niet zo vreemd dat de stress toeslaat. Hoe kan je kerststress voorkomen? Met deze tips geniet jij straks van een stressvrije Kerst!

kerststress

1. Kerststress voorkomen: begin op tijd

Dit is wellicht de belangrijkste tip om kerststress te voorkomen: begin op tijd met de voorbereidingen. Noteer op een lijstje wat er allemaal nog moet gebeuren, maak een haalbare planning en probeer je hieraan te houden. Wacht niet tot het laatste moment om kerstkaartjes te schrijven en kerstcadeaus te kopen, want dan geef je jezelf onnodig veel stress. Hetzelfde geldt voor het kerstdiner dat je wilt klaarmaken. Als je dit jaar uitgebreid wilt koken, haal dan tijdig de boodschappen in huis en bereid al zoveel mogelijk op voorhand om jezelf stress te besparen.

2. Neem een paar uurtjes vrij 

De kans is groot dat je de dag voor Kerst een eindeloos lange to do-lijst hebt. Boodschappen doen, het kerstdiner voorbereiden, de tafel dekken, je kerstoutfit passen… Stop! Een goede voorbereiding is absoluut belangrijk, maar plan niet alles de dag voor Kerst want dan geef je jezelf heel veel stress. Hoe fijn is het om de dag voor Kerst uren in pyjama door te brengen en in de zetel te ploffen met een goed boek of een geweldige Netflix serie? Dat vind ik dus ook!

3. Maak het jezelf gemakkelijk

Probeer het jezelf niet te moeilijk te maken. Maak bijvoorbeeld geen ingewikkeld vijfgangenmenu klaar als je dit nog nooit eerder hebt klaargemaakt. Fondue of gourmet is ook heel lekker, gezellig én gemakkelijk! Je hoeft immers niet de hele avond in de keuken te staan en je kunt gezellig met je gezelschap aan tafel zitten.

Wil je toch eens iets anders dan fondue of gourmet? Maak dan eens gebruik van een traiteur die een heerlijk kerstmenu klaarmaakt voor je. Vaak hoef je dan alleen nog een paar dingetjes op te warmen in de oven en je kunt meteen eten. Bovendien draag je op die manier ook je steentje bij, aangezien traiteurs (net als andere zelfstandigen) het door corona niet breed hebben.

4. Laat perfectie los

De perfecte kerstkalkoen, kinderen die zich voorbeeldig gedragen, een kerstoutfit zonder vlekken… Dit zijn allemaal dingen die er in je hoofd perfecter uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. Laat perfectie los en maak van Kerst een gezellig moment samen. Hoe perfecter het plaatje in je hoofd is, des te meer het je stress geeft als er iets fout loopt. Probeer ook te relativeren als er iets mis gaat. Is die ietwat te flauwe soep écht een probleem of voeg je er gewoon een beetje kruiden aan toe? Door te relativeren kan je veel meer genieten van Kerst en laat dat nu toch wel het belangrijkste zijn!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

2 reacties

  1. Ik heb het menu voor de Kerst al in huis, er zit van alles in de vriezer en ook houdbare dingen al. Zo hoop ik het fiasco van vorig jaar, toen de winkels niet meer hadden wat ik hebben moest. En we een wel heel vreemd gecombineerde maaltijd hadden te voorkomen. De pyama “party” voor Kerst vind ik een top idee & ga ik zeker zelf ook invoeren 😀

  2. Wij gaan het weer onder ons twee vieren. Met zoveel virus nog, is met onze grote familie samenkomen best riskant.
    Met ons twee scheelt ook heel veel stress 🙂

Reacties zijn gesloten.