Goede voornemens? Met deze tips hou jij ze wél vol

Geplaatst door

Het einde van 2021 is bijna in zicht. Bij een nieuw jaar horen meestal ook goede voornemens. Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken, minder alcohol drinken en minder stressen zijn de populairste voornemens die worden gemaakt. Echter is het vaak moeilijk om deze voornemens vol te houden en niet snel weer in je oude patroon te hervallen. Goede voornemens volhouden, hoe doe je dat? Ik zet een aantal tips op een rijtje waarmee jij jouw doel wél kan bereiken!

goede voornemens

1. Goede voornemens volhouden: stel haalbare doelen

Een nieuw jaar voelt voor veel mensen als een nieuwe start. Een nieuw begin om dingen anders en beter te gaan doen dan voordien. Maar vaak zijn mensen té enthousiast bij het maken van hun voornemens. Hierdoor is de kans groot dat je voornemens niet vol te houden zijn. Stel bijvoorbeeld dat je nooit sport, dan ben je wellicht te optimistisch om straks vier keer per week te gaan sporten. Maak de overgang met wat je gewend bent niet te groot, dan zal je je voornemens beter volhouden. Wil je toch echt vier keer per week sporten? Bouw dit dan langzaam op zodat je er eerst aan kan wennen. 

2. Maak niet te veel voornemens

Deze tip sluit een beetje aan bij de eerste. Naast het stellen van haalbare doelen is het ook belangrijk om niet te veel doelen te maken. Voornemens volhouden vraagt veel doorzettingsvermogen. Hoe meer je er maakt, hoe meer doorzettingsvermogen je nodig hebt en hoe groter de kans dat je ze allemaal opgeeft. Beslis dus niet impulsief om vier keer per week te gaan sporten, te diëten, minder alcohol te drinken én te stoppen met roken. Het is beter om één of twee voornemens te maken die je ook daadwerkelijk volhoudt.  

3. Schrijf je voornemens op

Hou je voornemens niet alleen in je hoofd, maar schrijf ze ook op. Leg het lijstje met goede voornemens op een plek waar je het vaak ziet, bijvoorbeeld in je agenda of op de koelkast. Iedere keer je het lijstje ziet, word je weer herinnert aan je goede voornemens. Als je het leuk vindt, kan je er ook inspirerende teksten bij schrijven om je extra te motiveren. 

4. Breng je omgeving op de hoogte

Hou je voornemens niet voor jezelf, maar vertel ze aan familie, vrienden en collega’s. Zo kunnen zij jou ook helpen om jouw doel te bereiken. Misschien vind je wel een maatje die hetzelfde voornemen heeft, bijvoorbeeld gezond eten. Stel dat een gezinslid of vriend(in) ook gezonder wil gaan eten, dan kunnen jullie elkaar motiveren en steunen. Bovendien zullen mensen je ook minder in de verleiding brengen door bijvoorbeeld koekjes aan te bieden als ze weten dat je gezonder wil eten. 

5. Geef niet te snel op en beloon jezelf

Geef tenslotte niet te snel op. Tegenslagen horen er nu eenmaal bij. Soms zijn veranderingen moeilijk, maar weet dat het niet erg is als je eens terugvalt in oude gewoontes. Kon je dat ene wijntje niet weerstaan of heb je een keer gesnoept? Geef dan niet meteen op, morgen is een nieuwe dag! Het belangrijkste is dat je dan weer met goede motivatie verder gaat.

Ben je al een tijdje goed bezig? Beloon jezelf dan, maar niet met ontmoedigend gedrag. Stel dat jouw voornemen afvallen is, dan spreekt het voor zich dat je je niet moet belonen met eten. Kies er liever voor om jezelf te belonen met nieuwe kleding, een inspirerend boek of een heerlijk parfum!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

  1. Vooral tip 2 ! 🙂 Teveel tegelijk en teveel willen helaas. En tip 5 is zeker een aanrader, vooral het doorzetten en het belonen van jezelf. Thanks !

Reacties zijn gesloten.