Hoe kies je een goed hoofdkussen?

Geplaatst door

Wanneer heb je voor het laatst stilgestaan bij je hoofdkussen? Als je antwoord “lang geleden” is, of “helemaal niet”, dan ben je niet alleen. Ik vernam onlangs dat het aangeraden is om een kussen om de 3 tot 5 jaar te vervangen want daarna verliest het zijn ondersteunende werking. Ook voor de hygiëne is het goed om het kussen eens te vernieuwen. Op zoek naar een nieuw kussen dus. Er zijn veel hoofdkussens waartussen je kan kiezen. Hoe kies je het juiste hoofdkussen? Deze tips helpen alvast een handje!

hoe kies je een goed hoofdkussen

Testen, testen en nog eens testen

Zorg dat je altijd de mogelijkheid hebt om het kussen te proberen bij je thuis. Je moet het kussen immers proberen in je eigen bed. Gelukkig bieden de meeste winkels wel een proefslaap-periode of tevredenheidsgarantie aan. Bovendien heb je altijd ook even de tijd nodig om te wennen aan je nieuwe kussen.

De hoogte van het hoofdkussen is aangepast aan JOU

Kies altijd voor een kussen waarbij de hoogte is aangepast aan je unieke lichaamsbouw. Een kussen waarbij er maar één model of één hoogte beschikbaar is, is waarschijnlijk niet het juiste kussen voor je. Verschillende mensen hebben een verschillende lichaamsbouw, en dus ook een andere hoogte van kussen nodig. Bij goede kussens kan je meestal kiezen tussen een zacht, medium of harder model, of zijn er verschillende hoogtes beschikbaar naargelang je bouw.

Kies voor een latex kussen

Latex, ook wel rubberschuim genoemd, is een ideale hoofdkussenvulling waar niet zo heel veel over geschreven wordt. In vergelijking met andere vullingen zoals traagschuim heeft het nochtans verschillende voordelen. Latex is elastischer en is niet gevoelig voor temperatuur en druk. Omdat het elastischer is past het zich beter aan aan je nek en hoofd. Zo zorgt het voor een gezonde ondersteuning. Het ventileert ook beter dan traagschuim, waardoor het aangenaam en fris aanvoelt.

Leuk om weten: het maken van latex kussens lijkt op het bakken van wafels. Een mengeling van synthetische en natuurlijke latex worden in een soort wafelijzer gebakken. De ‘wafel’ die daaruit komt is de kern voor het latex kussen.

waar moet een goed kussen aan voldoen

Een vaste vorm voor een stabiele ondersteuning

Kies altijd voor een kussen met een vaste vorm. Kussens met een losse vulling zoals synthetische bolletjes of latexvlokken kunnen vrij bewegen in het kussen. Hierdoor verplaatsen ze zich waardoor de ondersteuning niet goed is. Een kussen met een vaste vorm biedt een stabiele ondersteuning.

De juiste ondersteuning van je nek

Bij de meeste mensen is het hoofd breder dan de nek. Om dan een gezonde ondersteuning te krijgen is een nekondersteuning aangeraden. De neksteun dient de ruimte tussen de nek en de matras in te vullen.

Samengevat zijn dit jouw tips om een goed hoofdkussen te kiezen:

1. Test het kussen bij je thuis.
2. Kies een kussen met de juiste hoogte.
3. Kies een kussen dat gemaakt is van latex.
4. Het kussen heeft een vaste vorm.
5. Het kussen geeft voldoende ondersteuning aan je nek.

Quiesco creëert en selecteert de beste ergonomische oplossingen op basis van de principes van gezond slapen. Ontdek meer tips om een goed kussen te kopen!

Veel liefs,
Vanessa xxx