Goeie vraag: wanneer matras vervangen?

Geplaatst door

Matras vervangen – Afhankelijk van je ritme, slaap je ongeveer zes tot tien uur per dag. Om van een goede nachtrust te genieten, is het belangrijk dat je op een goede matras slaapt. Wanneer matras vervangen? Waar moet je op letten? Dikwijls heb je niet eens door dat je een nieuwe matras nodig hebt. Je slaapt er al jaren op en je bent er inmiddels aan gewend geraakt. Maar als je gaat letten op de volgende punten, kom je er misschien wel achter dat je matras er slechter aan toe is dan je denkt!

matras vervangen

Wanneer matras vervangen? 7 signalen op een rijtje

1) De matras geeft onvoldoende steun

Word je vaak wakker met rugpijn of pijn in andere delen van je lichaam? Dit is misschien een teken dat je matras niet genoeg steun geeft. Een matras moet je lichaam op de juiste plekken ondersteunen, zodat je altijd comfortabel ligt en geen pijn krijgt. Als je matras niet meer goed is, merk je dit vanzelf aan je lichaam. Nog een duidelijk signaal is dat je niet kunt slapen, blijft draaien en niets nog lekker ligt. Ook dit komt vaak doordat de matras je lichaam niet goed meer ondersteunt, waardoor je blijft woelen en je ’s ochtends niet uitgerust wakker wordt.

2) Je slaapt slecht

Slaap je regelmatig slecht? Ook dit kan een teken zijn dat je matras aan vervanging toe is. Als je niet zeker weet of het slecht slapen door de matras komt, kan je eventueel een ander matras testen om te kijken of het daaraan ligt. Tegenwoordig mag je vaak een aantal weken proefslapen dus maak daar zeker gebruik van.

3) De matras verliest z’n vorm

Matras vervangen wanneer? Als je de matras reeds een paar jaar hebt, kan het zijn dat de stof op bepaalde plekken loskomt of dat de matras z’n vorm verliest. Het gebeurt dikwijls op plekken die het meest worden gebruikt, dus aan de randen zal het niet zo snel gebeuren. Vaak zie je dat een matras op den duur deuken krijgt op de plekken waar je het meest ligt. Als je dat ziet, kan je best een nieuwe matras kopen.

4) De matras veert niet meer terug

In principe zou een matras moeten terugveren als je er druk op zet. Wanneer dat niet gebeurt en je gewoon in de matras ‘valt’, dan is het tijd voor een nieuw exemplaar. Dit betekent namelijk dat de matras niet meer geschikt is om je lichaam te ondersteunen en dat wil je natuurlijk niet.

wanneer matras vervangen

5) Je wordt telkens wakker als je partner zich omdraait

Wanneer nieuw matras kopen? Als je iedere keer wakker wordt als je partner zich omdraait in bed, is het een goed idee om een nieuwe matras uit te zoeken. Wanneer je om de zoveel minuten wordt wakker geschud door je partner, dan is dat natuurlijk heel irritant. Een goede matras biedt voldoende steun en vering zodat je daar niet wakker van wordt.

6) De matras wordt vies

Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel een mens ’s nachts zweet? Je kunt natuurlijk regelmatig je beddengoed verschonen of een matrasbeschermer gebruiken, maar op een bepaald moment zal dat niet meer genoeg zijn. Na verloop van tijd is een matras niet meer proper te krijgen. Als er veel gele vlekken op je matras zitten en je matras vies ruikt, kan je een nieuwe matras aanschaffen. 

7) Je hebt je matras al langer dan 10 jaar

Om de hoeveel jaar matras vervangen? Een matras heeft uiteraard ook een levensduur. Het beste is om je matras na 7 jaar te vervangen. Je matras heeft dan z’n beste tijd gehad en de kwaliteit gaat duidelijk achteruit. Je kunt maximaal 10 jaar met een matras doen. Mocht je dus al langer dan 10 jaar op dezelfde matras liggen, dan is het wellicht tijd om een nieuw exemplaar te zoeken.

matras vervangen na hoeveel jaar

Ondanks dat een matras soms niet goedkoop is, is het de prijs absoluut waard. Je wilt immers een goede nachtrust hebben en uitgerust wakker worden. Wees hier dus zeker niet te zuinig op, maar kies een matras dat lekker en comfortabel ligt voor jouw lichaam. Naast het matras is een goed bed trouwens ook heel belangrijk om lekker te slapen. Is je huidige bed aan vervanging toe? Hier kan je een nieuw bed kopen!

Veel liefs,
Vanessa xxx