9 tips voor een stoer en industrieel interieur

Geplaatst door

Wonen als een fabriekshal uit de 19de of 20ste eeuw? Een industrieel interieur wordt steeds populairder! Deze woonstijl kenmerkt zich door een stoere, robuuste uitstraling. De materialen die gebruikt worden, zijn dikwijls onbewerkt. Metalen voorwerpen, bakstenen en beton zijn hier goede voorbeelden van. Ook koele, sobere kleuren en strak meubilair horen bij een industriële inrichting. Droom jij van een industrieel interieur, maar weet je niet goed waar te beginnen? Ik geef je negen tips voor een stoer en industrieel interieur!

industrieel interieur

1. Stoer en industrieel interieur: koele en sobere kleuren

In een industrieel interieur zie je vooral koele, sobere kleuren zoals grijs, staalblauw, bruin en zwart. Deze basiskleuren hebben een strakke uitstraling en dat past perfect bij een industriële inrichting. Mocht je deze kleuren toch iets te eenzijdig vinden, dan mag je gerust een felle kleur toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld een muur in een fel kleurtje verven of kleurrijke meubels en accessoires toevoegen. Een felle kleur staat prachtig in combinatie met de koele, sobere tinten.

industriële inrichting

2. Industriële inrichting: warm hout

Een andere manier om de kille look te doorbreken is hout toevoegen. Hout geeft je huis een knusse, warme uitstraling en brengt de koele kleuren meer in balans. Om nog een warmere sfeer te creëren, kan je met verschillende houtsoorten werken. Enkele voorbeelden zijn een houten ladder, houten krukje, een boomstamtafeltje of een stapel gesprokkeld hout in de hoek van de kamer.

3. Interieur industrieel: metaal en staal

In een industrieel interieur mag metaal of staal niet ontbreken. Met deze materialen creëer je makkelijk een stoere look! Wil je het graag groots aanpakken? Denk dan aan een oude, metalen lockerkast of een eettafel met een stalen onderstel. Ook een industrieel tv-meubel is heel mooi. Tv-meubels in industriële stijl geven meteen een stoere, robuuste uitstraling aan je interieur. Ga je voor een open tv-meubel of kies je liever voor een industrieel tv-meubel met deurtjes? Voor welk exemplaar je ook kiest, met een tv-meubel in industriële stijl heb je sowieso een blikvanger in de woonkamer!

Naast een metalen meubelstuk, kan ook een stalen binnendeur de ruimte een industriële touch geven. De stalen frames bieden een industriële esthetiek, terwijl ze tegelijkertijd een gevoel van openheid en ruimte creëren door natuurlijk licht binnen te laten. Stalen binnendeuren voegen karakter toe aan elke omgeving.

tv meubel urban giga meubel

Tv-meubel Urban Giga Meubel

4. Een bakstenen muur

Kenmerkend voor een industriële woonstijl is een bakstenen muur. Ik kan me voorstellen dat je in een huurhuis niet zomaar een bakstenen muur kunt plaatsen. Gelukkig is daar een makkelijk en goedkoop alternatief voor: baksteen behang aan de muur! Als je geen zin hebt om met behang aan de slag te gaan, dan kan je de muur ook gewoon kaal laten en er verder niets mee doen. Een kale muur is namelijk ook typerend voor een industriële inrichting.

5. Beton in een industrieel interieur

Ook beton is typerend voor een industrieel interieur. Wanneer je hiervoor kiest, hoef je dus geen behang op de muur te hangen. Voor de beton look op de grond zijn er ook tal van alternatieven. Denk aan een mooie gietvloer of een elastische vloer zoals vinyl of marmoleum.

6. Leer voor een industriële look

Ik zei het al eerder: alles draait om het materiaal en daar ga ik nog even mee door. Een ander stoer materiaal is leer en dat kan je eigenlijk gemakkelijk toepassen, zowel echt als goed nep. Je kunt het groots aanpakken met een leren zetel, maar ook kleiner met leren kussens en subtiele accenten zoals leren plankendragers.

interieur industrieel

7. Strakke meubels

Met een leren zetel zit je alvast helemaal goed. Verder plaats je best zoveel mogelijk strakke meubels met een minimalistische look, bijvoorbeeld deze zwarte kasten. Je meubels hebben niet te veel franjes en tierlantijntjes nodig. Houd ze liever strak, sober en stoer. Mochten de meubels er toch iets te kil uitzien, dan kan je gerust meer details toevoegen door te kiezen voor meubels waarbij de mechanische delen zichtbaar zijn. Grendels en sloten zijn hiervoor ideaal, maar ook een salontafel op wielen is heel tof.

8. Zichtbare kabels en leidingen

Meestal doen mensen hard hun best om kabels en leidingen weg te werken zodat je ze niet ziet. Bij een industriële stijl is het net de bedoeling dat kabels en buizen zichtbaar blijven. Je huis industrieel inrichten betekent niet dat alles netjes afgewerkt moet zijn. De buizen en leidingen zijn net prachtige eyecatchers die perfect passen bij een industriële inrichting. Dit scheelt je alvast een heleboel werk!

9. Industriële verlichting

Tenslotte vormen grote metalen of stalen lampen een belangrijk kenmerk van een industrieel interieur. Of je nu kiest voor fabriekslampen, stoere hanglampen of industriële vloerlampen: alles is mogelijk! Eigenlijk geldt er maar één regel: hoe ouder en robuuster het materiaal, hoe beter de lamp bij een industriële inrichting past. De industriële verlichting geeft je woning direct een stoere uitstraling. Het is dan ook een gemakkelijke en vrij goedkope manier om een industrieel interieur te creëren.

industriële stijl

Zo, dit zijn 9 tips voor een stoer en industrieel interieur. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen inspireren om ook voor een industriële woonstijl te gaan. Ik wens je alvast veel plezier met inrichten!

Veel liefs,
Vanessa xxx