Puzzelen is hip: 5 goede redenen om te puzzelen

Geplaatst door

Na breien en kleurboeken voor volwassenen, is puzzelen dé nieuwe hobby om mee te ontspannen. En dan heb ik het niet over sudoku’s of kruiswoordpuzzels, maar over ouderwetse legpuzzels. Het maken van een puzzel is niet alleen goed voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Puzzelen is goed om het hoofd leeg te maken en helemaal tot rust te komen. Daarom is puzzelen de perfect hobby om mee aan te slag te gaan in deze coronatijd. Maar er zijn nog meer redenen waarom puzzelen een zinvolle en leuke tijdsbesteding is. Ik heb vijf redenen voor je op een rijtje gezet!

puzzelen

1. Puzzelen verbetert je geheugen

Als je een legpuzzel maakt, gebruik je de linkerhelft én de rechterhelft van je hersenen. De linkerkant, de analytische kant, zorgt ervoor dat je de verschillende puzzelstukjes op een logische manier sorteert. De rechterkant van je brein, de creatieve kant, ziet het grote plaatje en zorgt dat je intuïtief werkt. Bij het puzzelen worden beide hersenhelften dus goed aan het werk gezet. Je creëert verbindingen in je hersenen en dat verhoogt je vermogen om te kunnen leren, onthouden en begrijpen. Puzzelen is dan ook een geweldige manier om je geheugen te verbeteren.

2. Puzzelen zorgt voor een gelukkig gevoel

Ken je dat gevoel, wanneer je dat ene puzzelstukje vindt en je het op de juiste plaats kunt leggen? Dat gelukkige gevoel wordt veroorzaakt door het hormoon dopamine. Dit hormoon komt vrij in de hersenen bij de beloning van een gedrag. Dat is dan ook de reden waarom het zo moeilijk is om te stoppen met puzzelen, je wilt altijd meer en meer. Naast geluksgevoelens zorgt dopamine trouwens ook voor een verhoogde concentratie, een betere motoriek, optimisme en vertrouwen. 

3. Puzzelen is ontspannend

Langs de ene kant zet puzzelen je hersenen aan het werk, maar langs de andere kant helpt het net om te ontspannen. Rommelen door de puzzelstukjes stimuleert je geest en brengt het in een soort van meditatie. Je gaat helemaal op in het puzzelen en je denkt even aan niets anders meer. Dit kalmerende effect zorgt dat je beter met stress kunt omgaan. Hierdoor krijg je meer (zelf)vertrouwen en verhoogt je productiviteit.

puzzels voor volwassenen

4. Vergroot je productiviteit

Over productiviteit gesproken. Een puzzel, vooral met meer dan duizend stukjes, heb je niet zomaar gemaakt. Dat vraagt nu eenmaal tijd en het zet je brein en denkvermogen aan het werk. Vooral als je een puzzel met veel kleine details hebt, zoals de puzzels van Jan van Haasteren. Door zulke puzzels te maken, vergroot je productiviteit. Iets wat goed van pas komt in je dagelijkse leven en werk. Bovendien geeft het je een echte kick als je een puzzel met veel stukjes hebt gemaakt. 

5. Het is een gezellige bezigheid

Puzzelen is een leuke hobby, iets waar je perfect alleen mee bezig kunt zijn. Maar als je het fijn vindt, kan je ook samen puzzelen met je partner, kinderen of kleinkinderen, en vrienden. Een puzzel maken is voor alle leeftijden en het zorgt voor gezellige momenten. Tijdens het puzzelen praat je bij en op het eind van de dag kan je samen fier zijn op wat je hebt gemaakt!

Je leest het, er zijn genoeg redenen om een puzzel te maken. Wil je graag aan de slag gaan? Hier vind je de populairste puzzels voor volwassenen. Is je puzzel klaar? Dan kan je hem weer opruimen in de doos, of je kunt hem in een mooie puzzelkader aan de muur hangen. Het is maar net wat jij het fijnste vindt!

Veel liefs,
Vanessa xxx