Leer hielspoor herkennen en behandelen

Geplaatst door
Wat is hielspoor? Gelijk aan een stoplicht dat op rood springt heeft het lichaam het bijzondere vermogen om ons te waarschuwen wanneer er gevaar dreigt of enige vorm van actie nodig is. Zo ook bij het ontstaan van hielspoor. Een vervelende aandoening die zo’n 10% van de bevolking ooit parten speelt. Alle reden om er verder op in te zoomen. In deze blogpost leer je naast het herkennen van alle symptomen die op hielspoor wijzen ook een aantal oefeningen die je de aandoening helpen behandelen. Lees snel verder en ontdek alle ins en outs.
 

HERKEN HIELSPOOR AAN DE VOLGENDE SYMPTOMEN

Hielspoor zorgt voor een vervelende pijn die veroorzaakt wordt door een verkalking aan de hiel. Zoals bij meerdere blessures vormt overbelasting de voornaamste oorzaak. Maar waar hielspoor altijd gelijk staat aan een pijnlijke hiel, staat niet iedere pijnlijke hiel gelijk aan hielspoor. Je herkent de hardnekkige kwaal aan de volgende symptomen:
 
– De pijnlijke hiel laat zich ’s ochtends tijdens het opstaan en na een lange periode van bewegen extra laat gelden; 
 
– Zodra je in beweging bent ervaar je geen vorm van overlast; 
 
– Je voet is pijnlijk en stijf; 
 
– Het precieze pijnpunt is soms lastig aan te wijzen en kan zich over de gehele voet verspreiden; 
 
– De pijn speelt extra op tijdens het autorijden. 
 
Zodra je de bovenstaande symptomen ervaart is in actie komen meer dan raadzaam om te verhinderen dat de overlast verder toeneemt. Komt de opsomming je akelig bekend voor en wil je graag zeker weten dat hielspoor de boosdoener is? Vul dan de hielspoor test in en laat deze uitsluitsel bieden. 
 
5 REKOEFENINGEN EN ANDERE METHODES OM HIELSPOOR TE BEHANDELEN
 
Met het vaststellen van de diagnose is de eerste belangrijke stap met als einddoel vele pijnvrije voetstappen gezet. De beste manier om je hielspoor te behandelen hangt af van de fase waarin het ontdekt wordt. Spelen de symptomen je nog niet langer dan 3 maanden parten? Dan zijn er voldoende (rek)oefeningen die je zelf kunt uitvoeren om de overlast terug te dringen. Hierbij een top 5: 
 
1. Doe een stapje omhoog
 
Neem voor de eerste oefening plaats op een kleine verhoging. Denk aan je bedrand, een traptrede of zelfs een stoeprand buiten. Balanceer hier met beide voetbedden op en druk je hielen vervolgens naar beneden om de boel te strekken. Voer deze oefening dagelijks uit in 3 sessies van 15 seconden.
 
2. Pak die tenen beet
 
Ga voor de 2e oefening zitten op een vlakke ondergrond met je benen gestrekt voor je uit. Pak vervolgens je tenen beet en trek deze richting de borst. Houdt deze positie een aantal seconden vol en herhaal deze oefening 10 keer voor een zo groot mogelijk effect. Reiken je handen niet helemaal tot aan je eigen tenen? No worries, ik ontdek net dat ik zelf ook totaal niet in de buurt kom ;-). Maak in dat geval gebruik van een handdoek om je voeten in te vangen en trek vervolgens aan de uiteinden hiervan.
 
3. Duw de muur naar achteren
 
Deze oefening is vast niets nieuws onder de zon, maar daardoor niet minder belangrijk. Neem plaats voor een muur, kijk deze aan en plaats beide handen hier. Zet 1 been voor en eentje achteruit en leun met de rest van je lichaam naar voren om zo de achillespees te strekken. Wissel af tussen beide benen voor een zo groot mogelijk effect. Lukt het jou om die muur naar achter te duwen? 
 
4. Onder de voet met die bal
 
Maak voor deze oefening gebruik van een klein balletje dat je heen en weer laat rollen onder het gehele voetbed. Dit met als resultaat het versoepelen van de peesplaat en het extra masseren van de pijnlijke gedeeltes van de voetzool.
5. Neem plaats op die denkbeeldige stoel
 
Om dit rijtje oefeningen af te sluiten laten we je plaatsnemen op een stoel die er niet staat. Hoe dit in zijn werk gaat? Leun met je rug tegen de muur en zak langzaam door benen en knieën tot je in een hoek van 90 graden zit. Een houding die vooral in je kuiten voelbaar gaat zijn. Houdt deze positie ongeveer 15 seconden vol en herhaal de oefening tot de kuiten wakker en goed opgerekt aanvoelen.
 
ZORG DAT JE ER NIET ALLEEN VOOR STAAT
 
Ben je het eerder benoemde punt van 3 maanden al gepasseerd of neemt de pijn snel toe? Dan luidt het bezoeken van een huisarts, fysio- of podoloog het eerste advies. Heb je graag een beetje extra hulp? Maak dan gebruik van speciaal ontwikkelde hielspoor zooltjes om de fysieke ongemakken te beperken, de genezing te versnellen en ervoor te zorgen dat je er niet alleen voor komt te staan!
 
Veel liefs,
Vanessa xxx