Voordelen van LED verlichting

Geplaatst door
Steeds meer mensen kiezen voor LED verlichting in huis. Dat is een slimme keuze want de led lamp is dé lamp van de toekomst. LED verlichting biedt namelijk heel wat voordelen. Het is niet alleen interessant voor je portemonnee en de natuur, maar je vindt deze lamp ook in heel wat leuke varianten. Ik zet de voordelen van LED verlichting op een rijtje voor je!
 
 

1. ENERGIEZUINIG

LED lampen zijn energiezuinig. Vergeleken bij gloei- en halogeenlampen besparen LED lampen al snel 80 tot 90% energie. Gloeilampen verbruiken de meeste energie dus het bespaart enorm als deze lamp vervangen wordt door een LED lamp. LED verlichting is wat duurder in aankoop, maar gemiddeld heb je de aanschafkosten binnen de 1 à 2 jaar terugverdiend. Alles wat daarna volgt is pure winst voor je portemonnee!
 
2. LANGE LEVENSDUUR
 
LED verlichting heeft een langere levensduur dan traditionele verlichting. LED lampen gaan tussen de 15.000 en 50.000 branduren mee. Wanneer een lamp 8 uur per dag aanstaat en 30.000 branduren meegaat, wil dat zeggen dat je lamp meer dan 10 jaar kan meegaan. LED lampen gaan langer mee dan halogeenlampen (2000 uren) en gloeilampen (1000 uren). 
 
3. NIET TE WARM
 
Gloei- en halogeenlampen worden heel warm. Je moet zelfs uitkijken dat je deze niet aanraakt omdat je je er makkelijk aan kan verbranden. Deze lampen kunnen eerder brand veroorzaken, alsook donkere plekken geven op de muur of het plafond. LED lampen worden maar een beetje warm.
 

4. GEEN OPWARMTIJD
 
Een spaarlamp brandt de eerste seconden nog niet als je hem aanzet. De lamp moet eerst opwarmen. Bij LED verlichting is dat niet het geval, deze lampen zijn direct 100% op sterkte.
 
5. VERSCHILLENDE KLEUREN EN TEMPERATUREN
 
Vroeger werd LED verlichting vooral gezien als ongezellig omdat het alleen verkrijgbaar was in een helder witte kleur. Tegenwoordig kan je LED ook aankopen in vrijwel iedere kleur. Bij gloei- en halogeenlampen ligt de kleurtemperatuur echter vast. LED lampen kunnen in verschillende kleurtemperaturen verkregen worden, zowel koele als warme verlichting is mogelijk.
 
6. STEVIG EN SCHOKBESTENDIG
 
In tegenstelling tot de gloeilamp (en in mindere mate de halogeen- en spaarlamp) is een LED lamp aanzienlijk steviger gebouwd. Je kan het een beetje vergelijken met een ander elektrisch apparaat zoals een radio, die is ook schokbestendig. 
 
7. BEVAT GEEN KWIK
 
Een spaarlamp bevat giftige kwik waardoor je verplicht bent om een defecte spaarlamp bij het chemisch afval te gooien. Doordat een LED lamp een andere verlichtingstechniek is, is er geen kwik nodig. Een defecte LED lamp hoeft dan ook niet bij het chemisch afval worden gegooid. LED lampen zijn dus minder schadelijk voor het milieu.
 

Gebruik jij LED verlichting in huis?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *