1. Er zijn in totaal 15 mineralen die ieder hun eigen functie in ons lichaam hebben. Mineralen komen voor in de natuur en kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. We moeten ze dus binnenkrijgen via onze voeding. Planten en dieren nemen de mineralen op uit de natuur, waardoor ze dan uiteindelijk in ons voedsel terechtkomen. Magnesium behoort tot één van deze 15 mineralen.
2. Magnesium is belangrijk voor de vorming van botten en spieren. Ook draagt het bij aan de energiestofwisseling in ons lichaam, de overdracht van zenuwprikkels, een goede werking van onze spieren, het sterk houden van de tanden en de aanmaak van hormonen. Deze vitamine wordt ook wel het ‘antistressmineraal’ genoemd omdat het zorgt voor de ontspanning van spieren en zenuwen.
3. De algemene dagelijkse hoeveelheid voor mannen (19-50 jaar) bedraagt 300 tot 350 mg per dag. Voor vrouwen is dit 300 mg per dag.
4. Je lichaam neemt dit vitamine het beste op uit je voeding. Cacao, schelpdieren, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 mg magnesium per 100 gram. Ook groene groenten zoals spinazie, volkorenproducten en bananen bevatten veel van deze vitamine.
5. Hoewel magnesium rijkelijk vertegenwoordigd is in ons lichaam, kan een tekort toch voorkomen als je niet genoeg van deze vitamine binnenkrijgt uit de voeding. Dit komt omdat deze vitamine betrokken is bij honderden enzymatische reacties die een belangrijke rol spelen in ons lichaam, zoals het opwekken van energie.
6. Als je veel stress hebt, gaat er veel magnesium verloren. Hetzelfde geldt voor mensen die dagelijks zwaar lichamelijk werk verrichten of vaak intensief sporten. Ook de anticonceptiepil en sommige medicijnen kunnen voor een slechtere opname van deze vitamine zorgen.
7. Er zijn verschillende vormen van magnesium. Deze worden onderverdeeld in organische en anorganische vormen. Deze laatste groep lost meestal slecht op in water. Magnesiumcitraat is een organische vorm die goed wordt opgenomen in het lichaam. Wanneer je jouw dagelijkse voeding wil aanvullen met een voedingssupplement, is het dus belangrijk om te kiezen voor de vorm die goed door het lichaam opneembaar is.
8. Magnesium en calcium werken nauw samen. Je lichaam heeft namelijk magnesium nodig om calcium op te nemen en omgekeerd geldt net hetzelfde. Daarom is een goede verhouding tussen beide mineralen erg belangrijk. Samen zorgen ze voor gezonde botten, zenuwen en spieren, en vullen ze elkaar goed aan. Zo zorgt magnesium voor het ontspannen van de spieren en calcium voor het samentrekken van de spieren.
Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin
Interessant artikel om te lezen!
Enkele weetjes kende ik al maar magnesiumcitraat was mij onbekend goede informatie.
Enkele weetjes wist ik nog niet, echt heel interessant!
Heel interessant om te lezen, toevallig op het moment handig tijdens mijn zwangerschap ook.
Kijk dit is nog eens interessant, ik heb weer aardig wat geleerd