Sfeer brengen met je verlichting? Zo doe je dat!

Geplaatst door
Mensen zijn altijd op zoek naar manieren om hun huis zo gezellig mogelijk te maken. Dat kan door bepaalde meubelen of het gebruik van leuke decoratie in je interieur, maar een belangrijke factor die vaak wordt vergeten is de verlichting. Met een aangepaste verlichting kan je namelijk een heel gezellige sfeer creëren. Maar hoe weet je nu welke verlichting je nodig hebt om het lekker knus en gezellig te maken in huis? Ik geef je 5 handige tips!

1. DE JUISTE LICHTTEMPERATUUR

Alles begint bij de juiste lichttemperatuur. De lichttemperatuur bepaalt namelijk voor een groot deel hoe gezellig een ruimte aanvoelt. Zo wordt koud licht, met name wit en blauw licht, als ongezellig ervaren. Voor binnenverlichting geldt eigenlijk altijd de regel: hoe warmer het licht, hoe gezelliger. Toch kan je beter niet kiezen voor het warmste licht omdat dit gewoon niet zo praktisch is. De lichttemperatuur wordt gemeten in graden Kelvin en staat bijna altijd op de verpakking vermeld. Voor sfeerverlichting kies je best lampen van ongeveer 2700 Kelvin.

 2. DIRECTE VERLICHTING

Direct licht is in de eerste plaats praktisch, maar het kan ook gezellig zijn. Zo is het licht boven de eettafel bijna altijd direct licht. Je kan kiezen voor inbouwspots, maar boven de eettafel wordt ook vaak gekozen voor mooie en gezellige hanglampen. Daarbij is vooral het armatuur belangrijk. Een mooi armatuur straalt ook meer gezelligheid uit als de lamp niet brandt. Hang dus niet de eerste beste lamp op die je tegenkomt in de winkel, maar zoek naar een mooi model dat past in je interieur.

 3. INDIRECTE VERLICHTING

Wanneer het gaat om sfeer is indirect licht onmisbaar. Bij indirect licht maak je gebruik van de omgeving om een bepaalde ruimte te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan een plafond of een muur die als reflector dient. De muur, het plafond of de andere vlakken in de ruimte weerkaatsen het licht en zo ontstaat er een bepaalde sfeer. Het licht verspreidt zich op een andere manier en is daardoor veel knusser en zachter.
 
Indirect licht kan bijvoorbeeld bestaan uit inbouwspots. Je kan deze overal ophangen en in de gewenste richting laten stralen. Ook vloerlampen zijn heel geschikt als indirecte verlichting omdat je deze makkelijk kan verplaatsen waar je wil en zo de nadruk leggen op bijvoorbeeld je mooie zetel.


4. LED-LAMPEN
 
Als je goed let op het aantal lumen (de totale hoeveelheid licht) en de lichttemperatuur, dan is er geen enkele reden waarom LED-verlichting minder gezellig zou zijn dan andere verlichting. LED-lampen hebben veel voordelen. Ze zijn heel energiezuinig waardoor je best wat geld kan besparen. Deze lamp is zo zuinig omdat alle gebruikte energie direct naar de verlichting gaat en ze dus niet eerst hoeft op te warmen. Bovendien heeft een LED-lamp een lange levensduur waardoor je ze niet snel hoeft te vervangen.

 
5. PRAKTISCHE VERLICHTING
 
Hoe gezellig je het ook vindt met weinig verlichting, zorg dat je toch voldoende praktische verlichting overhoudt. In de badkamer en keuken wil je natuurlijk nog kunnen zien wat je doet. Praktische verlichting en gezelligheid gaan best samen! Zo kan je in de keuken, naast de basisverlichting, kiezen voor inbouwspots of LED-strips waardoor het licht direct op je werkblad schijnt. Van een afstand zie je dan alleen het indirecte licht, wat mooi en gezellig is. Ook in de badkamer zijn LED-strips een uitstekende keuze, bijvoorbeeld boven de spiegel of het bad. Met de juiste verlichting kan je in iedere ruimte in huis een gezellige sfeer creëren!

 
Welke verlichting vind jij het mooiste?


Veel liefs,
Vanessa xxx

3 reacties

  1. Zeer interessant artikel om te lezen persoonlijk vind ik de indirecte verlichting gezelliger.

Reacties zijn gesloten.