Zo overleeft jouw tuin de hitte: 5 tips!

Geplaatst door
Wanneer het in de zomer een lange periode heel warm is en niet regent, dan zal jouw tuin daar niet zo blij mee zijn. De enige oplossing is dat je zelf in de tuin aan de slag gaat met de gieter en de tuinslang. Tegelijk wordt er bij langdurige droogte gevraagd om juist zuinig om te gaan met water en dus zo min mogelijk aan je planten te geven. Daarom is het belangrijk om op zo een efficiënt mogelijke manier om te gaan met het water geven van je planten en gras. Ik geef je 5 tips om je tuin goed te verzorgen tijdens langdurige hitte.
 
tuin zomer hitte

1. WANNEER WATER GEVEN?

Als je de planten in je tuin water gaat geven kan je dit het beste in de avond of de vroege ochtend doen. Hierdoor verdampt het water het minst snel en nemen de planten het water het beste op. Daarnaast is de kans op verbranding van de planten dan het kleinst omdat er geen zon is. 
 
2. HOE WATER GEVEN?
 
De planten zelf besproei je beter niet. Hoe moet je dan wel water geven? Door je planten direct op de aarde water te geven. Zo verspil je het minste water en komt het water meteen op de juiste plaats terecht. Kleine sproeiertjes met een druppelsysteem zijn daarvoor ideaal.
 
3. HOEVEEL WATER GEVEN?
 
Het klinkt logisch om je planten iedere dag een beetje water te geven, maar eigenlijk is het beter om je planten enkele keren per week meer water te geven. Zo bereikt het water ook de dieper gelegen wortels en hebben je planten meer kans om te overleven.
 
4. HOE GRAS WATER GEVEN?
 
Je gras groen houden is tijdens een hittegolf erg vervelend. Door langdurige droogte zal je gras droog en geel worden. Toch betekent dit niet dat het dood is. Onder de grond leeft het gras nog. Zodra het weer regelmatig regent, zullen er terug nieuwe groene sprietjes gaan vormen. Je hoeft het dus niet iedere dag water te geven want je gras heeft het niet per se nodig. Je kunt natuurlijk ook kunstgras laten leggen, bijvoorbeeld door Topkunstgras. Omdat dit gras niet “echt” is zal het ook niet uitdrogen. Zo heb je altijd een mooie tuin!

5. WAT MET DE PLANTEN IN POTTEN?
 
Heb je zomerbloeiers en mediterrane planten in potten in je tuin staan? In de droogte kan je deze het beste laten overleven door ze in de schaduw te zetten. Daarnaast kan je de grond afdekken met bijvoorbeeld boomschors of grind zodat het water zo langzaam mogelijk verdampt. Vergeet ook niet om je planten naast water ook extra (vloeibare) voeding te geven. Door het water spoelen de voedingsstoffen in de grond weg. Vooral je zomerbloeiers zullen je dankbaar zijn en belonen met nog meer bloemen! 
 
Hoe verzorg jij jouw tuin bij langdurige hitte?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

3 reacties

  1. Je moet uitkijken dat je de planten niet teveel water gaat geven. Het is een kwestie van evenwicht tussen de natuur zijn gang laten gaan en deze een beetje te helpen. Ik ga zuinig om met de tuinslang en geef een voorkeur aan de gieter. Dit is meer werk. Het water wordt echter zorgvuldiger verdeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *