De veiligheid van een draadloze deurbel

Geplaatst door
Je kunt een deurklopper op de voordeur monteren of een rinkelende bel ophangen met een koordje, toch is een deurbel vaak de meest praktische optie. Afhankelijk van het model zal deze op batterijen werken of op stroom, tegenwoordig zijn er ook draadloze deurbellen. Omdat niet iedereen bekend is met de werking van dit soort bellen bestaat er ook vaak onduidelijkheid over de veiligheid van deze methode. Laten we eens wat nader bekijken hoe een draadloze deurbel werkt en wat de mogelijkheden zijn.
draadloze bel veilig

HOE WERKT EEN DRAADLOZE DEURBEL?

 
Een standaard deurbel is heel eenvoudig; door op een knop te drukken gaat een bel rinkelen. Het deel dat geluid maakt wordt gekoppeld aan de knop. Doorgaans hangt het rinkelende gedeelte in de gang van een woning. Wanneer je op zolder bent of in de tuin staat te schoffelen is de bel niet altijd hoorbaar. Met een draadloze deurbel heb je veel meer vrijheid over de locatie van het rinkelende gedeelte, je bent zelfs niet meer beperkt tot een specifiek kastje omdat je ook andere apparaten kunt aansturen.
 
SLIMME DEURBELLEN
 
Met een zender en ontvanger systeem heb je plotseling ook meer mogelijkheden. Zo kun je een andere ontvanger gebruiken, wat dacht je van de mobiele telefoon die je toch al op zak hebt? De bel stuurt draadloos een signaal naar de smartphone, waar je ook bent. Dit is mogelijk door de draadloze deurbel direct te koppelen met de smartphone, of via een huisautomatiseringssysteem (zoals de Somfy Tahoma) waar je bijvoorbeeld ook de verlichting aan kunt koppelen. En dan komen we al snel op het gebied van domotica, zo kun je in plaats van een geluidssignaal ook een lichtsignaal weergeven bij het bellen. Reuze handig voor mensen met een beperkt gehoor, of musici die op zolder aan het drummen zijn. Ook kun je buitenshuis horen en zelfs zien wie er aan de deur staat via een Wifi verbinding en IP adres.
 
IS EEN DRAADLOZE BEL VEILIG?
 
Met alle draadloze technologie is er een risico dat er iets niet helemaal loopt zoals je dat zou wensen. Maar dat geldt uiteraard ook voor bellen met een draad. Als een muis de kabel door knabbelt werkt de bel niet meer, er zijn ook gevallen waarin een “stille” bel veiliger is dan een standaard bel. Zodra je met draadloze apparaten werkt moet je rekening houden met een beveiligd signaal en encryptie van deze signalen en informatie. Wanneer je slimme apparaten aan elkaar gaat koppelen binnen een smart home systeem is de keten net zo sterk als de zwakste schakel. Gelukkig zijn hiervoor standaard protocollen opgesteld die niet alleen veilig zijn, maar ook gebruiksvriendelijk.

draadloze bel veilig
BEVEILIG JE WONING MET EEN DRAADLOZE IP CAMERA
 
Een draadloze IP camera kan een uitstekende toevoeging zijn op de deurbel. Naast de deurbel met videoscherm die direct met elkaar in verbinding staan, is het ook mogelijk om de beelden van een IP camera online te bekijken via een beveiligde verbinding. Daarmee is de locatie en het apparaat dat gebruikt wordt niet meer aan banden gelegd. Stel, je zit op kantoor en jouw kind komt thuis van school. Bij een druk op de bel krijg je een melding op je smartphone, in de browser kun je zien wie er aan de deur staat. Met een elektrisch deurslot kun je de deur op afstand openen.
 
Dit scenario met een draadloze IP camera en elektrisch deurslot is ook ideaal voor domotica toepassingen. Zo kunnen mindervaliden zien wie er aan de deur staat, bijvoorbeeld de bezorger van boodschappen. Bij twijfel wordt de deur niet geopend, waarmee de draadloze deurbel een uitstekende manier is om de woning en de bewoners te beschermen tegen ongenodigde gasten.
DEUREN OPENEN OP AFSTAND
 
Een deur openen op afstand is op verschillende manieren mogelijk. Zo zijn er elektrische sloten die met een meegeleverde afstandsbediening ontgrendeld kunnen worden. Zo hoef je met volle tassen niet steeds jouw sleutelbos tevoorschijn te toveren. Je kunt deze functie ook op je eigen smartphone gebruiken, met een tik op het scherm openen de deuren. Met een “proximity sensor” kun je de deur zelfs automatisch laten openen of sluiten wanneer je de woning verlaat en weer thuis komt.
VOLLEDIGE HUISAUTOMATISERING VOOR EEN VEILIGE WONING
 
Een draadloze deurbel in combinatie met een draadloze IP camera en een draadloos deurslot zal niet alleen het wooncomfort verhogen, het kan ook meer veiligheid bieden. Zorg er wel voor dat de nodige beveiliging wordt toegepast, zoals encryptie van data en verantwoord gebruik van de apparaten. Informeer bij de huisautomatisering of domotica specialist naar de mogelijkheden van huisautomatisering.
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

4 reacties

  1. Een deurbel met camera lijkt me erg interessant omdat je dan kan zien wie er voor de deur staat!

  2. Ik heb dit bij een vriendin gezien en vind het ergens heel eng ofzo maar aan de andere kant is het super fijn voor je gemoedstoestand denk ik

  3. Ik zag ook zoiets op tv. Ik vind het super handig, zeker om te zien wie er voor je deur staat als je van huis bent. En dat de deur ook open kan gaan, heel bijzonder.

Reacties zijn gesloten.