10 tips om je woning warm te houden tijdens de winter

Geplaatst door
Nu het buiten steeds kouder wordt, gaat de verwarming in huis ongetwijfeld een graadje hoger. Maar betekent een warme woning automatisch dat je een hogere energierekening mag verwachten? Nee hoor! Met deze 10 tips kom jij de winter in een warm huisje door zonder dat je meer moet betalen. 
tips woning warm winter

Bron foto: Shutterstock
 

1. Kaarsen: Kaarsen creëren niet alleen een gezellige sfeer in de winter, maar ze geven ook veel warmte. Steek dus enkele kaarsen aan alvorens de verwarming volle bak te zetten. Als je een geurkaars brand, dan heb je meteen ook een lekker geurtje in huis!

2. Open haard: Wie een open haard heeft, mag alvast in zijn handen klappen. Wanneer het in de winter behoorlijk fris is kunnen de stookkosten hoog oplopen. Afhankelijk van waar je brandhout kan halen, kan je op die manier redelijk wat besparen én je hebt altijd een warme woning. 
 
3. Radiatoren: Radiatoren kunnen veel warmte verspreiden. Let er wel op dat ze vrij zijn en er geen grote objecten voor de radiatoren zijn geplaatst. Ook dienen er ook altijd vensterbanken boven de radiatoren te worden geplaatst. Deze zorgen ervoor dat warme lucht zich door de ruimte verspreidt en niet omhoog stijgt. 
 
4. Deuren: Sluit de deur van de kamer waarin je je op dat moment begeeft. Zo kan deze kamer lekker warm worden en gaat de warme lucht niet verloren naar andere kamers waarin dat nu niet nodig is. Ook een tochthond onderaan je deur helpt de koude tegen te houden.   
 
5. Ramen: Oudere huizen hebben vaak ramen met enkel glas die veel kou binnen laten. Laat deze indien mogelijk vervangen voor ramen met dubbel glas. Even een investering, maar je kunt er jaarlijks veel mee besparen op je energierekening. 

tips woning warm winter
Bron foto: Shutterstock
6. Zonlicht: Ook al is het winter, de zon blijft schijnen. Wanneer ze overdag schijnt, laat je best de gordijnen open om de warme zonnestralen binnen te laten. Het spreekt voor zich dat je de gordijnen sluit als het weer niet om aan te zien is. 
 
7. Gordijnen: Over gordijnen gesproken… Je hebt vast mooie gordijnen hangen in je woning, maar misschien laten ze wel veel koude lucht door via de ramen. Kies daarom voor gordijnen met thermovoering, dan zal de koude lucht bij de ramen blijven en niet in je woning. 
8. Meubels verplaatsen: Ga niet bij het raam zitten, maar op een centrale plek in huis. Door je meubels een beetje te verplaatsen kan je ervoor zorgen dat je meer kan genieten van de warmte lucht in je woning. 
 
9. Luchten: Vochtige lucht warmt niet makkelijk op. Door de ramen regelmatig open te zetten, komt er koude lucht binnen. Deze koude lucht zorgt ervoor dat het de vochtige lucht vervangt en dat deze weer kan worden opgewarmd door warme lucht. 
10. Vloerbedekking: Misschien is het wel warm in huis, maar voelt je vloer koud aan en kan er langs die weg ook warmte verloren gaan. Vloerbedekking houdt de warmte in een huis vast. Er zijn verschillende soorten vloerbedekking. Een tapijt in een warme tint creëert bijvoorbeeld een gezellige sfeer, een laminaat geeft dan weer een frisse en moderne look. Aan jou de keuze!

Wat doe jij om je woning warm te houden?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

5 reacties

  1. Ik heb laatst de lange gordijnen korter gemaakt. Die hingen zo voor de verwarming, het is nu een stuk behaaglijker in huis!

  2. Radiatorfolie is ook fijn, die zorgt dat de warmte niet je muur in trekt maar de kamer in gaat. En is heel makkelijk te bevestigen.

  3. Goede tips! Dingen zoals de deuren dicht, kaarsen aan en radiator aan deed ik al maar meubels verplaatsen zou ook nog een optie zijn. Ik denk ook dat het helpt om dekentjes op de bank te leggen, als je het koud krijgt kan je eronder kruipen :p

Reacties zijn gesloten.