Alles wat je moet weten over led verlichting!

Geplaatst door
LED verlichting is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is opvallend om te zien dat steeds meer mensen overstappen op een led lamp. Maar waarom doen ze dat dan eigenlijk precies? Ofwel: wat zijn precies de voordelen van led verlichting? En welke soorten lamp zijn er dan eigenlijk allemaal? Waar moet je op letten wanneer je er één gaat kopen en hoeveel bespaar je precies wanneer je overstapt op led verlichting? Hierna kom je alles te weten over deze energiezuinige en goedkope manier van verlichting!
 
led lamp

LED LAMPEN

 
Led is een Engelse afkorting voor Light Emitting Diode. Letterlijk vertaald betekent dit: lichtgevende diode, waarbij ik direct moet vertellen dat een diode een elektronisch onderdeel is. Dit wordt meestal in een klein omhulsel gedaan waardoor het licht beter tot zijn recht komt. De led lamp bestaat intussen al behoorlijk lang. Al tijdens de jaren ’20 van de twintigste eeuw werd er mee gewerkt, al duurde het tot de jaren ’70 voordat het daadwerkelijk werd toegepast. In eerste instantie was dat vooral voor bijvoorbeeld afstandsbedieningen, verkeerslichten en zaklampen. Vandaag de dag wordt de led lamp echter zelfs gebruikt voor grotere verlichting zoals straatlantaarns. Gelukkig zien steeds meer mensen de voordelen van deze verlichting en komen we ze daardoor ook steeds meer in huizen tegen.
VOORDELEN LED VERLICHTING
Mensen maken natuurlijk niet zonder reden ineens veel meer gebruik van een led lamp in plaats van andere verlichting. Led verlichting biedt namelijk vele voordelen. Allereerst zorgt het voor een lager stroomverbruik en dat is goed voor zowel het milieu als je eigen portemonnee. Een enkele lamp is al een paar tientjes per jaar goedkoper dan wanneer je gebruikmaakt van een normale lamp. Een ander voordeel is dat een led lamp niet zo warm wordt als een gewone lamp. Daardoor wordt het risico op brand direct een stuk lager. Het fijne is ook dat vrijwel iedere led lamp in dezelfde afmetingen is gemaakt als de traditionele versie. Daardoor zijn er geen aanpassingen nodig om je lamp direct te vervangen door led verlichting. Wist je trouwens dat normale lampen UV straling afgeven? Bij led verlichting is dat niet het geval waardoor ze perfect geschikt zijn voor musea en andere gebouwen met kostbare voorwerpen. UV straling kan kunstwerken als schilderijen namelijk blijvend beschadigen en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Wist je trouwens ook dat de aanschaf van een led lamp als bedrijf fiscaal voordeel op kan leveren? Een gedeelte van het aankoopbedrag is aan het einde van het jaar namelijk aftrekbaar van de winstbelasting. Overstappen naar een led lamp is dus op lange termijn goedkoper, zorgt voor meer veiligheid én is ook nog eens beter voor het milieu.
TAL VAN VERSCHILLENDE SOORTEN
 
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten led lampen. Allereerst kan er een onderscheid worden gemaakt in kleur. Een lamp is in principe in alle kleuren beschikbaar, maar de meest gebruikte kleuren in huis zijn koel wit, wit en warm wit. Dat laatste wordt door de meeste mensen gebruikt omdat het dezelfde kleur is als die van gloeilampen. Verder zijn led lampen in alle soorten en maten beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dimbare versie of een inschroefbare. Verder zijn er led spots, strips en bouwlampen beschikbaar. Er zijn zelfs led kweeklampen en TL-lampen beschikbaar. Je kunt het zo gek dus niet bedenken of het is beschikbaar als deze energiezuinige en veilige lamp.
 
led lamp
 
WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ AANKOOP?
 
Wanneer je een led lamp wil kopen, zijn er meerdere aspecten waar je op moet letten. Er zijn namelijk tal van verschillende aanbieders. Let er dus eerst op of de leverancier betrouwbaar is. Dat doe je onder andere door de reviews van klanten na te lezen, de betaalmogelijkheden na te kijken en de bereikbaarheid te controleren. Ook de garantie is een goede graadmeter voor de betrouwbaarheid van een leverancier. Naast de betrouwbaarheid zijn er nog meer aspecten waar je op kunt letten bij aanschaf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de lichtopbrengst en de lichtkleur van de lamp. Let trouwens ook op de lichthoek van de lamp. Een led lamp straalt over het algemeen namelijk een stuk minder breed dan een traditionele lamp. Kijk bij productspecificaties dus altijd naar de stralingshoek. Overige belangrijke eigenschappen om op te letten zijn de prijs, de waterdichtheid, in welke mate de lamp dimbaar is, de afmetingen én de levensduur.
 
HOEVEEL BESPAAR JE DAN?
 
Wanneer het over led lampen gaat, vragen de meeste mensen direct hoeveel ze daar dan precies mee kunnen besparen. Energiekosten zijn voor veel mensen een behoorlijke kostenpost. Led verlichting is nog zuiniger dan spaarlampen waardoor je jaarlijks flink wat geld kunt besparen. Daar staat tegenover dat de aanschaf van led verlichting wel duurder is. Dat haal je er echter al snel uit en bovendien gaan led lampen ook nog eens veel langer mee. Hoeveel je bespaart is natuurlijk afhankelijk van hoeveel lampen je gaat vervangen, hoeveel uur de lamp brandt per dag en wat het wattage is van je huidige lamp en de led lamp die je daarvoor in de plaats wil aanschaffen. Je bespaart echter al snel een paar tientjes per lamp per jaar en dat kan, wanneer je in het hele huis de lampen door led lampen vervangt, natuurlijk behoorlijk wat schelen op je energierekening. 
HOE LANG GAAN LED LAMPEN MEE?
 
Doordat een led lamp ook nog eens langer mee gaat dan een gewone lamp, levert het nog meer voordeel op. De levensduur verschilt uiteraard wel per lamp. Een led lamp brandt overigens vrijwel nooit door en is, meer dan een gewone lamp, bestand tegen schokken en trillingen van buitenaf. Bovendien is de elektronica van een hogere kwaliteit dan bij gloeilampen. Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat een led lamp veel langer meegaat dan andere lampen. Wanneer we led verlichting vergelijken met gloeilampen, gaan ze maar liefst 35 keer langer mee. Verder gaat een led lamp 10 keer zo lang mee als halogeenlampen en drie keer zo lang als spaarlampen. 
 
Gebruik jij al led lampen in huis? 
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

2 reacties

  1. Weer wat geleerd, ik wist niet dat ze aftrekbaar waren voor de belasting… Wij hebben ze ook in huis, het is fijn dat ze ook niet zo warm worden!

Reacties zijn gesloten.