Het is lente, tijd voor een communiefeest!

Geplaatst door
Het is zover. Tijdens de hele maand mei en juni vieren er weer vele kindjes de eerste communie. Het donkere wintergevoel maakt plaats voor een ontluikende lente. De zon schijnt, de bomen krijgen knoppen en iedereen wordt weer wat vrolijker. Tijd voor een communiefeest! Het is immers voor velen een blij weerzien met de hele familie aan de feesttafel. En bij dat feest horen natuurlijk ook uitnodigingen en communiekaartjes. (Vergeet de checklist niet bij de voorbereidingen!)
communie eendje om niet te vergeten

In Vlaanderen is het eerste communiefeest voor vele mensen nog steeds een jaarlijkse traditie. Op de meeste scholen wordt er in de godsdienstlessen rond het thema ‘eerste communie’ gewerkt en in de parochies kunnen de kindjes vooraf catechese volgen als voorbereiding op de eucharistieviering. In de christelijke traditie is de ‘eerste communie’ een vormingsritueel waarbij de kindjes voor de eerste keer mogen deelnemen aan ‘de maaltijd van Jezus Christus’. Op die manier worden ze dan een deel van de christelijke geloofsgemeenschap. Maar voor de meeste ouders en kinderen is het communiefeest vooral een gelegenheid om hun kinderen in de bloemetjes te zetten, familie en vrienden uit te nodigen voor een heerlijke feestmaaltijd en geschenkjes uit te delen. Het is feest en daarbij horen natuurlijk ook heel wat voorbereidingen.
UITNODIGINGEN
Vandaag de dag is een communiefeest minstens even belangrijk als een huwelijk of trouwfeest. Er wordt veel tijd in de voorbereidingen gestoken, want als ouder wil je natuurlijk ook dat het voor je kind een onvergetelijke dag wordt. Vooral de details zijn belangrijk. Alles wordt tot in de puntjes uitgewerkt. Eerst zijn er de uitnodigingen die moeten worden verstuurd, dan worden de menukaarten ontworpen en vervolgens kiezen de ouders een communiekaartje dat het kind kan uitdelen. Er zijn zelfs ouders die achteraf ook nog bedankkaartjes versturen en de dooppeter en doopmeter ook nog een aparte herinnering aanbieden, bv. een grote fotokaart. Iedere ouder beslist natuurlijk voor zichzelf hoeveel belang er aan het feest wordt gehecht, hoeveel mensen er uitgenodigd worden en welke communiekaartjes het zullen worden. Maar het kind heeft vaak ook een beslissende stem bij de voorbereidingen. Bij sommige kaartenwebsites kan je kiezen uit een ruim aanbod communiekaartjes en uitnodigingen die je zelf kan aanpassen met een kaartenmaker. Als je een creatieve duizendpoot bent, dan kan je ook het volledige kaartje of je fotocollage zelf ontwerpen.
communie
CHECKLIST EERSTE COMMUNIE
Er komt heel veel kijken bij zo’n eerste communie. Om alles in goede banen te leiden heb ik een checklist ‘eerste communie’ samengesteld. Scroll naar beneden om de checklist te bekijken. Print de checklist en steek hem in je agenda of hang hem op een zichtbare plaats. Het afvinken is altijd leuk maar het wordt nog plezanter als je je kind laat doorstrepen wanneer je een puntje hebt afgewerkt. Misschien heeft hij of zij ook nog een creatief ideetje? Laat hen op een vrije dag bijvoorbeeld de slingers maken of een bijzondere staander voor de menukaartjes ontwerpen. Plezier verzekerd! Hieronder volgen ook nog wat tips bij het kiezen van de communiekaartjes of uitnodigingen voor het communiefeest.
COMMUNIEKAARTEN MAKEN
Of het nu om een uitnodiging, een menukaart, een communiekaartje of een bedankkaartje gaat, de meeste mensen kiezen voor eenzelfde thema of kleur, zodat alle kaarten een geheel vormen. Dat geldt ook voor communiekaartjes met foto’s of collages. Kies de outfit van je gezin in functie van een bepaalde kleur of stijl en trek deze lijn door op alle kaartjes en in alle foto’s die je maakt. Probeer ook altijd hetzelfde lettertype aan te houden en gebruik zeker geen verschillende lettertypen door elkaar.
Wat zijn de trends op het gebied van communiefeesten? Op dit moment zijn vooral pastelkleuren in de mode, maar ook en houtstijl of een houten achtergrond doen het goed op de communiekaartjes voor 2017. Er wordt tegenwoordig trouwens vooral gekozen voor communiekaartjes met foto’s en collages waarbij de communicant het fotomodel van de dag is. Kinderen vinden het altijd geweldig om te poseren voor foto’s. Ze zijn dan ook heel fotogeniek.
checklist communie
CHECKLIST
Datum: Kies een datum die voor iedereen past. Doe eerst een kleine rondvraag bij de meter, peter en familie om te horen of de datum past. Prik een tweede datum als back-up als er iets misloopt (bv. zaal niet beschikbaar).
– Budget: Spreek een budget af en maak een raming van de kosten. Zo vermijd je schulden achteraf. Want er komen altijd onvoorziene kosten bij kijken.
– Locatie: Leg de locatie vast. Word het een feest in een feestzaal of een tuinfeest? Zorg dat je je feest kan aanpassen aan het weer of dat er een uitwijkmogeijkheid is (luifel, tent,..).
Adressenbestand: Stel een gastenlijst met adressen samen in een Excelsheet of .cvs-formaat en laad deze al op in je account op een website om kaarten te maken.
Uitnodigingen: Ontwerp de uitnodigingen met een kaartenmaker op een website om kaarten te maken. Vermeld de datum, het uur, de locatie, de naam van het kind, en een gsmnummer om de aanwezigheid te bevestigen. Stel de verzenddatum in zodat je ze tijdig kan versturen.
Stijl: Kies een stijl of een thema. Schaf voor iedereen een eerste communie-outfit aan. In functie van eventuele foto’s op de communiekaartjes kies je beste eenzelfde kleur of stijl voor jezelf en het kind.
Ontwerp kaartjes: Kijk op websites om kaarten te maken naar de trends voor communiekaartjes en denk na over je ontwerp.
Foto’s: Zorg voor een fotograaf voor het feest, maar laat ook vooraf foto’s maken als je voor communiekaartjes met foto’s kiest. Met een kaartenmaker maak je in drie gemakkelijke stappen communiekaartjes met foto’s of collages. Je kan kiezen voor een pakketje dat bij je thuis wordt afgeleverd.
Feesttafel: Plan de catering van het communiefeest. Ontwerp daarna snel zelf menukaartjes op een website om kaarten te maken of laat je kind op een vrije dag menukaartjes knutselen.
Souvenirs: Bestel een grote fotokaart om als herinnering aan de peter en meter te geven.
Bedanken: Kies bedankkaartjes om de gasten te bedanken voor hun aanwezigheid op deze mooie dag. Bij vele websites om kaarten te maken is er keuze uit verschillende soorten bedankkaartjes. Maak ze in hetzelfde thema of dezelfde trend als je communiekaartjes zodat het een geheel is. Of kies voor elke aanwezige een foto die voor hem of haar een mooi aandenken kan zijn, en maak er een kaart mee aan.
Heb jij dit jaar een communiefeest op de planning staan? Hoe zien de communiekaartjes eruit?
Veel liefs,
Vanessa xxx

4 reacties

  1. Ik heb ook mijn communie gedaan. Ik heb nog ergens een foto. helemaal netjes gekleed en ik had echte lakschoentjes! Vond het geweldig!

  2. oh wauw, daar komt echt een heel feest bij! ik ben hervormd en dan heb je geen communie, maar dopen en belijdenis. binnenkort wordt ons kleintje gedoopt en ik heb ook wel zin om daar een leuk feestje van te maken!

Reacties zijn gesloten.