Aandachtspunten bij het aansluiten van een wasmachine

Geplaatst door
Voor de aansluiting van een wasmachine is meestal een vaste plek in de woning gereserveerd. Dit kan bijvoorbeeld in de keuken of op zolder zijn. Op deze plek zitten alle benodigde aansluitingen al op de juiste plek. Het aansluiten van een wasmachine is in dit geval zeer gemakkelijk. Wil je het apparaat op een andere plek in huis zien staan dan wordt de taak al wat lastiger. In deze situatie heb je de hulp van een professionele loodgieter nodig om waterleidingen en afvoeren te verleggen. 
 
Het belangrijkste aandachtspunt bij het aansluiten van een wasmachine is het voorkomen van lekkages. Een waterlekkage kan grote schade aanrichten en bovendien krijg je dan te maken met een gevaarlijke combinatie van water en elektriciteit. Er zijn dan ook heel wat dingen waar je op moet letten bij het aansluiten van een wasmachine. De loodgieter Aalst deelt in deze blogpost vijf aandachtspunten.
 
wasmachine istock

Aandachtspunten bij het aansluiten van een wasmachine

PLAATSEN VAN DE WASMACHINE

Het aansluiten van een wasmachine begint natuurlijk met het plaatsen van het apparaat. Dit moet gebeuren in een kamer die vorstvrij is. De wasmachine moet ook waterpas staan op een stabiel oppervlakte.
 
ELEKTRICITEIT AANSLUITEN
 
Omdat er bij een wasmachine sprake is van zowel elektriciteit als water moet een aantal aandachtspunten in acht worden genomen bij het aansluiten van de elektriciteit. Het stopcontact moet geaard zijn en waterdicht. Verder moet deze ook minimaal 60 centimeter van de waterleidingen verwijderd zijn. Gebruik geen verlengsnoeren, maar plug de stekker rechtstreeks in het stopcontact.
 
TOEVOER EN AFVOER VAN WATER
 
Een wasmachine heeft een toevoer en afvoer van water nodig. Meestal kan je ergens in huis een plek vinden waar alle aansluitingen naast elkaar zitten. Moet je zelf de aansluitingen nog aanleggen kies dan een plek dicht bij de badkamer of keuken. Deze kamers hebben namelijk al de leidingen en afvoeren die je nodig hebt.
 
KRAAN MAKKELIJK BEREIKBAAR HOUDEN
 
Zelfs als je de aansluiting van een wasmachine zo zorgvuldig mogelijk doet kan er nog altijd een keer een lekkage ontstaan. Rubber slangen kunnen bijvoorbeeld broos worden na verloop van tijd. Om deze reden moet je de kraan van de watertoevoer goed bereikbaar houden. In geval van nood kan je de toevoer snel afsluiten.
 
LEGE WASMACHINE LATEN DRAAIEN
 
Voordat je de wasmachine voor de eerste keer gebruikt moet je een keer een lege wasmachine laten draaien. Door een keer de machine aan te zetten op 60 graden en een wasmiddel te gebruiken reinig je de trommel en de leidingen.
 
SamenwerkingVolg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Waar staat jouw wasmachine? Heb jij rekening gehouden met bovenstaande punten?

10 reacties

  1. Leuk artikel om te lezen goede tips mijn wasmachine staat kort bij de afvoer en stopcontact heb wel rekening gehouden met bepaalde punten.

  2. Goeie tips! Mag ik zo vrij zijn om er een tip aan toe te voegen? Bij een nieuwe wasmachine ook even de trmelbeveiliging loshalen, dat hadden wij niet gedaan destijds met gevolg een dansende wasmachine!!

  3. Fijne tips! Mijn was machine staat op de badkamer. Toen we hier pas kwamen wonen, moest de stroom nog goed geregeld worden en had ik hem aan het verlengsnoer, maar als ik de natte was eruit haalde, dan kreeg ik prik van de elektriciteit. Dat doe ik dus nooit meer! Nu heb ik het stopcontact hoog bovenaan de muur.

  4. Wat een goeie tips! Handig ook! Nog een tipje laat de wasmachine en droger niet op de zelfde groep tegelijk draaien dit kan heel gevaarlijk zijn vanwege de warmte ofzo.

Reacties zijn gesloten.