Staat er ook zo veel op jouw to-do lijstje?

Geplaatst door
Door Edith – Ik zie het vaak op Facebook. Berichten over iemands to-do lijstje. “Vandaag werk ik aan mijn to-do lijstje. Kan ik lekker afvinken.” En hoor ik om me heen: “Ik krijg mijn lijstje nooit af.” Dan heb je er waarschijnlijk te veel opgezet. Dat klinkt misschien heel raar en kort door de bocht, maar zo is het wel. Ik moet soms ook wel lachen dat iedereen het heeft over een lijstje terwijl er altijd enorm veel dingen opstaan. Het kan ook anders. Vandaag geef ik 4 tips om het ‘relaxed’ te houden.
to do lijstje

1. PRIORITEITEN STELLEN

 
Je zult prioriteiten moeten stellen. Wat is voor jou belangrijk? Waar steek jij je energie in? Je vervult enorm veel rollen op een dag en je kunt niet alles doen. En natuurlijk ben jij een Supermom maar toch… Het zal je niet altijd lukken om alles wat je wilt doen, ook daadwerkelijk te doen. En dus moet je keuzes maken. Keuzes maken vanuit je hart. Wat wil ik graag doen? In plaats van wat MOET ik doen? Waar heb ik zin in? 
 
Keuzes maken vanuit je hart en je gevoel zorgen er voor dat je de dingen op je lijstje afwerkt met plezier. En dat zorgt er voor dat je je energie behoudt in plaats van verliest. Dingen die je niet leuk vindt om te doen, doe je niet. Die delegeer je of het kan niet. Het kan niet tot dat je er zin in hebt om het te doen. Jij mag dit zelf beslissen. Het is vaak onze overtuiging dat je als vrouw, als moeder, als ondernemer alles zelf moet doen en moet regelen. Dat is onzin. Dat is jouw overtuiging. Je bent bang wat anderen er van vinden als je als moeder, als vrouw, als ondernemer dingen niet doet. Maar jij mag dat zelf bepalen. Anderen mogen hier niet over oordelen. Doe wat goed voelt voor jou! 
 
2. DOE WAT JE MOET DOEN EN LAAT JE NIET AFLEIDEN
 
Als je een doel hebt, hoe groot of hoe klein het doel ook is, wil je dit doel ook behalen. En dan ben je superblij. Je voelt het als een overwinning. Je viert het als een overwinning. Om dit doel te bereiken zul je alles moeten doen wat hier voor nodig is. Afleiding zorgt er voor dat je je doel niet haalt of pas veel later haalt, en dat voelt ook niet fijn. Om afleiding te voorkomen zet je je mailbox en alle social media kanalen uit. Prik bijvoorbeeld 2 momenten per dag dat je je mail bekijkt en beantwoordt. 
 
3. VUL JE LIJSTJE GEDURENDE DE DAG NIET AAN, MAAK RUIMTE IN JE AGENDA VOOR ONVERWACHTE DINGEN
 
Het to-do lijstje wordt gedurende de dag ook nog eens door jou aangevuld. Zo wordt het lijstje nog langer. Plan bijvoorbeeld aan het eind van de (werk)dag een uurtje in om de losse eindjes van de dag af te ronden. Anders neem je deze mee naar het lijstje van de volgende dag. Blok een dagdeel of zelfs een dag om je to-do lijstje helemaal af te werken. Ik vind het zelf heel fijn om 1 dag in de week geen afspraken te hebben om mijn lijstje te kunnen afwerken. Omdat er geen afspraken staan, kan ik lekker doorwerken. Ook dit is een keuze. 


4. ZET SLECHTS 3 DINGEN OP JE TO-DO LIJSTJE
 
De laatste tip en dat is meteen de meest uitdagende tip: zet slechts 3 dingen op je to-do lijstje. Om je dag zo moeiteloos mogelijk te houden, zet je slechts 3 dingen op je lijstje. Heb je nog ruimte en energie over, dan kun je altijd nog iets extra’s doen. Zo heb je nooit het idee dat je het niet afkrijgt en heb je elke dag een voldaan gevoel. 

Gebruik jij to-do lijstjes? En lukt het om deze lijstjes af te werken?Groetjes,
Edith – www.edithhelwegen.nl

8 reacties

  1. Niet laat afleiden vergt oefening. Vroeger kon ik het ook niet laten om iedere moment van mijn vrij tijd met blog bezig te zijn. Nu gaat het veel beter, gelukkig. To do lijst die heb ik soms wel.

  2. Vooral die laatste tip is wel heel confronterend, maar ook helpend! Mijn to-do-lijstjes zijn namelijk altijd véél te lang, waardoor het hele trotse gevoel van afvinken een beetje verdwijnt 😉 Misschien moet ik mijn lijstjes voortaan maar iets korter maken.

  3. Heel handig dit! Mijn to-don lijstjes zijn altijd veel te lang… Dus inderdaad de volgende keer iets korter is waarschijnlijk vele beter! 😉

  4. Ik schrijf alles op, maar kijk vervolgens niet naar mijn lijstje..soms vink ik wat af, maar echt netjes bijhouden kan ik niet.

  5. Mijn to do lists zijn wel langer dan 3 dingen, dat komt omdat veel dingen maar klein zijn en ik gewoon veel doe op een dag. Maar het gaat me, als ik netjes lijstje maak, goed af 🙂

Reacties zijn gesloten.