Mijn tips voor een goed sollicitatiegesprek

Geplaatst door
Vandaag de dag is het ontzettend moeilijk om werk te vinden. Als je tien sollicitatiebrieven hebt verstuurd mag je al blij zijn dat je één keer op gesprek mag gaan. Dit heeft als gevolg dat je zenuwachtig bent en een extra druk voelt om goed te presteren tijdens het gesprek. Je wilt de werkgever natuurlijk overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Toch is het belangrijk om rustig te blijven en een goede indruk te maken. Hoe doe je dat? Hieronder enkele tips voor een goed sollicitatiegesprek!

Goede voorbereiding

 
Wees goed voorbereid vooraleer je op gesprek moet. Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren, bv. op internet en in de vacature zelf. Ook is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de job waarvoor je solliciteert, en dat je al eens stilstaat bij welke vragen ze zoal kunnen stellen. Op internet vind je veel voorbeeldvragen. Lees tevens je cv en brief na, en neem deze mee naar het gesprek. 
 
Kom op tijd
 
Stippel je route op voorhand uit en check goed hoeveel tijd je nodig hebt om op je bestemming te geraken. Hou rekening met spitsuur, omleidingen, slecht weer en dergelijke. Het beste is om zo’n 10 minuutjes voor het afgesproken uur aanwezig te zijn. Neem voor de zekerheid altijd een telefoonnummer mee van de persoon bij wie je moet zijn, zodat je kan verwittigen mocht je door omstandigheden te laat zijn.
 
Verzorgd voorkomen
 
Het spreekt voor zich, maar een verzorgd voorkomen is uiterst belangrijk. Draag kleren waar je je goed in voelt en die aansluiten bij de functie waarvoor je solliciteert. Een manager die in sportschoenen en sportkledij gaat solliciteren zal natuurlijk niet serieus worden genomen. Let er tevens op dat je haar en nagels netjes zijn en je niet teveel parfum op hebt. Ook witte en verzorgde tanden zijn een must. Tegenwoordig bestaan er veel tandpasta’s die je tanden witter maken. Mocht dat niet helpen, dan kan je er misschien eens over nadenken om je tanden te bleken. Er bestaan genoeg bleekproducten waarmee je thuis aan de slag kan. Het kan al vanaf € 14,95!

Let op je houding
 
Je sollicitatie begint van zodra je je aanmeldt aan de receptie. Het is belangrijk om op je houding te letten van begin tot eind. Wees daarom beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je aanspreekt. Let op je lichaamstaal: de handdruk die je geeft, de manier waarop je op de deur klopt, je houding tijdens het gesprek… Speel niet met je pen, ga niet op je handen zitten of nagelbijten. Blijf zoveel mogelijk jezelf, maak voldoende oogcontact en spreek duidelijk.

Wees enthousiast

 
Toon dat je enthousiast bent, ook al is het je vijftiende sollicitatiegesprek met telkens dezelfde vragen. De werkgever wil immers iemand die gemotiveerd en opgewekt is. Hij of zij heeft niets aan andere sollicitaties. Laat dus zien dat je de job graag wil en toon het beste van jezelf.

Stel zelf vragen

 
De meeste mensen denken dat ze tijdens een gesprek enkel op de vragen moeten antwoorden, maar eigenlijk is het een wederzijds gesprek waarbij je zelf ook vragen mag stellen. Enkele voorbeelden: Hoe verloopt de verdere procedure? Wanneer en hoe krijg ik nieuws over mijn sollicitatie? Hoe word ik ingewerkt? Loopt het gesprek op zijn einde, vergeet de werkgever dan zeker niet te bedanken voor zijn tijd en moeite. De eerste indruk is belangrijk, maar de laatste indruk blijft het laatste hangen.

Na het sollicitatiegesprek ben je waarschijnlijk erg opgelucht dat het allemaal achter de rug is, maar anderzijds kan je ook beginnen piekeren over wat er (in jouw ogen) misschien is mis gegaan. Mijn raad: blijf niet stilstaan en ga verder! Blijf niet wachten tot de werkgever je contacteert om zijn beslissing te delen, maar zorg dat je verschillende sollicitaties hebt lopen. Is het gesprek niet meegevallen? Dan probeer je het gewoon opnieuw. Denk niet dat het aan jou ligt want soms zijn er gewoon teveel kandidaten. Blijf je best doen en je zal zien dat je inzet wordt beloond. Alvast veel succes!


Dit artikel is in samenwerking.

 
Heb jij nog tips? En ben jij ook zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek?

Veel liefs,
Vanessa xxx 

19 reacties

  1. Vooral voorbereiding is echt belangrijk, hoor van veel uitzendbureaus dat mensen zichzelf niet eens even verdiepen in een bedrijf.

  2. Ik ga over een week ergens op gesprek dus handig om nog eens enkele tips te lezen! 😉

  3. Handige tips,….tja, ik zou zeggen zorg dat je alle documenten bij je hebt, diploma's, BSN nummer ,rijbewijs enz…doe dat ik een keurige map ( dus geen power rangers of hello kitty mapje en draag dit ook NIET bij je in een plastic tasje)…en zorg dat er een pen in die map zit..zet je telefoon uit, …..zorg dat je een agenda bij je hebt…zulke zaken maken een correcte indruk en staan zeer professioneel..

Reacties zijn gesloten.