Tips om veilig te zonnen

Geplaatst door
Het mag dan nog niet officieel zomer zijn, toch krijgen we steeds vaker warme temperaturen. Ideaal om een dagje naar het strand te gaan of om een namiddagje te zonnen in de tuin! Iedereen weet dat als je gezond van de zon wilt genieten, je je goed moet beschermen. Toch laten mensen zich ieder jaar opnieuw verrassen door de zon, met als gevolg heel wat rode kreeftenvelletjes. Dit is niet alleen geen zicht, het is ook een pijnlijke bedoening met serieuze gevolgen. De kans op vroegtijdige veroudering, rimpels en huidkanker wordt namelijk een stuk groter. Hieronder geef ik jullie enkele tips om veilig te zonnen en hoe je een verbrande huid kan voorkomen. Lees je even mee?

UVA en UVB

De huid moet zowel tegen UVA als UVB stralen beschermd worden. UVB stralen zorgen ervoor dat je huid verbrandt en dus rood ziet. UVA dringt dieper door in de huid en is verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering van de huid. UVA stralen dringen ook door bv. wolken en glas. De stralen doen hun werk dus ook als je achter glas zit zonder dat je er iets van merkt. Een goede bescherming is dus niet alleen nodig als je gaat zonnebaden. Vaak wordt aangeraden om dagelijks een SPF 15 (Sun Protection Factor) te gebruiken en als je gaat zonnen een SPF van 30-50 of hoger, afhankelijk van hoe snel je huid verbrandt met UVA bescherming.

Smeren voordat je in de zon gaat
Voor een goede werking van het zonneproduct wordt aangeraden om het een kwartier tot een halfuur voordat je in de zon gaat aan te brengen. Zo kan het product immers goed in de huid trekken.

Ook als je al bruin bent
 
Ook als je een donkere huid hebt of al gebruind bent heb je bescherming nodig. Een gebruinde huid biedt wel enige bescherming maar het wil niet zeggen dat je niet meer kan verbranden. Ben je voorgebruind onder de zonnebank of heb je een zelfbruiner gebruikt, dan geeft dat helemaal geen bescherming. De zonnebank bruint door UVA stralen. Tegen UVB stralen, die de huid doen verbranden, heb je dan nog geen bescherming opgebouwd.
 
Gevoelige huid
Als een zonneproduct niet prettig aanvoelt op je huid of als je een gevoelige huid hebt, zoek dan verder tot je een product vindt dat beter bevalt. Producten die geschikt zijn voor baby’s en kinderen zijn vaak heel goed voor de gevoelige huid. Sunblocks, zonneproducten die een laagje op de huid leggen worden vaak beter verdragen dan sunscreens die in de huid dringen.Draag beschermende kleding

 
Kleding beschermt je beter tegen de zonnestralen dan welke SPF factor ook. Een zonnehoed, kleding en een zonnebril zijn dus zeker niet overbodig. 


Denk aan de middagpiek

Vermijd de zon zoveel mogelijk tijdens de piekuren van de straling: tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Er is trouwens een ‘schaduwregel’: is je schaduw korter dan jezelf, dan staat de zon pal boven je hoofd en kun je beter niet in de volle zon blijven. 
 
Drink voldoende
Door de hitte verlies je veel vocht en daarom moet je in de zon voldoende drinken. Normaal moet je ongeveer 1,5 liter drinken op een dag. Als je zweet mag dat gerust wat meer zijn. Drink regelmatig en wacht niet totdat je dorst hebt, want dan ben je eigenlijk al te laat. Neem altijd een flesje water mee als je gaat zonnen en houd het binnen handbereik. 
 
Eén keer smeren is niet genoeg
Om zeker te weten dat je goed beschermd bent zou je je eigenlijk om de twee uur opnieuw moeten insmeren. Ga je in het water, dan nog vaker. Een waterproof sunblock wil zeggen dat je 20 minuten in het water kunt blijven en zo lang beschermd bent. Niet dat je je daarna niet opnieuw moet insmeren.
Vergeet oren, nek en lippen niet
Bij het insmeren worden gezicht, schouders en armen meestal goed ingesmeerd. De oren, nek en lippen worden vaak vergeten, terwijl de huid er van net heel gevoelig is. 
Eén seizoen
 
De werkzaamheid van zonneproducten, vooral de bescherming tegen UVA stralen, neemt snel af naarmate ze ouder worden. Koop daarom liever kleinere flessen die je vaker vervangt. Het is echter not done om zonneproducten van vorige zomervakantie te gebruiken. 
 
Bescherm jij je huid voldoende tegen de zon?

Veel liefs,

 

Vanessa xxx

22 reacties

 1. Ik moet zeker mijn huid beschermen tegen de zon. Bij ons in de famillie komt huidkanker voor dus ik let er extra op, ik laat mij ook vaak nakijken door de dokter.

 2. Ik heb me dit jaar nog geen enkele keer ingesmeerd, kwestie van besparen, geen zonnemelk moeten kopen,…
  Maar: ik ben ook nog niet verbrand geweest! En dat met mijn bleek velletje en terwijl ik net vorige week op reis ben geweest. Hout vasthouden dat het zo blijft. 🙂

 3. Ik gebruik een dagcrème met SPF 20, ideaal. Maar daarnaast gebruik ik nog zonnebrand, die ik ook nog over die dagcrème smeer als ik ga zonnen. En sowieso factor 30, ook al heb ik een getinte huid en verbrand ik weinig, ik heb veel last van moedervlekken en je weet nooit of het in een melanoom kan veranderen. Goede tips weer!

 4. Ik vind bescherming in de zon heel erg belangrijk en irriteer me mateloos aan mensen die zichzelf niet willen insmeren omdat ze denken dat ze dan niet bruin zullen worden. Het is zo belangrijk om je huid te beschermen.

 5. Goede tips! Vooral 'Eén keer smeren is niet genoeg'. Veel mensen vergeten zich herhaaldelijk in te smeren. Die fout heb ik ook ooit gemaakt. Au.

 6. Supergoed dat je hier ook aandacht aan besteed. Ik denk soms dat mensen nog altijd niet willen beseffen hoe gevaarlijk de zon kan zijn! Ik schreef er ook een artikeltje over, ik vind dat iedereen hierover moet geïnformeerd worden!

 7. Ik ga binnenkort op vakantie en er gaan veel zonnebrandcrème flesjes/sprays mee. Ik vind vooral de spray flacon fijn omdat je alleen maar hoeft de spray en dat is meestal veel makkelijker dan helemaal smeren met lotion.

 8. Fijne tips! Ik verbrand extreem snel, ik ben laatst zelf terwijl ik binnen zat verbrand omdat de zon de hele dag op het raam stond. Als ik naar buiten ga smeer ik me wel altijd in, maar dat had ik binnen dus niet gedaan!

 9. Ik moet echt even gaan kijken of onze zonnebrand beide beschermingen heeft, daar word mijn huid vast heel blij van! Ik hou van de zon en warm weer, maar ik zon dan wel weer graag verantwoord!

 10. Handig artikel! Ik smeer elke dag sowieso zonnecrème op mijn gezicht en als ik echt buiten ga zitten smeer ik mij helemaal in!

 11. Heey wat een goede tips 🙂
  Met mijn rode haar en lichte huis, is verbranding zo gebeurt!

  Xx julia

 12. Goede tips! Vooral om je altijd in te smeren, want men denkt inderdaad dat als je bruin bent, dat je niet meer hoeft te smeren, bullshit. :") Ik probeer het al te doen, onder mijn make-up, maar ehm.. ik ben weleens schuldig aan UV-straling die mijn huid aantast. xD

Reacties zijn gesloten.