Een schoonmaakplanning: yay or nay?

Geplaatst door
Vandaag is het tweede Pinksterdag en dat wil zeggen dat de meeste onder ons een extra lang weekend hebben. Omdat het de hele dag bewolkt en regenachtig is blijven mijn vriend en ik rustig thuis. Ik ga een beetje aan mijn blog werken, televisie kijken en lekker ontspannen. Deze voormiddag heb ik al wat huishoudelijke taken gedaan. Terwijl ik het bed aan het verschonen was en wat strijk wegwerkte, bedacht ik me ineens dat ik eigenlijk geen schoonmaakplanning heb. Ik doe het huishouden gewoon wanneer ik daar de tijd en zin voor heb. Zou ik de enige zijn die dat zo doet?
 

Vandaag heb ik een vrije dag. Stel dat ik die niet had, dan zou ik bv. vanavond het bed verschonen en morgen de strijk doen. In ieder geval op een moment dat ik daar de tijd voor heb. Het is niet alsof ik een schema heb waarop staat welke huishoudelijke taken ik op welke dag moet doen. Vroeger heb ik wel eens een planning gemaakt, maar dan kwam er altijd iets tussen: onverwachts bezoek, later thuis van het werk, te mooi weer om schoon te maken… en uiteindelijk deed ik toch niets. Dat gaf mij alleen maar frustratie en daarom heb ik voor mezelf besloten om het huishouden te doen wanneer ik daar de tijd en zin voor heb.
 
Het vraagt natuurlijk wat discipline want als je geen duidelijke planning hebt, dan zou je al snel ‘foert’ kunnen zeggen waardoor je huis één en al rommel wordt. Dat is bij mij zeker niet het geval. Ik hou van een schoon huis en daarom neem ik mezelf voor om bv. iedere week één keer te stofzuigen (geen huisdieren en kinderen) en om de twee weken te dweilen. Dat lukt me prima! Ik heb alleen geen specifieke dag waarop ik het doe. Ik doe het gewoon wanneer ik een vrij moment heb en dat werkt heel goed voor mij!

Ik vraag me af of jullie op dezelfde manier als ik te werk gaan of dat jullie toch een schoonmaakplanning verkiezen? Geeft het jullie rust in het hoofd om met een vast schema te werken of doen jullie het huishouden wanneer je daar tijd en zin voor hebt? Ik ben alvast heel benieuwd! Vertel er ook even bij of je nog thuis woont, op kot zit of al samenwoont. Dankjewel!

Veel liefs,
Vanessa xxx

21 reacties

 1. Bij mijn cultuur is het een gewoonte om iedere zaterdag het hele huis te poetsen en zo gaan de meeste aan het werk, heel de dag (op zaterdag) schoonmaken. Ik hou me daar ook aan en gedurende de week ruim ik alleen maar op.

 2. Ik plan ook niet. Gewoon wanneer het uitkomt en nodig is. Vind dat veel fijner werken als zeurt mijn vriend wel om een planning aangezien hij van de lijstjes is.

 3. Ik heb momenteel nog geen huishouden te runnen, maar ik denk dat ik later wel een soort van planning zal nodig hebben. Nu is mijn kamer namelijk nogal snel en te lang een rommeltje 😉

 4. Ik hou helemaal niet van schoonmaken, ik doe het dan ook zo weinig mogelijk 😉 Ik heb de mazzel dat mijn schoonmoeder 1x per week komt schoonmaken als mijn vriend en ik aan het werk zijn. Op die manier hoeven wij gelukkig alleen maar kleine klusjes te doen zo nu en dan. Geen planning voor mij dus 😉

 5. Ik woon nog thuis maar ik moet boven wel bijhouden, mijn moeder heeft namelijk alles beneden ivm met haar spierziekte. Zoals vandaag ben ik vrij , gister heb ik de badkamer gedaan en vandaag de slaapkamer , vaak plan ik het toch wel in.

 6. Bij ons thuis staan er een aantal dingen standaard op de dagelijkse planning, afwassen, toilet schoonmaken en stofzuigen ( wij hebben 4 poezen )…de rest doen wij als wij dat nodig vinden..

 7. Mijn vriend en ik zijn eigenlijk best slecht in het huishouden; we houden er beiden niet van en om het dan echt te plannen werkt bij ons niet omdat we er dan tegenop zien haha! Meestal werkt het alsnog wel redelijk omdat ik graag een schoon en opgeruimd huis wil, maar doordat ik nu erg druk ben met mijn thesis merk ik wel dat het huis rommeliger is dan anders.

 8. Niet echt een planning, alhoewel.. In het weekend doen mijn vriend en ik samen het huishouden, daarin hebben we wel vaste taken. Vanavond ga ik strijken, meestal doe ik dat wel op maandagavond, omdat het me dat goed uitkomt, maar het is niet zo dat het per se op een maandagavond moet. Het kan ook op donderdagochtend, bij wijze van spreken. Soms doe ik onverwachts 's avonds iets, hangt net van mijn bui af.

 9. Hier ook totaal geen planning! Nu ben ik hier thuis de kostwinner en manlief de huisman en ja… met mannen…. dan weet je wel hoe dat gaat!

 10. Ik zelf heb ook niet echt een planning, ik doe het wanneer het mij uitkomt 🙂 Maar wel minstens een keer in de week gewoon goed schoonmaken! 🙂

 11. Ik werk met een schema, omdat ik er anders echt een bende van maak. Ik hou er van om dingen op mijn lijstje af te kunnen strepen en dus stimuleert me dat. Maar als er wat tussen komt, dan komt er gewoon wat tussen en schuift het gewoon even één of twee dagjes op. Of ik sla het een keer over als het niet hard nodig is.

 12. Doordat ik stage loop vijf dagen in de week en op zaterdag ook nog eens werk bij de Mac, heb ik als enigste dat de zondag over. Wij verdelen dan wel de taken. Als ik meer vrije tijd had, dan had ik ook zonder planning gewerkt, net zoals jij zegt doen wanneer je er tijd en zin in hebt. Leuk artikeltje meis. liefs x

 13. Meestal doe ik het huishouden op zaterdag ochtend. Echte schoonmaak zoals ramen lappen e.d. is al wel weer lang geleden 🙂

 14. Ik zou best eens willen opruimen haha, soms heb ik wel een moment dat ik er gewoon zin in heb. Vooral als ik nieuwe dingetjes heb wil ik het meteen mooi maken :)!

 15. geen planning! zelfs met twee kinderen. als ze troep hebben lopen maken moet ik wel haha. alleen de was is bij mij echt een ramp! daar lijkt geen einde aan te komen!

 16. Ik woon nog thuis, maar ik denk dat ik later toch een planning nodig zal hebben. Anders is de kans groot dat ik gewoon helemaal niets doe. 😉

 17. Ik heb ook geen vaste planning. Wel zijn er dingen die ik elke dag automatisch doe, haha. Zodra ik uit bed kom, maak ik de slaapkamer netjes. En na elk soort eten (ontbijt, lunch, avondeten) wordt de afwas gedaan. Ook loop ik regelmatig met een doekje door het huis en draaien we twee wassen per dag.

 18. Ik heb ook niet echt een planning eigenlijk. Behalve dag er elke dag wel gestofzuigd moet worden, maar dat doe ik ook wanneer het uitkomt die dag. Ik heb wel vaak savonds meer zin om nog even iets te doen dan overdag, raar is dat he..Dan sta ik om 9 uur nog opeens te dweilen oid…

Reacties zijn gesloten.