Zo krijg je meer zelfvertrouwen

Geplaatst door
Iedereen heeft van tijd tot tijd te maken met onzekerheden. Wanneer deze onzekerheden de overhand krijgen en je leven gaan beïnvloeden, dan is het tijd om hier verandering in te brengen. Om je een handje op weg te helpen, geef ik jou vandaag wat tips om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik pas de tips trouwens ook op mezelf toe, want ook ik voel me wel eens onzeker. Hopelijk zit er iets tussen waar je iets aan hebt!

♥ Wees wat liever voor jezelf


Fouten maken is menselijk. 
Wie onzeker is, neemt zijn fouten helaas te zwaar op. Het stemmetje in je hoofd zegt dan: “Zie je wel dat je het niet kan.” Het gevolg is een neerwaartse spiraal die je belemmert om dingen te doen, waardoor zelfs faalangst kan toeslaan. Accepteer op voorhand dat sommige dingen zullen lukken en andere niet. Dat is bij iedereen zo. Wees wat liever voor jezelf en wees trots dat je een poging gewaagd hebt, ook al is het resultaat nog niet helemaal wat het zou moeten zijn.

♥ Herinner het positieve
 
Doorgaans leggen mensen van nature veel meer de nadruk op negatieve gebeurtenissen. Daarom is het belangrijk om vooral de positieve ervaringen in je hoofd te prenten. Een tip is om ’s avonds wat positieve dingen neer te schrijven, bv. wat er die dag allemaal goed is gegaan en wat je zoal goed hebt gedaan, een soort van dagboek zeg maar. De enige voorwaarde is dat je enkel de positieve dingen neerschrijft. Op die manier ga je beseffen dat je niet zo slecht bezig bent als dat je op het eerste zicht misschien denkt.

♥ Besteed tijd aan je uiterlijk

Je uiterlijk is je visitekaartje. Dat betekent absoluut niet dat je er als een model hoeft uit te zien, maar gewoon verzorgd. Zorg dat je haren zijn gewassen, je nagels verzorgd, je kleding schoon is en dat je lekker ruikt. Ook een me-time momentje in de badkamer, bv. met een gezichtsmaskertje, kan wonderen doen. Als je weet dat je er goed uit ziet, dan voel je je daar vanzelf zekerder door.

♥ Accepteer complimenten
Onze geest ziet wat het wil zien. Zelfs wanneer iemand je zegt dat je er goed uitziet of dat je het goed gedaan hebt, gaat de geest ermee aan de haal en maakt er iets anders van. “Diegene wil vast iets van mij” of “Hij zal het wel niet menen, maar zegt het om mij een goed gevoel te geven” zijn verhalen die de geest maakt om het compliment niet te accepteren. De ander zegt het niet zomaar, en al zou het zijn om jou een goed gevoel te geven, dan nog is het goed bedoeld. Wees blij om de complimentjes die je krijgt.
 
♥ Leer ‘nee’ te zeggen
 
Nee is een klein woord, maar toch is het voor sommige mensen moeilijk uit te spreken. Geen ‘nee’ durven zeggen komt vaak voort uit een tekort aan zelfvertrouwen, in de hoop dat anderen je leuk gaan vinden als je op alles in gaat. Helaas is dat verkeerd, want je zegt ‘ja’ terwijl je dat helemaal niet wilt en bovendien krijg je er alleen een slecht gevoel van. Wie leert ‘nee’ te zeggen, gaat van zichzelf uit en van zijn / haar eigen behoeften en niet van wat iemand anders wil of van je vindt. Uiteindelijk zullen anderen je ook meer respecteren als je vaker voor jezelf opkomt. Door vaker ‘nee’ te zeggen toon je immers karakter en ruggengraat, en daardoor groeit je zelfvertrouwen ook.
♥ Stop met vergelijken
 
Doe het jezelf niet aan om je constant te vergelijken met anderen. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die op een bepaald vlak mooier of beter zijn dan jij en meer hebben. Vergelijken zal je onzeker houden en zeker niet gelukkig maken. Het enige wat belangrijk is ben jij zelf, wat jij wilt bereiken en de vorderingen die jij maakt. Wees trots op wie je bent, je bent namelijk uniek!
 
Voel jij je soms onzeker? En heb jij nog tips om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Veel liefs,
Vanessa xxx

21 reacties

 1. Wauw zeg, echt heel goed geschreven. Je haalt hele goede punten aan waar ik ook veel van mezelf herken en waar ik ook mee bezig ben te veranderen. Voorallief zijn voor jezelf is heel belangrijk! X

 2. Ik denk dat iedere vrouw er wel last van heeft! Ik vind het leuk om deze tips te lezen 🙂

 3. Mooi geschreven. Ik denk dat het vergelijken toch altijd wel zou blijven. Zit dat misschien gewoon in ons aard? Leuk artikel met goede tips!

 4. Wat een handig artikel, zulke goeie tips! Helaas heb ik er ook wel eens last van, maar ik ga deze tips zeker gebruiken. 🙂

 5. Het zijn eigenlijk zulke kleine dingetjes, die iedereen weet… maar toch! Je kunt het niet vaak genoeg zeggen en lezen, want dit zijn absoluut punten waardoor je jezelf zekerder voelt. Het is de eerste paar keer heel moeilijk, maar hoe vaker je het doet… hoe beter het gaat.

  Ik heb bij mij gewoon onzekerheid afgeschaft. Punt. Niet dat ik nu wel zelfverzekerd ben, maar ik ben in ieder geval niet meer onzeker!

 6. Fijne tips, dit kan zoveel mensen zo helpen! Jezelf vergelijken moet je echt niet doen, maar soms doe je het gewoon automatisch, meh.

 7. Tjonge Vanessa, wat staan hier een onwijs goede tips tussen…en waarvan ik uit ervaring weet dat ze zo waar zijn en echt helpen om je zelfvertrouwen te laten groeien…en ze zijn echt allemaal even belangrijk voor jezelf…Toch vind ik die van het stoppen met vergelijken wel erg moeilijk en hoe vreemd dit mag klinken, Internet en de social media maken dat ook niet makkelijker, overal zie je mooie foto's, lees je heel interessante dingen en krijgen mensen toch hierdoor best wel eens het gevoel van….tja,…. nouh…tjonge…en dan is het soms heel moeilijk om te blijven bedenken dat men vaak alleen maar de mooie, leuke dingen van hun leven laten zien en lijkt het net alsof het gras bij een ander altijd net ietsjes groener is…

 8. fijn artikel! ja stop met vergelijken…zou een goeie zijn voor mij ene keer gaat dat beter af als de andere keer..

 9. Handig artikel, super tips! Dat leren nee zeggen is moeilijker dan gedacht. :/

 10. Dit artikel komt goed van pas 😀 na mijn eerste rijles van eergisteren was ik zo onzeker .. 🙁 x

Reacties zijn gesloten.