Schoonheid is jezelf zijn | Vrouwen over schoonheid en het schoonheidsideaal

Geplaatst door
Veel vrouwen zijn niet tevreden over hun uiterlijk. Maar wat is échte schoonheid? Schoonheid is een betrekkelijk begrip, zeker als je kijkt naar wat mensen vroeger mooi vonden en wat tegenwoordig als schoonheidsideaal geldt. Lang en slank? In de oertijd vonden ze dat spuuglelijk. In dit fascinerende fotoboek zijn 75 bekende en onbekende vrouwen gefotografeerd van alle leeftijden en vertellen zij openhartig over hun geheel verschillende kijk op schoonheid en hun weg naar zelfacceptatie. 
 

De centrale vraag is of er daadwerkelijk een schoonheidsideaal bestaat? En zo ja in hoeverre worden vrouwen daardoor beïnvloedt? Zo vertelt een topmodel dat schoonheid niet altijd gelukkiger maakt en komen ook vrouwen met zware brandwonden en lichamelijke beperkingen (door ziekte of aangeboren) aan het woord, die tevreden zijn met hoe ze eruit zien. Maar ook, hoe ervaart zwemster Ranomi Kromowidjojo schoonheid en wat betekende het voor actrice Monique Rosier, toen ze zich bevrijdde uit de hel die boulimia heet.
Gehandicapte vrouwen, vrouwen met amputaties, corpulente vrouwen, vrouwen met het Downsyndroom en vrouwen, waar ogenschijnlijk alles perfect is in hun leven… Allemaal geven ze een eerlijke kijk op wat schoonheid betekent. ‘Pas in de wereld van psychiatrie zag ik wat echt schoonheid is,’ zegt één van hen. ‘Het niet goed kunnen zien geeft me juist meer rust,’ zegt een vrouw die bijna blind is. De indrukwekkende verhalen hebben één overeenkomst; schoonheid is pas echt schoonheid als je accepteert wie je werkelijk bent.
Via social media en stichtingen (zoals Down Syndroom Stichting, Roos Prommenschenckel Stichting en Borderline Stichting) konden vrouwen zich voor dit boek aanmelden. En dat deden ze massaal. De fotoshoots hadden als doel om al deze vrouwen een mooie dag te bezorgen en zelfacceptatie te bevorderen.
Anouk Dijkstra (1981) had jarenlang moeite zichzelf te accepteren. Als bedenker van het non-profit initiatief Happy Beautiful You stimuleert ze mensen te kijken naar kracht, schoonheid en kwaliteiten van zichzelf en hun omgeving. Eerder verscheen haar tekstenbundel ‘de geboorte van de perfecte ik’. 
 
Het project Happy Beautiful You zet zich belangeloos in om schoonheid te laten zien van mensen ongeacht afkomst, leeftijd, ziekte, lichamelijke of geestelijke beperking. Kerndoel is zelfacceptatie en positieve beeldvorming rondom schoonheid en kwaliteiten van mensen. Het boek ‘Schoonheid is jezelf zijn’ kost € 24,95 en is vanaf juni o.a. verkrijgbaar via www.bol.com, www.dreambookspublishers.nl en www.happybeautifulyou.nl.
Wat vind jij van dit initiatief? Ben jij ook zo benieuwd naar het boek?


Veel liefs,

Vanessa xxx

15 reacties

  1. Ik vind dit echt een heel goed initiatief! Goed om te laten zien dat schoonheid niet altijd vanzelfsprekend zonder handicap, beperking of ziekte komt. Het lijkt mij een erg goed boek, hulde aan de dames ie zich op hebben gegeven!

  2. Wat een mooi concept! Ik vind de foto van de vrouw met een rolstoel ook echt heel gaaf geworden. Ik zal hier zo even wat meer informatie over zoeken, want ik vind het toch wel een erg mooi initiatief!

  3. Erg goed dat ze dit doen. Door verschillende media moeten we allemaal lang en slank zijn, maar dat gaat niet. Zoals blogger Edith Dohmen (stylehasnosize.com) laat zien vind ik het prachtig: volle vrouwen die ontzettend mooi zijn. En of je nou groot, klein, dik, dun of een beperking hebt: Iedereen is mooi op zijn of haar eigen manier!

  4. Erg goed dat ze dit doen. Altijd maar dat slank en perfect moeten zijn, ik zelf word daar ook zo af en toe onzeker door. Maar ja, nobody is perfect. Erg goed initiatief!

    Liefs,
    Britt

  5. Ik vind het een heel erg goed initiatief! Ik ben nu ook heel erg benieuwd naar het boek en zou het ook zeker wel willen lezen.

  6. Ik ken dit nog niet maar vind het een heel goed initiatief. Het zit in principe ook allemaal echt tussen onze oren. Ik denk dat dit boek echt een eye opener zal zijn en lijkt me zeker interessant!

Reacties zijn gesloten.