Gastartikel: Waarom 2013 een bijzonder jaar was: gastric bypass operatie

Geplaatst door
Goeiemorgen! Vandaag is het tijd voor een nieuwe rubriek, namelijk: ‘Waarom 2013 een bijzonder jaar was’. Dit is een rubriek die de volgende drie weken iedere zondag online komt, en waarin telkens iemand vertelt over wat er zo bijzonder was aan het afgelopen jaar. Dit keer is Cindy aan de beurt, een 28-jarige meid uit Noord-Brabant (Nederland), die heeft gekozen voor een gezonde toekomst: een gastric bypass operatie. Ga even rustig zitten en geniet van haar mooie verhaal.
Al jaren, van kinds af aan, was ik te zwaar. En dan niet maar een paar kilo, nee, echt héél veel kilo’s te zwaar. Elk dieet heb ik al gevolgd, van Weight Watchers tot shakes en bij de diëtiste ben ik ook geweest. Het meeste wat ik ooit was afgevallen was 13 kg, maar na 1,5 jaar zaten er weer 11 kg aan. Helaas heb ik door mijn overgewicht een medisch probleem gekregen: PCOS, PolyCysteus Ovarium Syndroom. Dit houdt in dat de eitjes in mijn eierstokken omhuld zijn met cystes en daardoor kan ik niet op de natuurlijke manier zwanger raken. Ook was mijn cholesterol al te hoog, waardoor ik een hogere risico op hart- en vaatziekten had. Tel daarbij op dat er in mijn familie diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) voor komt, waardoor ik ook 50% belast was. Maar door mijn PCOS had ik ook al verhoogde kans op suikerziekte, hart- en vaatziekten en zelfs baarmoederslijmvlieskanker. De PCOS zou alleen maar “weg” kunnen gaan door afvallen en dat lukt niet, omdat PCOS er voor zorgt dat je ook overgewicht krijgt, door hormoonhuishouding. 
 
Na 12 jaar alle diëten te hebben geprobeerd die je maar op kunt noemen, nam ik een heel drastisch besluit: Ik heb een gastric bypass operatie laten doen. Dit is een maagomleiding, waarbij je maag verkleind wordt tot ongeveer de grootte van een ei en waarbij een stuk van je dunne darm aan je “nieuwe” maag komt. Hierdoor kan je veel minder eten en daardoor val je af. Door dat afvallen wordt mijn PCOS hopelijk minder, mijn cholesterol een stuk lager en de kans op suikerziekte een heel stuk kleiner.
Nadat ik eind april een verwijzing heb gevraagd via de huisarts, kon ik op 11 juni terecht voor een eerste gesprek bij de bariatrische chirurg van het Behandelcentrum voor Overgewicht en Obesitas in Bergen op Zoom. Op 2 juli had ik mijn screening, met een diëtiste, psycholoog en de verpleegkundige en van de chirurg kreeg ik te horen dat ik op 31 juli al geopereerd kon worden. Heel erg snel allemaal. Tussendoor had ik wel een aantal voorlichtingsmiddagen, dus ik was goed voorbereid. 31 juli 2013 is de dag dat mijn leven veranderde! De operatie is op zich heel erg goed verlopen, de dag na de operatie liep ik al weer door het ziekenhuis en een dag later werd ik ontslagen. Daarna ging ik op vakantie, maar helaas werd ik 6 weken na mijn operatie weer opgenomen met een complicatie. Nadat ik weer 3 nachten in het ziekenhuis had gelegen, heb ik weer geprobeerd mijn oude leventje op te pakken. De eerste weken na de operatie mag je nog niet veel: niet sporten, niet te zwaar tillen, wel lopen, maar niet fysiek zwaar werk doen. Dus geen stofzuigen of iets dergelijks. Na een aantal weken mag je dat weer rustig opbouwen.
Nu zijn we bijna 5 maanden verder en kan ik met trots vertellen dat ik nu 30 kg ben afgevallen. Ik sport nu 3 x in de week, zo’n 4 uur, waarvan 2 uur per week met een personal trainer. Mijn conditie is ver vooruit gegaan, ik voel me fitter, ik ben 3 kledingmaten kleiner geworden en mijn bloedwaardes zijn genormaliseerd. Ik kan meer doen dan voorheen, kan er ook wel meer van genieten! Ik kan weer jurkjes aan, maak me weer mooi op, heb het gevoel dat ik er weer ben, dat ik er mag zijn! Achteraf had ik het echt 3 jaar eerder moeten doen.
Ik heb het geluk gehad dat ik eigenlijk alles nog kan blijven eten, alleen dan wel in veel kleinere porties. Bijv. mijn avondeten, daarvoor pak ik een ontbijtbordje en als ik dat bordje al helemaal heb leeg gegeten, dan zit ik echt propvol. En een kroketje en een paar frietjes, dan zit ik ook vol. Gek hè? Ik ben er nog niet, het zou fijn zijn als ik nog 15 tot 17 kg zou afvallen, dan heb ik een gezond BMI. Nu sta ik wel een paar weken stil qua gewicht, maar dat is ook niet gek, want mijn lichaam moet bijkomen en wennen aan het nieuwe gewicht. Ik heb 4 kleine littekentjes op mijn buik, van ongeveer 1-2 cm groot, maar die zijn mooi genezen. 
 
In de tijd dat ik thuis zat, verveelde ik me. Ik heb een blog gemaakt over mijn operatie, die ik eigenlijk, om eerlijk te zijn, niet echt veel bij hou. Dit is http://happynewme2013.blogspot.nl.. Door die blog merkte ik dat ik het fijn vond om een plekje op internet te creëren. Daarom ben ik een lifestyleblog begonnen: http://www.sunshinecin.nl. Dit heeft me enorm geholpen tijdens mijn revalidatieproces thuis. Want van hele dagen thuis zitten word je ook niet vrolijk en van bloggen en blogs ontdekken werd ik wel vrolijk. Daardoor heb ik ook Vanessa “leren” kennen en nu mailen we met elkaar, ik vind haar een super lieve meid. En vanwege haar oproep “Waarom was 2013 een bijzonder jaar voor jou” deel ik nu mijn verhaal met jou.
Het is een hele heftige beslissing geweest, maar ik wilde niet wachten op het moment dat ik nóg een chronische ziekte erbij zou krijgen, buiten mijn PCOS om. Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan, hopelijk word ik nu door deze operatie zeker 80 jaar en blijf ik gezond. Ik vind het super knap van alle mensen die op een andere manier kunnen afvallen, mij was het niet gelukt, maar dat had ook met de PCOS te maken. Sommige mensen vinden een operatie lui, alsof de mensen die de operatie laten doen, geen andere manier kunnen vinden om af te vallen. Maar er is een strenge selectie om geopereerd te worden. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, nu kan ik een fijne en vooral gezonde toekomst aan gaan en samen met mijn vriend zeker 80 jaar of ouder worden!
Liefs, Cindy
 

20 reacties

 1. Wauw! Wat een heftig, maar vooral ook, een inspirerend verhaal. En wat ben je goed bezig nu! Ik vind het knap hoor en ik denk dat de operatie niets met luiheid heeft te maken.

 2. Wat een inspirerend verhaal. Wat andere er van denken doet er niet toe, het belangrijkste is dat je die stappen hebt ondernomen voor je gezondheid.

 3. Wat goed dat je zo openhartig je verhaal met ons durft te delen inclusief foto! Lijkt me erg heftig zo'n operatie, het is niet niks. Mensen denken er idd te licht over en je krijgt met veel vooroordelen te maken. Ik heb het meegemaakt met een vriendin van me, de eerste operatie was mislukt en een tweede mag niet wegens de risico's. Ze sport wel veel nu en eet heel gezond maar door haar hormoonhuishouding valt ze amper af. Echt naar voor haar. Ik vind het heel knap van je en je ziet er ook echt heel goed uit nu:) Ik hoop dat je toekomst er nu goed uit blijft zien en die overige kilo's eraf gaat je vast ook wel lukken;)

 4. Je ziet er super uit! Mijn beste vriendin heeft ook een gastric bypass operatie ondergaan dus ik weet hoe moeilijk het met momenten kan zijn 🙂
  x

 5. Wat een verhaal! Mooi om te lezen dat je je nu veel beter voelt. Je ziet er prachtig uit meid en je hebt heel wat bereikt.

 6. Wow, wat goed en sterk dat je zo over jouw verhaal vertelt. Ik vind het juist heel knap dat je die stap hebt durven zetten, want dat lijkt me ook niet makkelijk. Gelukkig is het goed gegaan, en wat goed dat je nu al zoveel bent afgevallen, dat is echt megaveel, zeker in zo'n korte tijd! Jeetje!

 7. Dank jullie wel allemaal voor jullie lieve reacties! Het is best gek om je verhaal ineens op een blog te zien, ondanks dat ik het zelf heb ingestuurd. En gek genoeg vind ik de foto van voor de operatie behoorlijk confronterend, pas nú zie ik hoe erg het was. Maar jullie reacties zijn een steun voor mij!

  Liefs xxx Cindy
  http://www.sunshinecin.nl

 8. Ik vind het zo knap dat je jouw verhaal zo verteld en ook erg mooi om te lezen. Ook vind ik het erg knap dat je de beslissing hebt genomen om een gastric bypass operatie te ondergaan en je nu inmiddels al 30 kg bent afgevallen, daarnaast veel sport en je gezondheid ook vooruit is gegaan. Ik wens je ook nog heel veel succes met de overige kilo's die je ook nog graag wilt afvallen!

Reacties zijn gesloten.