Afvallen is een uitdaging waar veel mensen mee te maken hebben. Hoewel gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging de hoekstenen van gewichtsverlies zijn, zijn er zeker gevallen waarin medicatie voor afvallen kan helpen. In dit artikel bespreken we verschillende soorten medicatie voor gewichtsverlies, de werking ervan en de mogelijke bijwerkingen.
Afvallen met medicatie
Soorten medicatie afvallen
Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij gewichtsverlies. Deze medicijnen werken op verschillende manieren om je te helpen afvallen. Hier zijn de meest voorkomende types:
Eetlustremmers: Deze medicijnen werken door de eetlust te verminderen. Ze beïnvloeden de hersenen om je minder hongerig te laten voelen. Je eet minder en voelt je langer vol, waardoor je minder calorieën consumeert.
Vetabsorptieremmers: Deze medicijnen werken door de opname van vetten uit voedsel in de darmen te blokkeren. Dit betekent dat ongeveer 30% van het vet uit voedsel niet wordt opgenomen. Dit vet verlaat het lichaam via de ontlasting.
GLP-1 receptoragonisten: Dit is een nieuwere klasse van medicijnen die niet alleen de eetlust onderdrukt, maar ook helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je minder eet en gemakkelijker gewicht verliest. Bekende voorbeelden hiervan zijn Ozempic, Mounjaro en Wegovy.
Mogelijke bijwerkingen
Het gebruik van medicatie voor afvallen brengt soms wat vervelende ongemakken met zich mee. Eetlustremmers kunnen bijwerkingen hebben zoals slapeloosheid, verhoogde hartslag, hoge bloeddruk en nervositeit. Vetabsorptieremmers kunnen bijwerkingen hebben zoals maag- en darmproblemen. Vooral winderigheid en diarree komen vaak voor bij het gebruik van dit soort medicatie. GLP-1 receptoragonisten hebben mogelijke bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree en een lage bloedsuikerspiegel.
Belangrijk om te weten is dat de bijwerkingen per persoon kunnen verschillen. Sommige mensen hebben helemaal nergens last van, terwijl anderen de bijwerkingen als onaangenaam ervaren. Meestal is het wel zo dat de bijwerkingen vooral tijdens de eerste weken van het gebruik aanwezig zijn. Je lichaam heeft immers tijd nodig om eraan te wennen.
Mocht je graag medicatie voor afvallen proberen, dan raden we aan om je te laten begeleiden door een (huis)arts. Stel dat je vervelende klachten ervaart, dan kan je arts je verder helpen.
Medicatie afvallen: voor wie is het geschikt?
Medicatie voor gewichtsverlies is meestal bedoeld voor mensen met obesitas (een BMI van 30 of hoger), of voor mensen met overgewicht (BMI van 27 of hoger) met gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of hoge cholesterol. Een arts beoordeelt jouw gezondheidssituatie en bepaalt of medicatie een geschikte optie is. Dit kan via een bezoek bij de huisarts of een medisch platform zoals Kearty.
Op Kearty.com kan je snel en makkelijk een medische vragenlijst invullen. Vervolgens beoordeelt een arts jouw gegevens en bepaalt welke medicatie voor afvallen geschikt is. Dit maakt het afvallen met medicatie laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Afhankelijk van het resultaat van de vragenlijst, kan je bijvoorbeeld Mounjaro kopen of Wegovy kopen.
Medicatie voor gewichtsverlies kan dus zeker een waardevol hulpmiddel zijn voor mensen die moeite hebben met afvallen, vooral wanneer gezonde voeding en lichaamsbeweging alleen onvoldoende zijn. Het is echter belangrijk om rekening te houden met mogelijke bijwerkingen, en je tijdens de behandeling goed te laten opvolgen door een (huis)arts.