Hoe neem je een fiets mee op reis?

Geplaatst door

Reizen met een fiets kan een fantastische manier zijn om nieuwe plaatsen te verkennen en tegelijkertijd actief te blijven. Maar hoe neem je een fiets mee op reis? In dit artikel geef ik enkele tips over hoe je je fiets veilig en efficiënt kunt vervoeren. 

fiets mee op reis

Hoe neem je een fiets mee op reis? 

1. Kies de juiste fiets

Het eerste wat je moet doen, is de juiste fiets kiezen. Een vouwfiets is bijvoorbeeld ideaal voor reizen omdat hij compact is en gemakkelijk kan worden vervoerd. Als je van plan bent om off-road te gaan, dan is een mountainbike misschien een betere keuze.

2. Verpak je fiets goed

Zorg ervoor dat je fiets goed is verpakt om beschadiging tijdens het transport te voorkomen. Je kunt een speciale fietstas of fietsdoos kopen, of je kunt je fiets zelf inpakken met bubbeltjesplastic en karton. Vergeet niet om de pedalen te verwijderen en het stuur parallel aan het frame te draaien.

3. Gebruik een fietsendrager voor je auto

Ga je met de auto op reis? Dan kan je een fietsendrager gebruiken om je fiets te vervoeren. Een fietsenrek op de auto is ontzettend handig als je meerdere fietsen mee wilt nemen op vakantie. Er zijn verschillende soorten fietsendragers verkrijgbaar. Denk aan een fietsendrager trekhaak, een fietsendrager voor op het dak, een achterklep fietsendrager of een inklapbare fietsendrager. Het is maar net wat jij het gemakkelijkste vindt! 

fietsendrager auto

4. Controleer de regels van de luchtvaartmaatschappij

Heb je een vliegvakantie geboekt? Weet dat elke luchtvaartmaatschappij andere regels heeft voor het vervoeren van fietsen, dus het is belangrijk om deze te controleren voordat je op reis gaat. Sommige maatschappijen staan fietsen toe als ingecheckte bagage, terwijl andere speciale regelingen hebben.

5. Overweeg een fietsverhuur

Als het te veel gedoe is om je eigen fiets mee te nemen, dan kan je overwegen om een fiets te huren op je bestemming. Vooral als je naar een stad gaat met een goed fietsverhuursysteem, kan dit een handige oplossing zijn. Check dit ruim op voorhand zodat je goed voorbereid bent. 

6. Vergeet je fietsslot niet

Waar je ook naartoe gaat, vergeet niet om een goed fietsslot mee te nemen. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om je fiets achter te laten in openbare ruimtes. Vandaag de dag worden er veel fietsen gestolen dus wees op je hoede. Ook als je jouw fiets slechts tien minuutjes achterlaat, kan je het beste een fietsslot gebruiken. 

7. Neem een reparatieset mee

Ten slotte is het altijd handig om een kleine reparatieset mee te nemen voor noodgevallen. Deze moet minimaal een bandenplakset, een multitool en een reserve binnenband bevatten. Hopelijk heb je deze spullen niet nodig op vakantie, maar als het wél zo is, ben je tenminste goed voorbereid. Dat scheelt je weer een heleboel stress!

Op reis gaan met de fiets kan een beetje extra planning vergen, maar de vrijheid en flexibiliteit die het biedt, maken het zeker de moeite waard. Dus pak je helm en ga op avontuur! Ik wens je alvast een fijne reis!

Veel liefs,
Vanessa xxx