Doe de januari carrière-check en ontdek je opties 

Geplaatst door

Deze maand markeert niet alleen een frisse start, maar ook een tijd waarin veel werknemers hun professionele toekomst heroverwegen. Er wordt dan ook geschat dat ongeveer 1 op de 5 mensen in januari op zoek gaat naar een nieuwe job. Tegelijk is januari ook het moment waarop heel wat organisaties nieuwe vacatures publiceren. Dit is dus hét ideale moment om nieuwe carrièrewegen te verkennen. Staffing specialist Walters People legt uit.

Nieuwe start

Januari is synoniem met verandering en vernieuwing. Voor velen betekent dit de perfecte tijd om hun huidige werkplek en carrièrepad onder de loep te nemen. Als je het gevoel hebt dat je niet op je plek zit, is dit het juiste moment om jezelf open te stellen voor nieuwe kansen. Evalueer de voor- en nadelen van een jobswitch en denk na over wat jou voldoening geeft.

Evalueren en groeien

Deze maand staat in het teken van evaluaties en groeimogelijkheden. Werkgevers zijn bezig met beoordelingen en het bieden van kansen voor groei. Dit geeft je als werknemer de gelegenheid om niet alleen jouw prestaties en vaardigheden te evalueren, maar ook om je salaris te benchmarken en je eigen carrièredoelen te stellen.

Er is meestal veel turbulentie op de rekruteringsmarkt in de eerste maanden van het jaar. Wanneer werknemers zien dat een salarisverhoging er niet in zit of ze weinig kans maken op een promotie, kan dit leiden tot ontslagnemingen, tegenaanbiedingen en buy-backs. Ben je teleurgesteld door wat je werkgever (niet) aanbiedt, dan kan het de moeite waard zijn om de arbeidsmarkt te verkennen en te zoeken naar een job waarbij je het gevoel hebt dat je salaris beter aansluit bij je werk.

Jouw persoonlijk verhaal

Het is algemeen geweten dat december het moment is waarop de meest drastische veranderingen plaatsvinden in het persoonlijke leven van mensen. Eind december is bijvoorbeeld een populaire tijd voor huwelijksaanzoeken, maar begin december is ook het moment waarop het grootste aantal scheidingen plaatsvindt. Persoonlijke veranderingen gaan vaak hand in hand met professionele overwegingen. Als het leven een nieuwe wending neemt, kan dit het perfecte moment zijn om een carrièreswitch te overwegen die beter past bij deze veranderingen.

Werk-privé balans

De vakantieperiode bood de gelegenheid om de balans tussen werk en privé te heroverwegen. Als je het gevoel hebt dat er iets schort aan deze balans, is januari de ideale tijd om stappen te ondernemen richting een meer bevredigende harmonie tussen werk en privéleven. Een betere balans tussen werk en privéleven is een groot aandachtspunt voor heel wat organisaties die het moreel en de productiviteit van hun werknemers willen verbeteren. Voldoet jouw werkgever niet aan jouw verwachtingen op dit gebied, dan ga je beter op zoek naar een werkgever die dit wél kan bieden.

Optimisme in januari

Januari kan soms wat somber aanvoelen – met ‘Blue Monday’ als de meest deprimerende dag van het jaar. Het is echter ook een tijd van nieuwe mogelijkheden en kansen. Het actief verkennen van nieuwe carrièrepaden kan helpen om de ‘januari-blues’ te doorbreken en het jaar met positivisme en enthousiasme te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *