Waarom salarissen geen onderwerp zijn voor aan de feesttafel

Geplaatst door

Kerstavond en oudejaarsavond staat voor de deur en dat betekent gezelligheid, cadeautjes en natuurlijk lekker eten met familie. Maar er is één onderwerp dat je best vermijdt aan de feesttafel: salarissen. Het lijkt misschien onschuldig, maar praten over je eigen verloning of vragen naar het salaris van familieleden kan snel een ongemakkelijke situatie creëren in de familiekring. Staffing specialist Walters People zet een paar redenen op een rijtje waarom het beter is om je mond te houden over geldzaken tijdens de feestdagen.

feesttafel

1. Geldzaken en gezelligheid gaan niet samen

Geld is vaak een gevoelig onderwerp. Niet iedereen verdient evenveel of zit in dezelfde financiële situatie als jij. Tijdens de feestdagen wil je net de sfeer van verbondenheid creëren en niemand het gevoel geven dat ze minderwaardig zijn. Ook al ben je zelf heel blij met je salaris en wil je die vreugde delen met je tafelgenoten, weet dat het onbedoeld jaloezie, schaamte of zelfs stress kan veroorzaken. Evengoed riskeer je te ontdekken dat je een stukje minder verdient dan je tafelgenoten en zit je de rest van de avond zelf in zak en as.

2. Geen cadeautjeswedstrijd

Kerst draait om geven, niet om meten wie het meest verdient. Door over salarissen te praten, kan het lijken alsof je in competitie wil gaan aan de feesttafel. Het kan onbedoeld een gevoel van concurrentie creëren en de ware betekenis van de feestdagen overschaduwen. Het is belangrijk om, zelfs als je een hoger salaris hebt, het afgesproken cadeaubudget te respecteren. Overschrijd deze niet om te voorkomen dat het cadeautjes geven verandert in een ongemakkelijke wedstrijd van financiële status. De waarde van het geschenk zit immers niet in het prijskaartje, maar in de gedachte erachter.

3. Feestdagen zijn geen job interview

Wanneer je familie vraagt naar jouw salaris, kan het voelen alsof je in een sollicitatiegesprek beland bent. Zeker wanneer je recent in een nieuwe functie gestart bent is het begrijpelijk dat mensen nieuwsgierig zijn, maar de feestdagen zijn niet het moment om details over je salaris te delen. Focus op het genieten van elkaars gezelschap in plaats van op professionele prestaties.

Tips voor een stressvrij diner

– Leid het gesprek af: neemt het gesprek toch een ongemakkelijke wending, leid het dan subtiel af naar een ander onderwerp. Denk aan leuke herinneringen, vakantieplannen of gedeelde interesses tussen jou en je gezelschap.

– Zeg vriendelijk nee: wanneer iemand vraagt naar je salaris, wees dan beleefd maar vastberaden. Je bent niet verplicht om deze informatie te delen als je je er niet comfortabel bij voelt.

– Focus op wat echt belangrijk is: herinner jezelf eraan dat de feestdagen draaien om liefde, dankbaarheid en samenzijn. Geldzaken kunnen wachten tot een geschikter moment.

Benieuwd of jouw salaris marktconform is? Vertrouw dan op deskundig advies en raadpleeg gratis de Walters People salary survey.

Lees ook: Hoe je van feestmodus naar werkmodus overschakelt 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *