De vele voordelen van zonnepanelen en waar je op let bij de installatie

Geplaatst door

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker opduiken bij woningen door het hele land. Dat is niet zo gek; ze komen namelijk met veel financiële voordelen en zijn erg milieuvriendelijk. Daarnaast zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken bij het installeren van de zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het juiste zonnepanelen montagemateriaal. Zit jij het nemen van zonnepanelen al te overwegen? Lees dan snel verder!

zonnepanelen installeren

De voordelen van zonnepanelen

Voor we in de wereld duiken van het monteren van de zonnepanelen, nemen we je mee door de voordelen ervan. De twee grootste voordelen van zonnepanelen hebben te maken met het milieu en de besparing van kosten. Toch is er nog een groot derde voordeel waar we je graag bekend mee maken.

Milieuvriendelijk

Het eerste voordeel en misschien wel één van de grootste redenen waarom mensen zonnepanelen aanschaffen is de milieuvriendelijkheid ervan. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit; wat betekent dat ze gebruikmaken van een hernieuwbare en onuitputtelijke energiebron: de zon. Hier zijn geen fossiele brandstoffen, waarvan de voorraden opraken, meer nodig. Dit zorgt voor een verminderde uitstoot van kooldioxide en andere vervuilende stoffen. Hoe meer huishoudens zonnepanelen installeren, hoe beter we bezig zijn met het bestrijden van klimaatvervuiling!

Kostenbesparend

Wat daarnaast een belangrijke reden is voor velen om zonnepanelen aan te schaffen is het besparen van kosten. Vooral nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd merk je de financiële voordelen. Ze hebben relatief lage kosten op het gebied van onderhoud aangezien dit minder snel nodig is. Daarnaast merk je al snel het verschil in je maandelijkse energierekening. Doordat je je eigen energie opwekt, ben je minder afhankelijk van grote energiemaatschappijen die soms hoge kosten vragen.

Waardevermeerdering van de woning

Tot slot, een groot voordeel van zonnepanelen dat vaak over het hoofd wordt gezien: een hogere waarde van de woning. Wat de laatste jaren een steeds groter probleem is, zijn de oplopende gas- en energiekosten. Iets waar kopers dus ook goed op zullen letten bij het aanschaffen van een huis. Daarnaast staat het tegengaan van milieuvervuiling bij velen hoog op de agenda. Twee punten waar het installeren van zonnepanelen, zoals we al vertelden, een positieve impact op heeft.

zonnepanelen installateurs

Het installeren van de zonnepanelen

Bij het installeren van de zonnepanelen komt een aantal dingen kijken. Voor je aan de slag kunt met het installeren ervan ga je een aantal punten van je dak na: heb ik een plat of schuin dak? Hoe is de conditie van mijn dak? Voordat je kunt genieten van de voordelen van de zonnepanelen zijn dit belangrijke punten om op te letten.

Het juiste montagesysteem

Waar je ten eerste goed op moet letten bij het installeren van de zonnepanelen is het juiste zonnepanelen montagesysteem. Dit is het systeem dat jouw zonnepanelen op je dak houdt. Je wilt dat deze, net als de zonnepanelen, lang meegaat en perfect is voor jouw dak. Je let hierbij vooral op het daktype. Of je een schuin of plat dak hebt is van uiterst belang om na te gaan. Bij een plat dak maak je gebruik van ander montagemateriaal dan bij een schuin dak. Daarnaast let je op de dakbedekking, want ook dat heeft grote invloed op de installatie van de zonnepanelen.

De conditie van het dak

Tot slot let je, voordat je de zonnepanelen installeert, op de conditie van je dak. Het dak moet stevig genoeg zijn om het extra gewicht van de panelen te dragen. Ook moeten eventuele problemen, zoals lekkages, opgelost zijn voordat je ze installeert. De installateur kan je hier vaak goed bij helpen.

Zoals je ziet, komen zonnepanelen met vele voordelen. Naast dat ze vriendelijk zijn voor het milieu, zijn ze ook erg vriendelijk voor je portemonnee. Daarnaast verhoogt het fors de waarde van je woning. Voordat je de zonnepanelen installeert ga je na welk type dak er op je huis zit en of deze nog in de juiste conditie is. Daarna kun jij genieten van de vele voordelen van zonnepanelen!