Leren windsurfen: dit moet je weten voor je start

Geplaatst door

Lijkt het je ontzettend leuk om te leren windsurfen, maar wil je je eerst verdiepen in deze watersport? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel deel ik handige tips voor beginners zeil windsurfen. Ik vertel onder andere wat je nodig hebt om te windsurfen, of je het zelf kunt leren en wat de voordelen zijn van windsurflessen. 

leren windsurfen

Wat is windsurfen? 

Windsurfen, ook wel plankzeilen genoemd, is een watersport die wordt beoefend door middel van een surfplank waarop een mast met een zeil is gemonteerd. Ook wordt een giek gebruikt om het zeil te bedienen. Achteraan op de surfplank wordt een vin bevestigd om de koers te stabiliseren. Voor beginners zeil windsurfen wordt in het midden van de plank onderaan een zwaard bevestigd dat afdrijven tegengaat. Om te kunnen windsurfen zijn geen grote golven nodig, behalve bij de variant ‘waven’. Er moet natuurlijk wel genoeg wind zijn om deze watersport te kunnen uitoefenen. 

Wat heb je nodig om te windsurfen? 

Om te kunnen windsurfen heb je dus verschillende materialen nodig. Ik zet ze hieronder op een rijtje:

– Surfplank: je surfplank is de basis om te leren windsurfen. Je staat op deze plank en surft ermee over het water. Surfplanken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Voor je start met windsurfen is het belangrijk om de juiste surfplank te kiezen. Misschien heb je het al eens geprobeerd, maar je hebt ontzettend veel evenwicht nodig tijdens het windsurfen. Door als beginner meteen de juiste plank te gebruiken, maak je het jezelf al een stuk makkelijker. Laat je hier dus goed over adviseren.

– Mast: de mast is de verbinding tussen je surfplank en het zeil. Je klikt hem in de surfrail die zich op je surfplank bevindt. 

– Giek: de giek is het stuur van je surfplank. Uiteraard is het makkelijk om rechtdoor te gaan, maar op een bepaald moment moet je ook terug. Door met de giek het zeil te sturen, kan je jouw gewenste richting bepalen. 

– Zeil: tenslotte mag het zeil natuurlijk niet ontbreken. Zonder zeil geraak je bij het windsurfen immers niet vooruit. Het zeil zit vast aan je mast en giek. Afhankelijk van welke discipline zijn er diverse zeilen te verkrijgen.

beginners zeilen windsurfen

Kan je zelf leren windsurfen? 

Zelf leren windsurfen is mogelijk, maar er zijn toch wel nadelen aan verbonden. Allereerst kunnen water en wind best veradelijk zijn. Zo is het mogelijk dat je het niet meteen opmerkt wanneer er een stroming is, maar ook door een windvlaag kan het surfen anders uitpakken dan je verwacht. Alleen op het water gaan is dan ook gevaarlijk. Als je toch zelf wilt leren windsurfen, zorg dan dat er steeds iemand in de buurt is.

Een tweede nadeel van zelf leren windsurfen is dat je niet weet of je wel goed bezig bent. Als je niet wordt bijgestaan door een ervaren surfinstructeur, dan is de kans groot dat je niet op de juiste manier surft. 

windsurflessen

Windsurflessen bij Telstar Beach

Om bovenstaande problemen te voorkomen is het verstandig om windsurflessen te nemen, privé of in groep. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij een professionele surfinstructeur in Telstar Beach. Deze instructeur leert je alle vaardigheden die passen bij je niveau. Als je start met windsurfen, zal de instructeur je begeleiden bij je eerste meters in het water. Deze persoon zal je leren hoe je op een surfplank moet staan, wat de beste houding is, hoe je de giek en het zeil uit het water haalt enzoverder.

Door windsurflessen te nemen, ga je onder begeleiding op het water staan en dat is veel veiliger. Bovendien ben je zo zeker dat je goed bezig bent en zal je het windsurfen veel sneller onder de knie hebben. Ben je er goed mee weg? Ook dan kan je bij Telstar Beach terecht. Er is immers genoeg te leren en ontdekken als het over windsurfen gaat!

Leuk om te weten: mocht je op zoek zijn naar een trouw locatie aan het water, dan kan je ook terecht bij Telstar Beach. Als officiële trouwlocatie is het mogelijk om voor de wet te trouwen bij Telstar Beach op het strand. Geef toe, er is toch niets mooier dan elkaar het ja-woord geven met een prachtig uitzicht op het water? 

Veel liefs,
Vanessa xxx