Social media verslaving is een ding

Geplaatst door

Vandaag de dag is social media niet meer weg te denken. Echter is het gebruik van social media niet zonder gevaren. In dit artikel lees je meer over de online gedragsregels en digitale etiquette. 

social media verslaving

Onmisbare regels voor het digitale tijdperk

In het boek “Niet appen tijdens het eten en andere onmisbare regels voor het digitale tijdperk” bespreken Sanne Kanis en Aaron Mirck 30 digitale etiquettevraagstukken. Ze maken je wegwijs in een wereld van videobellen, dickpics, opschepperige LinkedIn-posts, emojibaby’s, teleurstellende dating-apps, schermtijdoverdosis en irritante groep-chats.

Online situaties toetsen voor de juiste omgangsvorm

Jij kan een verschil maken door bewuster met technologie om te gaan en je te houden aan de digitale etiquette. Er zullen altijd nieuwe etiquettevraagstukken ontstaan waar nog niemand wat van vindt. Waar we het nog niet over eens zijn wat wenselijk is. Daarom hebben Kanis en Mirck de digitale principes opgesteld, die je richting geven als je twijfelt over de juiste omgangsvorm. Je kunt elke online situatie toetsen aan deze principes. Ze zorgen ervoor dat je je niet asociaal gedraagt en dat het dagelijks sociaal verkeer zo soepel mogelijk verloopt.

Zou ik dit offline ook doen?

We hebben allemaal bepaalde ethische regels, normen en waarden, voor het dagelijks leven. Die regels gelden niet alleen offline. Je vindt dat mensen aardig voor elkaar moeten zijn, dus als je met iemand in gesprek bent, ruim je niet je mailbox uit. Waarom zou je dan wel appen tijdens het eten? 

Waarom escaleren discussies online dan zo vaak? Omdat we denken dat we ons online anders kunnen gedragen dan offline. We zien de ander niet ‘in het echt’ en we hebben ons online masker op. Achter of via een scherm zijn we asocialer en individualistischer. Wees vasthoudend en stel jezelf altijd de vraag: zou ik dit face-to-face ook doen? Als het antwoord nee is, dan zou je het ook online niet moeten doen.

Kan dit ook zonder technologie?

Vraag je af of technologie nodig is of dat je het ook zonder kan. Zo blijft er meer ruimte over voor ontmoetingen met vreemden, mysterie, spontaniteit of verveling. Kortom: alles wat ons mens maakt en het leven de moeite waard maakt. Klik, scroll, swipe, bestel en stream met mate. Zo word je ook niet meegesleurd in alle negativiteit online en is het makkelijker om er niet op te reageren als je het wel tegenkomt.

Online leven

Vele mensen kiezen er nu ook voor om dingen zoals entertainment te doen online. Hobby’s of films kijken gebeurt allemaal online. Ook dingen zoals gokken of voetbalweddenschappen gebeurt tegenwoordig allemaal online.

Breng ik mezelf of anderen in gevaar?

Ben je wel voorzichtig genoeg? Net als dat je jouw huissleutel en kostbare bezittingen niet laat rondslingeren, maar veilig opbergt, zou je ook om moeten gaan met je digitale bezittingen. Het is tijd voor een goed wachtwoordbeheer en/of het gebruik van tweestapsverificatie. Zorg ervoor dat je geen onnodige privacy risico’s loopt door niet al je informatie online te delen. Respecteer de privacy van anderen, bijvoorbeeld door vrienden niet ongevraagd te taggen in foto’s, niet zomaar foto’s van je kinderen te posten of je date niet uitgebreid te googelen. 

Houd ik genoeg rekening met anderen die ik niet zie?

Kijk verder dan je neus lang is. Doe wat goed is voor het milieu en de maatschappij. Er zijn in deze steeds digitalere wereld altijd mensen die je over het hoofd kan zien. Probeer daarbij stil te staan.

Zou ik zelf zo behandeld willen worden?

Wat jij niet wil dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet. Zo simpel was en is het nog steeds. Behandel anderen online met respect: op social media, in dating apps en tijdens vergaderingen, door op tijd te komen, vriendelijk te zijn en communicatief. Houd rekening met anderen: ghost je date niet, door plots te verdwijnen zonder iets te zeggen, leen wachtwoorden van anderen niet aan derden uit en beperk werkmails- en apps tot kantoortijden, zodat anderen echt kunnen ontspannen.

Veel liefs,
Vanessa xxx