Pioenrozen verzorgen: zo blijven ze lang mooi!

Geplaatst door

Pioenrozen zijn een van de meest romantische bloemen die er bestaan. Jammer genoeg bloeien ze maar een korte periode per jaar. Wanneer pioenrozen verkrijgbaar zijn, is erg afhankelijk van het weer. Over het algemeen bloeit de pioenroos in mei en juni. Als je dus graag een boeketje in huis wilt halen, wacht je er beter niet te lang mee. Daarna moet je slechts één ding doen: de pioenrozen verzorgen zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Maar hoe verzorg je een pioenroos eigenlijk?

hoe verzorg je een pioenroos

1. Pioenrozen verzorgen: let op de bloemknoppen

Ga je een pioenroos kopen? Let er dan op dat de bloemknoppen al een klein beetje open zijn. Zo weet je zeker dat ze uitkomen. Soms kan het gebeuren dat pioenrozen niet open gaan. Mocht dat bij jou het geval zijn, kan je de volgende tip toepassen.

2. Spoel het suikerlaagje weg

De pioenroos bloeit niet? Spoel de knoppen onder lauw water voordat je de bloemen in een vaas zet. De natuur legt namelijk een dun suikerlaagje over de knoppen, die er door insecten vaak weer wordt afgebeten. Door de knoppen af te spoelen, verwijder je dit laagje en hebben de bloemen meer kans om open te bloeien. Als de knoppen na het spoelen met lauw water nog steeds plakkerig aanvoelen, kan je ze de volgende dag gewoon opnieuw afspoelen. Je mag dit gerust herhalen totdat het plakkerig laagje helemaal is verdwenen.

pioenrozen verzorgen

3. Snijd de bloemstelen schuin af

Voordat je de pioenrozen in een vaas zet, is het belangrijk om de stelen schuin af te snijden. Hak de stelen niet, maar snijd ze schuin af met een mesje of bloemenschaar. Dit zorgt ervoor dat de bloemen genoeg water kunnen opnemen. Als je gaat hakken of knippen gebeurt het tegenovergestelde: je bloemen drogen uit. Heeft de bloemist de stelen al schuin afgesneden? Doe het dan thuis nog een keer want onderweg naar huis kunnen de stelen weer uitdrogen, zeker op warme zomerdagen, waardoor de bloemen minder water opnemen.

Snijd om de 3 à 4 dagen weer een stukje van de stelen af. Zo blijven je pioenrozen langer staan en kan je er langer van genieten. Dit is tevens een goede gelegenheid om de vaas schoon te maken en het water te verversen.

pioenroos bloeit niet

4. Pioenrozen verzorgen vaas: lauwwarm water en bloemenvoeding

Over water gesproken… Zet je pioenrozen in een vaas met lauwwarm water en zorg dat er geen bladeren in het water hangen. Geef de bloemen genoeg water en let erop dat ze niet zonder zitten. Zeker op warme dagen is het belangrijk dat ze niet uitdrogen. Houd ook de kleur van het water goed in de gaten. Zodra dit een beetje troebel wordt, is het tijd om het water te verversen. Een glazen vaas is hier erg handig voor want zo kan je het water makkelijk in de gaten houden!

Vergeet ook de snijbloemenvoeding niet bij het water toe te voegen. Vaak zit er al een zakje bij je boeket. Mocht dit niet het geval zijn, kan je bloemenvoeding kopen bij de bloemist. 

pioenrozen verzorgen vaas

5. Geef je bloemen genoeg ruimte

De bloem van een pioenroos kan heel groot worden. Zorg er daarom voor dat er niet te veel pioenrozen bij elkaar staan, zodat ze alle ruimte krijgen om te bloeien. Het beste is om je boeket in een grote, hoge vaas te plaatsen.

6. Let op met zonlicht en fruit

Zet je vaas met pioenrozen niet in de volle zon dus bijvoorbeeld niet op de vensterbank. Geef ze liever een plekje op de eettafel waar geen fel zonlicht is. Plaats ook geen fruitmand bij je bloemen. Fruit produceert namelijk ethyleengas waardoor je bloemen sneller slap worden en uiteindelijk kapot gaan. Dat is natuurlijk zonde!

pioenroos bloeitijd

Zo doe je dat, pioenrozen verzorgen. Als je deze tips toepast, kan je tot wel twee weken genieten van je prachtige bloemen!

Veel liefs,
Vanessa xxx