Waarom is je dak verhogen voordelig?
Als je op zoek bent naar een manier om meer woonruimte te creëren of graag je zolder omtovert tot leefruimte, dan is je dak verhogen een heel interessante optie! Hier geven we vijf verschillende voordelen van een dakverhoging:
1. Je krijgt meer beloopbare vloeroppervlakte: Met een nokverhoging kan je een heel nieuwe verdieping maken in je huis en krijg je zo een stuk meer vloeroppervlakte.
2. Een extra kamer: Met de extra oppervlakte kan je een nieuwe kamer inrichten. Misschien heb je met de uitbreiding van je gezin graag een nieuwe slaapkamer, een studieruimte of een bijkomstige badkamer? Een dakverhoging laat je toe om zelf de functie en de indeling van de ruimte in te richten.
3. Meer lichtinval: Een hoger dak zorgt voor meer natuurlijke lichtinval en een beter zicht op je omgeving. Je huis voelt een stuk ruimer aan.
4. Een verhoging van huiswaarde: Extra woonruimte betekent ook dat de waarde van je huis verhoogt. Als je later je huis zou willen doorverkopen, kan je de investering van je dakverhoging zo terugwinnen.
5. Een stijlvolle look voor je woning: Met een dakverhoging gaat je huis er van buitenaf ook stralend uitzien.
Mogelijkheden om je dak te verhogen
Als je graag je dak wil verhogen, dan heb je verschillende mogelijkheden afhankelijk van je type dak. Hier leggen we kort uit wat de mogelijkheden zijn bij een schuin dak en een plat dak.
Schuin dak
Als je graag een schuin dak wil verhogen, heb je drie verschillende opties.
Dakkapel
Een dakkapel zorgt ervoor dat je een deel van je schuine dak kan verhogen, zonder daarbij de nok te verhogen. Je creëert zo voldoende stahoogte en plaats voor een nieuwe leefruimte. Een dakkapel kan plat, schuin of in de vorm van een puntdak zijn. Verder kan je de dakbedekking afstemmen om de rest van je woning voor een harmonieus geheel.
Enkelzijdige nokverhoging
Een enkelzijdige nokverhoging is een methode waarbij de nok en één zijde van het schuine dak wordt verhoogd. Dit is goedkoper dan een dubbele nokverhoging, maar je wint er wel geen ruimte mee. Een enkelzijdige nokverhoging is ook minder esthetisch. De meeste mensen kiezen daarom om de achterkant van het dak met deze techniek te verhogen in plaats van de voorkant.
Dubbelzijdige nokverhoging
Met een dubbelzijdige nokverhoging verhoog je zowel de nok als beide zijden van het schuin dak. Dit is een duurdere optie, maar je krijgt heel wat extra leefruimte. Bovendien oogt het ook veel mooier en ben je niet gelimiteerd tot de achterkant van je huis.
Kan je van een hellend dak een plat dak maken?
Ja, dit kan zeker! Je kan extra ruimte vrijmaken door je schuin dak naar een plat dak om te vormen. Uiteraard moet je dan ook de bestaande gevels behandelen en verhogen. Dit zijn intensieve gevelwerken en brengen bijkomstige kosten met zich mee. Een groot voordeel is wel dat je op het platte dak een dakterras kan aanleggen. Ook een groendak is hier mogelijk!
Plat dak
Als je woning een plat dak heeft, dan kan je een extra verdieping laten plaatsen. Een architect komt eerst kijken of de fundering en je muren hier sterk genoeg voor zijn. Vervolgens kan je met deze ‘optopping’ methode kiezen voor een extra verdieping met plat dak of een extra verdieping met hellend dak.
Extra verdieping met plat dak
Een extra verdieping met plat dak is heel geschikt voor woningen met een moderne look. Ook kan je best kiezen voor een plat dak als je graag een dakterras zou willen bouwen.
Extra verdieping met hellend dak
Je kan van een plat dak ook overstappen op een hellend dak. Met een schuin dak geniet je van meer leefruimte en heb je een brede keuze aan dakbedekking (bijvoorbeeld dakpannen, leien of dakplaten).
Afhankelijk van de uitstraling en stijl die je aan je huis wil geven, kan je kiezen voor verschillende soorten schuine daken:
● Een zadeldak: Dit is een klassiek hellend dak met twee dakschilden die samenkomen in een omgekeerde v-vorm. Een zadeldak kan zo steil mogelijk worden gemaakt als de extra ruimte die je wil.
● Een mansardedak: Dit is ook een klassieke vorm, maar heeft een landelijke uitstraling. Het onderste deel van het dakvlak is steiler dan het bovenste deel aan de nok. Dit heeft als voordeel dat je een groter bouwvolume hebt en meer hoogte om te staan.
● Een lessenaarsdak: Dit dak heeft net zoals een plat dak één dakschild, maar een hellingsgraad van minstens 15 graden. Dit oogt modern en je hebt maar één dakgoot nodig.
Voor welke materiaal kiezen?
Een extra verdieping op een plat dak kan uit verschillende materialen bestaan. Het beste materiaal is een materiaal dat bij je gewenste look en je budget past. Ook wordt het materiaal bepaald door de stevigheid van de constructie van je woning.
Je kan kiezen uit de volgende opties:
Kunststof
Kunststof is heel licht, waardoor je woning niet verstevigt moet worden. Ook is kunststof budgetvriendelijk, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in allerlei kleuren en structuren.
Hout
Een houtskeletbouw is een populaire keuze, omdat het hout licht materiaal is en je zo een plat dak snel en duurzaam kan verhogen. Een houten dakverhoging kan je ook afwerken met verschillende gevelbekledingen, zoals crepi.
Metselwerk
Een gemetste dakverhoging is de duurste optie, maar ook de meest duurzame. Bovendien kan je het ook laten afwerken zodat de verhoging in de stijl van de rest van de woning blijft. Het is wel belangrijk dat je woning het gewicht kan dragen van steen. Een architect kan nagaan of een extra versteviging nodig is om de uitbouw te kunnen dragen.
Wat kost het verhogen van een dak?
De kosten voor een dakverhoging hangen af van jouw wensen. Voor welk materiaal wil je gaan? Welke afmetingen bedragen de verhoging? Wil je de dakverhoging afwerken met gevelbekleding en welke? Wil je graag zonwering? De gemiddelde kosten voor een verhoging van je plat dak ligt tussen de 25.000 en 30.000 euro (inclusief btw en plaatsing). Voor een op maat gemaakte prijs kan je best offertes aanvragen bij vakmannen in jouw buurt.
De gemiddelde kosten voor een verhoging van een schuin dak kan opgesomd worden per soort (inclusief btw en plaatsing):
● Dakkapel: ca. 3000 tot 4500 euro
● Enkelzijdige nokverhoging: ca. 7000 tot 12.000 euro
● Dubbelzijdige nokverhoging: ca. 12.000 tot 17.000 euro
● Van hellend dak naar plat dak: ca. 15.000 tot 25.000 euro
Is vergunning vereist bij een dakverhoging?
In de meeste gevallen verandert je dakverhoging het buitenaanzicht van je woning en heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. De vergunning vraag je zelf aan bij je gemeente. Verder houdt de vergunning ook in dat je een architect inschakelt. De architect gaat na of je woning het extra gewicht van de verhoging aan kan en ziet erop toe dat de werken correct verlopen.
Een uitzondering op een vergunning is soms een dakkapel aan de achter- of zijkant van je woning met een maximum hoogte van 1,75 meter en met een plat dak. Om zeker te zijn, kan je best informeren bij een professionele dakwerker voor de voorwaarden van een stedenbouwkundige vergunning voor dakverhoging.
Deze blogpost is aangeleverd.