Waar moet je op letten bij het kopen van een motorhelm?

Geplaatst door

Een goede motorhelm is onmisbaar tijdens het motorrijden. Deze helm zorgt voor bescherming en heeft een grote invloed op het rijcomfort. Vandaag de dag is het aanbod aan motorhelmen zeer groot en dat maakt de keuze voor een motorhelm helaas niet makkelijker. Waar moet je op letten bij het kopen van een motorhelm? Waar moet een goede helm aan voldoen? Deze tips helpen je alvast een handje op weg!

waar moet je op letten bij het kopen van een motorhelm

Waar moet je op letten bij het kopen van een motorhelm?

1. Goedkoop is duurkoop

Waar moet een goede helm aan voldoen? Bij de aankoop van een motorhelm let je op de pasvorm, het comfort, de functionaliteit en het design. Daarnaast speelt je budget natuurlijk ook een belangrijke rol. Toch is de prijs iets waar je zo min mogelijk rekening mee zou moeten houden. Goedkoop is namelijk dikwijls duurkoop. Als je weinig betaalt voor een helm, kan je later alsnog duur uit zijn als blijkt dat deze van slechte kwaliteit is en dus al snel vervangen moet worden. 

Hoeveel kost een motorhelm? Systeemhelmen beginnen bij ongeveer € 130. Voor de iets luxere modellen betaal je zo’n € 200 tot € 300. In het algemeen geldt: hoe duurder je gaat, hoe beter het materiaal van de helm. De veiligste motorhelm is dan ook de integraalhelm waarbij je hoofd helemaal omsloten is. Deze helm kan alleen via het vizier geopend worden. Omdat de integraalhelm de veiligste helm is, is deze wat duurder maar dan is je hoofd ook optimaal beschermd tijdens het motorrijden.

TIP: De beste motorhelmen vind je in de webshop van Chromeburner.nl en dit in verschillende prijsklassen. 

2. Het materiaal van de motorhelm

Een motorhelm bestaat uit een buitenschaal, een binnenschaal, een voering, een kinband en een sluitsysteem. Dit zijn allemaal onderdelen die je tijdens je zoektocht goed moet bekijken. De buitenschaal moet sterk maar ook veerkrachtig zijn. Denk bijvoorbeeld aan polycarbonaat, ook wel thermoplast genoemd. Dit materiaal is dikwijls het goedkoopst. Dit soort helmen vervang je best na drie tot vijf jaar. Bij glasvezel helmen is dat niet nodig. Deze helmen zijn lichter in gewicht maar kosten wel iets meer. 

Dan heb je ook nog carbon helmen. Waarom carbon helm kiezen? Deze helm zit in een hogere prijsklasse, maar het is ook de lichtste motorhelm en hij zit zeer comfortabel. Door een materiaal te kiezen, bepaal je dus ook grotendeels het comfort van de helm. Dit geldt natuurlijk ook voor de pasvorm. 

waar moet een goede helm aan voldoen

3. De functionaliteit

Wat betreft de functionaliteit kan je kiezen voor bijvoorbeeld een geïntegreerd zonnevizier, een anti-bacteriële binnenvoering, een ingebouwde communicatie of optie voor bluetooth apparatuur. Een goed zonnevizier is in ieder geval wel heel belangrijk voor je veiligheid en comfort. Niets is vervelender (en onveiliger) dan motorrijden met fel zonlicht in je gezicht. 

4. Soorten motorhelmen

Wat voor soort motorhelm? Er zijn drie typen helmen: de jethelm, de integraalhelm en de systeemhelm. Een jethelm heeft geen kinstuk waardoor hij gemakkelijker mee te nemen is. Daarnaast biedt deze helm meer zicht tijdens het rijden. Echter kan het in de winter erg koud zijn en bovendien is dit type helm niet zo veilig.

Een integraalhelm heeft wél een kinstuk en is met een vizier volledig afsluitbaar, waardoor het de veiligste motorhelm is. Tijdens de koude wintermaanden is deze helm dus veel comfortabeler. Ook kan je hierdoor rustiger rijden omdat je minder last hebt van de wind. Een systeemhelm zit er een beetje tussenin en herken je aan het opklapbaar kinstuk.

de veiligste motorhelm

Hopelijk kunnen deze tips je helpen bij het kiezen van een goede motorhelm. Ga niet voor de goedkoopste motorhelm, kijk goed naar het materiaal en de (extra) functies. Maar vooral: kies voor de veiligste motorhelm want veilig motorrijden is toch wel het allerbelangrijkste!

Veel liefs,
Vanessa xxx