Welke vormen van intimiteit zijn er?

Geplaatst door

Waar denk jij aan als je aan intimiteit denkt? Grote kans dat knuffelen of een vrijpartij je als eerste te binnen schiet. En aan wie? Aan je partner of geliefde misschien? Maar intimiteit is meer dan dat. Het kan gaan van een goed gesprek tot een innige knuffel en een sterke vertrouwensband. In deze blog bespreken we de verschillende vormen van intimiteit en hoe je ze in een relatie kan toepassen.

intimiteit

De definitie van intimiteit

Wat betekent intimiteit nu eigenlijk? Hoewel het voor iedereen een eigen definitie en gevoelswaarde heeft, zijn er een aantal factoren die aanwezig moeten zijn voor we van intimiteit spreken. Ten eerste is er een vorm van vertrouwen nodig om aan de definitie te voldoen. Je kan het ook verbondenheid noemen. Twee mensen die intimiteit delen, delen een emotionele verbinding en voelen zich vertrouwd bij elkaar. Het stelt ze in staat om gedachten en emoties te delen op basis van dat vertrouwen.

Let’s get physical!

De eerste vorm van intimiteit waar we het over willen hebben is fysieke intimiteit. Het is die innige knuffel, zwoele kus, zachte aanraking of stomende vrijpartij met een dildo, waar we het in de inleiding al over hadden. Het is de meest gekende vorm van intimiteit. Bij intimiteit is ook altijd een vorm van liefde te bespeuren. Dat kan liefde voor een partner zijn, maar ook de liefde voor een ouder, broer, zus of naaste vriend. Zelfs twee totaal vreemden kunnen een heel intiem moment. Heb je dat al eens ervaren?

Andere vormen van intimiteit

Naast fysieke intimiteit is er ook emotionele intimiteit. Dat zijn de goede gesprekken met een vriend of vriendin. Die mooie liefdesbrief, die lieve woorden van je oma als je je niet lekker in je vel voelt of samen een traan laten bij het verlies van een dierbare. Emotionele intimiteit wordt sterker naargelang je meer vertrouwen in elkaar hebt en langer lief en leed deelt.

We spreken van spirituele intimiteit als je samen bidt en tot God spreekt. Maar ook de relatie met God kan als zeer intimiteit beschouwd worden. Intellectuele intimiteit is dan weer een vorm van connectie tussen mensen die gemeenschappelijke kennis delen of diepgaande gesprekken voeren. We spreken van sociale intimiteit als we met het gezin aan tafel zitten en onze dag vertellen en delen, of samen met je partner een Netflix avondje houdt.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Een avondje met zijn tweetjes: een perfecte tijd voor ontspanning